GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović nije pozvan na obilježavanje oslobođenja juga Hrvatske

Milanović nije pozvan na obilježavanje oslobođenja juga Hrvatske
NAJDRASTIČNIJI BOJKOT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2022 / 21:56
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Još se nisu stišale reakcije na činjenicu da je Vlada mimo znanja predsjednika države odlučila da bi se ukrajinski vojnici mogli obučavati na teritoriju Hrvatske, a već je na vidiku novi sukob između dvaju političkih brda.

Ovaj put riječ je o velikom, jubilarnom obilježavanju 30. obljetnice oslobođenja juga Hrvatske, na koju predsjednik države Zoran Milanović nije pozvan. Potvrdili su to Večernjem listu i u Uredu predsjednika gdje danas, dan prije samog početka obilježavanja te velike obljetnice, poziv nije stigao. Što znači da su organizatori, a riječ je o Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Dubrovniku te općinama Konavle, Župa dubrovačka, Dubrovačko primorje i Ston, doista odlučili oslobođenje juga Hrvatske, u kojemu je poginulo čak 465 branitelja, obilježiti bez vrhovnog zapovjednika.

Pa čak i unatoč tome što je na tu obljetnicu pozvana i vojska jer je u sklopu dvodnevnog programa obilježavanja 30. obljetnice oslobođenja u subotu predviđen nastup akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Krila Oluje, ali i predstavljanje Počasno-zaštitne bojne kojoj je jedna od zadaća zaštita i osiguranje vrhovnog zapovjednika.

Kako županiju i grad Dubrovnik te sve općine organizatore obljetnice vode HDZ-ovi dužnosnici, nameće se i pitanje je li ignoriranje predsjednika namjerno i je li to ispunjenje želje premijera Andreja Plenkovića koji je još u travnju, motiviran Milanovićevom izjavom da je Vlada korumpirana, da su u HDZ-u banditi te da je Plenković "udbaški gojenac", najavio da će Vlada bojkotirati Milanovića. Isto pitanje postavili smo i PR službi Dubrovačko-neretvanske županije, kao i pitanje zašto među uzvanicima nema predsjednika države, ali do zaključenja broja odgovor nam nije stigao.

A nismo dobili ni odgovor MORH-a na pitanje kako to da predsjednik nije pozvan na 30. obljetnicu oslobađanja juga Hrvatske, kao ni na pitanje tko je odlučio da na obilježavanju bude vojska, odnosno pripadnici Počasno-zaštitne bojne i akrobatske skupine Krila Oluje, s obzirom na to da predsjednik nije. Da je očito riječ o namjernom ignoriranju upućuje i činjenica da je prije deset godina, u povodu 20. obljetnice oslobođenja juga Hrvatske, sudjelovao predsjednik države Ivo Josipović, a pet godina kasnije, u povodu 25. obljetnice, tadašnja predsjednica države i vrhovna zapovjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović kaže da je skandalozno što predsjednik na obljetnicu nije pozvan jer takva pozivnica ne znači odavanje počasti Milanoviću, nego instituciji predsjednika.

– Ne moramo se mi voljeti, ali se moramo poštovati. To je skandal jer pokazuje nepoštivanje institucije predsjednika, koji ima neusporedivo veći legitimitet od bilo kojeg ministra i mislim da je to jako loša poruka – kaže Vidović, koji također nije pozvan na obljetnicu iako je na čelu saborskog Odbora za obranu, ali dodaje da ga to ne iznenađuje previše jer su se u Odboru svi opozicijski članovi već navikli da ih se rijetko ili gotovo uopće ne poziva na slična događanja iza kojih, primjerice, stoji Ministarstvo obrane.

– Mislim da je posljednji događaj u organizaciji MORH-a na kojem sam bio bila vojna vježba u Slunju prije otprilike dvije godine. Nekada su pozivi na takve obljetnice bili uobičajeni za sve članove Odbora, što je i normalno – kaže Vidović.

Najnoviji primjer bojkotiranja predsjednika Milanovića vjerojatno je najdrastičniji dosad jer je nepozivanje predsjednika na obljetnicu oslobođenja juga Hrvatske isto kao da ga se ne pozove na obljetnice vojno-redarstvenih operacija Oluje i Bljeska. Bivši zapovjednik obrane Dubrovnika general Veselko Gabričević za Večernji list kaže da ne zna tko je dogovarao protokol te ističe da je predsjednik države njegov vrhovni zapovjednik i da bi on uvijek izvršavao zapovijedi svoga vrhovnog zapovjednika, bez obzira na to kako se on zvao i prezivao i iz koje stranke bio. Za operaciju oslobođenja juga Hrvatske Gabričević kaže da ima golem, možda i najveći značaj jer je bila podloga za sve što se kasnije dogodilo, od Maslenice i Bljeska do Oluje.

Tagovi: Zoran milanović, Andrej Plenković, Veselko Gabričević, oslobođenje juga Hrvatske, Franko vidović, Ivo Josipović, kolinda Grabar Kitarović, Hrvatska vojska
PROČITAJ I OVO
Teško sletio helikopter koji je prevozio iranskog predsjednika Raisija
INCIDENTI
Teško sletio helikopter koji je prevozio iranskog predsjednika Raisija
TEHERAN - Helikopter koji je prevozio iranskog predsjednika Ebrahima Raisija bio je uključen u incident dok je bio u posjeti sjevernoj regiji i njegovo stanje trenutno nije poznato, izvijestila je iranska poluslužbena novinska agencija Tasnim u nedjelju na platformi X.
Puljak: Sumnjamo da je Dabro stekao diplomu u Travniku
SUMNJE
Puljak: Sumnjamo da je Dabro stekao diplomu u Travniku
ZAGREB - Šef Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica i saborska zastupnica Centra Marijana Puljak gostovali su u emisiji HTV-a "Studio 4" te su govorili o političkim i društvenim aktualnostima.
Francuska pokrenula opsežnu operaciju povratka kontrole u Novoj Kaledoniji
KONTROLA
Francuska pokrenula opsežnu operaciju povratka kontrole u Novoj Kaledoniji
PARIZ - Francuska je u nedjelju pokrenula opsežnu operaciju provođenja zakona u južnopacifičkom arhipelagu Nove Kaledonije kako bi očistila cestu do zračne luke, nakon što je u neredima protiv izborne reforme poginulo šest osoba.
Djevojčica iz Crne Gore uhićena u Grazu: Planirala teroristički napad
UHIĆENJE
Djevojčica iz Crne Gore uhićena u Grazu: Planirala teroristički napad

GRAZ - Četrnaestogodišnja djevojčica, državljanka Crne Gore, uhićena je danas u Grazu zbog sumnje da je planirala teroristički napad nožem u centru grada, priopćila je policija.

Šušnjar: Ući ću u ministarstvo, snimiti situaciju i onda ćemo gledati što dalje
PORUKE
Šušnjar: Ući ću u ministarstvo, snimiti situaciju i onda ćemo gledati što dalje
ZAGREB - "Ja mislim da ću se dobro snaći, punoljetan sam u odvjetništvu. Odvjetništvo daje širinu, pogotovo iz aspekta podrške koju smo pružali do sad gospodarskim subjektima kao odvjetnici, tako da mislim da će ići dobro jedno s drugim", rekao je novi ministar gospodarstva Ante Šušnjar za RTL na pitanje kako će se snaći u novoj ulozi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE