GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović: Kad Zagorje i sjeverna Hrvatska postanu regija, to će biti država u državi

Milanović: Kad Zagorje i sjeverna Hrvatska postanu regija, to će biti država u državi
PREDSJEDNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2023 / 22:39
Autor: SEEbiz
VIŠKOVO - Općina Viškovo je u srijedu na prigodnoj svečanosti proslavila 30. godišnjicu osnutka uz nazočnost hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji je, uz čestitke na jubilarnoj godišnjici, govorio i o mogućem preustroju lokalne samouprave.

Milanović smatra da su postojećim sustavom “više-manje svi donekle zadovoljni”.

“Županije su tu, takve kakve jesu, većina od njih nema povijesno utemeljenje, ali funkcioniraju kao transmisija ili buffer između države i ljudi na terenu”, istaknuo je Milanović.

Usprotivio se stvaranju regija kao alternative županijama.

“To je i politički problematično zato što je ova država i nacija povijesno nastajala u političkom jedinstvu, a regije su uvijek bile kamen spoticanja, nekih drugih identiteta i apetita prema Hrvatskoj”, naveo je. “Kad Dalmacija postane regija, čuvajmo se. Kad Zagorje i sjeverna Hrvatska postanu regija, to će biti država u državi. Ne vidim da je to dobro za Hrvatsku”, istaknuo je predsjednik.

Ustvrdio je da je sadašnji sustav lokalne samouprave nastao 1993., kad je Hrvatska bila u najvećim problemima.

O tome je odluku donijela parlamentarna većina i to je tada realno jedino bilo moguće, podsjetio je. Od tada traju rasprave o nužnosti promjena sustava, a kad bi danas krenuli u preustroj i prekrajanje, ne bi došli ni do prvog zavoja, dodao je. Milanović je ustvrdio da se ne bi mogli dogovoriti o novom sustavu, te istaknuo da ne vidi koja općina bi se mogla ukinuti ili pripojiti susjednoj.

Pozvao je na aktivnije povlačenje europskih novca. Ustvrdio je da zajednička sigurnosna politika EU “sutra može biti pitanje glave na ramenu, rata i mira, i to rata u koji se ne ulazi po našoj politici i volji, nego o tome odlučuje netko drugi”. “I zato oprezno, ako treba i sebično”, naveo je.

Načelnica Općine Viškovo Sanja Udović ustvrdila je da je to bila i ostala vitalna općina. Od 7.000 stanovnika pri osnivanju 1993. dosegli smo 16 tisuća, dok je u posljednjem desetljeću broj stanovnika povećan za 11 posto, istaknula je.

Općinski proračun je dosegao 20 milijuna eura, grade se vrtići, osnovne škole, kapitalni kulturni projekt Kuća halubajskog zvončara i razvijaju brojni drugi projekti, za koje je u posljednjih 10 godina povučeno oko 35 milijuna eura iz europskih fondova, navela je.

Tagovi: Zoran Milanović, Opžina Viškovo, županije
PROČITAJ I OVO
Kataklizma u Slavonskom Brodu, grad se zabijelio od tuče
NEVRIJEME
Kataklizma u Slavonskom Brodu, grad se zabijelio od tuče
SLAVONSKI BROD - Županijski centar 112 Slavonski Brod izvijestio je kako je u popodnevnim satima područje Slavonskog Broda zahvatilo nevrijeme praćeno jakom kišom i tučom.
Kolakušić: Dajem ostavku u Saboru, više mogu postići u Bruxellesu
POTEZI
Kolakušić: Dajem ostavku u Saboru, više mogu postići u Bruxellesu
ZAGREB - Mislav Kolakušić se oglasio na Facebooku i u podužoj objavi obznanio da podnosi ostavku u Saboru te da će tamo umjesto njega stranački kolega Dražan Dizdar.
Macron: Ne isključujem slanje vojske u Ukrajinu
PORUKE
Macron: Ne isključujem slanje vojske u Ukrajinu
PARIZ - Francuski predsjednik Emmanuel Macron nije promijenio mišljenje o potencijalnom raspoređivanju zapadnih trupa u Ukrajini. U razgovoru za The Economist potvrdio je da i dalje ostaje pri svojim riječima o mogućnosti raspoređivanja savezničkih trupa u Ukrajini.
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
TEORIJA
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
ČAKOVEC - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju nove zgrade Srednje škole Čakovec, a tom prilikom dao je izjavu za medije.
Evo što je Vučemilović napisala u poruci o ostavci u Suverenistima
OSTAVKA
Evo što je Vučemilović napisala u poruci o ostavci u Suverenistima
ZAGREB - Vesna Vučemilović objavila je da je podnijela ostavku na sve dužnosti koje je imala u Hrvatskim suverenistima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE