GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović: Moramo se boriti protiv lažnih narativa i vratiti povjerenje ljudi

Milanović: Moramo se boriti protiv lažnih narativa i vratiti povjerenje ljudi
GOVOR U UN-u
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2021 / 07:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB/NEW YORK - Pandemija covida-19 povijesni je ispit za našu generaciju i način na koji ćemo odgovoriti uvelike će oblikovati buduće generacije, a Hrvatska će kao članica ECOSOC-a od 2022. do 2024. raditi na jačanju globalne zdravstvene sigurnosti, rekao je u utorak hrvatski predsjednik na Općoj skupštini UN-a.

Predsjednik Zoran Milanović u svom je govoru na 76. zasjedanju Opće skupštine UN-a pozvao na jačanje multilateralizma i međunarodnog poretka temeljenog na pravima u kojima središnju ulogu imaju Ujedinjeni narodi te istaknuo hrvatsku predanost miru i stabilnost u jugoistočnoj Europi koju želi vidjeti u EU.

Nabrajajući niz izazova s kojima se današnji svijet susreće od sukoba i ratova, klimatskih promjena praćenih ekstremnim vremenskim nepogodama, migracijama, Milanović je naglasio da nasilje, siromaštvo, glad ponovno rastu i postpandemijski oporavak bit će još teži u svijetu nejednakog rasta i razvoja.

Izazov su i populističke i dezinformacijske kampanje, koje "besramno ili zlonamjerno zanemaruju činjenice".

"Odgovornost nas, svjetskih čelnika, jest izravno boriti se protiv ovih lažnih narativa kako bi se povratilo povjerenje ljudi i kako bi im se dala nada", rekao je.

"Pandemija covida-19 povijesni je test za naš naraštaj. Način na koji danas odgovorimo, pojedinačno i kolektivno, uvelike će oblikovati svijet naraštaja koji dolaze", rekao je.

Hrvatska će kao članica ECOSOC-a od 2022. do 2024. godine, raditi na jačanju globalne zdravstvene sigurnosti, rekao je.

U tom cilju radit će u duhu globalne solidarnosti, partnerstva, na dostupnosti sigurnog i učinkovitog cjepiva i liječenja za sve, bez diskriminacije.

"Čvrsto smo predani pružanju podrške radu ECOSOC-a kao ključne UN-ove platforme za provedbu Programa Ujedinjenih naroda o održivom razvoju do 2030. godine, što će otvoriti naš put prema oporavku", rekao je.

Osvrnuo se i na konferenciju o klimi koja će se za nešto više od mjesec dana održati u Glasgowu na kojoj bi trebao sudjelovati i papa Franjo.

Nužne promjene u našem životu kako bismo zaštili planet "sigurno neće biti lake", rekao je Milanović.

"Ipak, uvjeren sam da će prijelaz u zelene i održive tehnologije ići ruku pod ruku sa gospodarskim rastom", rekao je Milanović i nabrojao strategije koje Hrvatska provodi u tom cilju.

Regija jugoistočne Europe

U dijelu posvećenom jugoistočnoj Europi Milanović je istaknuo da je Hrvatska predana stabilnosti, funkcionalnosti i prosperitetu zapadnog Balkana i zato je jedan od najsnažnijih zagovornika proširenja EU na to područje.

Za to je potrebna demokratska preobrazba, ali lideri moraju smanjiti napetosti, prevladati razlike u stajalištima i pronaći načine za gradnju trajnog partnerstva, rekao je Milanović.

Bosna i Hercegovina je "temeljni kamen za mir i sigurnost u široj regiji", no situacija u toj Hrvatskoj susjednoj zemlji puna je izazova i kompleksna.

"Željeli bismo vidjeti Bosnu i Hercegovinu kao zemlju mira, stabilnosti i blagostanja koja čvrsto napreduje na putu prema članstvu u EU; zemlju u kojoj su u potpunosti zajamčeni ravnopravnost njezina tri konstitutivna naroda i prava svih njezinih građana."

"Nejednakost njezinih konstitutivnih naroda predugo je neriješena", naglasio je Milanović.

Zauzeo se za izborne reforme koje bi trebale omogućiti svakom konstitutivnom narodu (Bošnjacima, Srbima i Hrvatima) da biraju svoje predstavnike na svim odgovarajućim političkim razinama.

"Hrvati Bosne i Hercegovine nisu bili u mogućnosti iskoristiti ovo pravo. Nije stoga čudno što se osjećaju marginalizirani i obespravljeni. To se mora promijeniti", poručio je.

Hrvatska još traga za 1.858 vlastitih građana nestalih u Domovinskom ratu od 1991.-1995., rekao je.

Zato "pozivamo druge susjedne države na suradnju u dobroj vjeri i na poštivanje njihovih deklariranih obveza i međunarodnih ugovora", rekao je

Milanović je svoj govor zaokružio lekcijama koje svijet treba povući iz Afganistana u kojem je i Hrvatska sudjelovala kao dio mirovnih snaga i kazao da je teško ne biti obeshrabren povratkom talibana na vlast nakon 20 godina.

Hrvatska je ponosna što je pridonijela u 19 mirovnih misija UN -a, kazao je nadalje.

Hrvatska je predana miru na Bliskom istoku, neširenju nuklearnog oružja, promicanju prava žena i djece, ukidanju smrtne kazne, zaštiti manjina, promicanju ‘evidentiranja žrtava’ i međunarodnom poretku temeljenom na pravilima i poštivanju međunarodnog prava, jer su to "dva ključna sastojka mirnog suživota i suradnje među državama".

Zauzeo se za reformu UN-ova Vijeća sigurnosti te kazao da Hrvatska podržava ulogu Međunarodnog kaznenog suda i poziva države članice koje tek trebaju ratificirati Rimski statut da to učine.

Tagovi: Zoran Milanović, Ujedinjeni narodi, fake news, Bosna i Hercegovina
PROČITAJ I OVO
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
RAKETE
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
WASHINGTON - Sjedinjene Države poslale su Ukrajini novi raketni sustav dugog dometa, potvrdio je Pentagon. To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u ožujku, ali "na zahtjev Ukrajine" nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE