GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović: Nije Ukrajina jedina kriza koja zaslužuje pozornost

Milanović: Nije Ukrajina jedina kriza koja zaslužuje pozornost
WHO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2022 / 17:04
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Predsjednik Zoran Milanović rekao je danas na otvaranju skupštine Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da s "ogromnom tugom i nevjericom" promatra napade na bolnice i zdravstvene ustanove u Ukrajini, ali da to nije jedina kriza koja zaslužuje svjetsku pozornost.

Rat u Ukrajini i s njim povezane globalne prijetnje te beskrajna pandemija covida-19 teme su sastanka 194 država članica WHO-a u Ženevi u pokušaju da izgrade učinkovitiji i pravedniji zdravstveni sustav.

"Zdravlje za mir, mir za zdravlje" moto je 75. zasjedanja Svjetske zdravstvene skupštine (WHA) koje se odvija u jeku rata u Ukrajini i prvi put uživo od početka pandemije covida-19.

Milanović je rekao da taj moto vraća živa sjećanja na granatiranje bolnica, zdravstvenih ustanova i vozila hitne pomoći koja su prevozila žrtve tijekom rata u Hrvatskoj 90-ih godina, kao i na izvanredno zdravstveno stanje uzrokovano velikim brojem civilnih žrtava. "Čak ni dječje bolnice nisu bile sigurna utočišta u to vrijeme", izjavio je.

Dodao je da Hrvatska s ogromnom tugom i nevjericom promatra napade na bolnice i zdravstvene ustanove" u Ukrajini, ali da to nije jedina kriza s kojom se svijet suočava. "Možda je u najvećem fokusu, ali ima puno sukoba koji se pojavljuju na globalnoj razini i koji zaslužuju našu jednaku podršku i pozornost", istaknuo je Milanović.

Pozvao je na veću pripravnost u budućim krizama. "Treba nam snažnija i uključivija zdravstvena arhitektura i moramo se pripremiti za buduću prijetnju zdravlju", rekao je Milanović, rekavši da je pandemija covida-19 istaknula "veliku slabost u globalnom upravljanju zdravljem".

Hrvatski predsjednik se ranije danas sastao sa šefom WHO-a Tedrosom Adhanom Ghebreyesusom i podržao ga za novi mandat na čelu te UN-ove agencije.

Odlučeno je da će Ghebreyesus odraditi još jedan mandat unatoč optužbama za propuste u prvome mandatu, napose da je bio previše popustljiv prema Kini kada su se pojavili prvi slučajevi covid-19.

"Predvidljivo i održivo financiranje je fundamentalno za mandat WHO-a, njegovu neovisnost, tehničku ekspertizu i sposobnost za dugoročno planiranje", Milanović.

Početak 75. zasjedanja WHA podudara se s 30. obljetnicom članstva Hrvatske u Ujedinjenim narodima.

"To je bio naš debi na globalnoj sceni na kojoj smo tražili podršku, ali također nudili naučene lekcije i dobru volju za globalno zajedničko dobro", istaknuo je Milanović.

Sanja Musić Milanović, liječnica i supruga hrvatskog predsjednika, dobila je u Ženevi nagradu za dugogodišnje promicanje zdravlja prije početka globalnog događaja "Walk The Talk: The Health for All Challenge" u organizaciji Svjetske zdravstvene organizacije.

Prva dama je proglašena "Prvakom zdravlja 2022.", a nagradu joj je uručio Ghebreyesus.

Tagovi: Tedros Adhanom Ghebreyesus, Zoran Milanović, Sanja Musić Milanović, Svjetska zdravstvena organizacija, covid-19, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE