GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović: O nasljedniku Kindera treba razgovarati u sklopu ostalih imenovanja

Milanović: O nasljedniku Kindera treba razgovarati u sklopu ostalih imenovanja
PREDSJEDNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2022 / 19:33
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je u četvrtak da se o imenovanju nasljednika Ivice Kindera na čelu Vojno-sigurnosne obavještajne agencije (VSOA) može razgovarati samo u sklopu cijelog paketa imenovanja na visoke položaje u Oružanim snagama.

"Moramo sjesti i dogovoriti se o kandidatima, a ne da mi HDZ radi pripremu terena. To se dogovara na najvišoj razini, direktno s Plenkovićem", izjavio je Milanović novinarima nakon prijama u prigodi obilježavanja Dana policije.

Istaknuo je pritom niz otvorenih pitanja koja se, poručio je neće rješavati tako da mu "netko tutne nekakav komad papira sa svojim prijedlogom".

Milanović je prethodno pokrenuo postupak za razrješenje Kindera zbog nezakonitog trošenja državnog novca u VSOA-i, a danas je reagirao na nedavnu izjavu premijera Andreja Plenkovića da će razrješenje Kindera stupiti na snagu kada se postigne dogovor o osobi koja će ga zamijeniti.

Milanović pak tvrdi da mjesto ravnatelja VSOA-e može neko vrijeme ostati prazno, te da je VSOA već trebala imati upražnjeno mjesto ravnatelja, no general o kojemu se radi ne želi dati ostavku.

Podsjetio je da je riječ o službi u kojoj su prije desetak godina dva čelna čovjeka, ravnatelj i njegov zamjenik, morali otići i kasnije su bili optuženi i pravomoćno osuđeni zbog utaje, odnosno zlouporabe fondova. Ustvrdio je da se u toj agenciji ništa nije promijenilo te da to već neko vrijeme sve znaju njegovi suradnici. Upitao je pritom što su u tom razdoblju radili ljudi iz Vlade koji također to znaju.

Milanović napominje da je premjer kojem je poslao dopis o razrješenju Kindera jedini koji zajedno sa njim može razriješiti ravnatelja VSOA-e.

"Premijeru je očito bitnije da to mjesto bude popunjeno i da sada u ovom razdoblju smisle nekog kandidata da me o tome obavijeste preko medija ili mi pošalju dopis bez prethodnih konzultacija u očekivanu da ću ja to, u strahu od nečega, na brzinu potpisati", rekao je Milanović.

Ustvrdio je da niz zapovjednih mjesta u vojsci već godinu dana zjape prazna i nabrojio da nemaju zapovjednike počasno-zaštitna bojna, Hrvatsko vojno učilište ni Obalna straža, a nema dogovora ni o kandidatu za stalnog izaslanika RH pri NATO-u.

"Ova nepopunjena mjesta na visokim dužnostima u Oružanim snagama i hrvatskoj vojnoj diplomaciji isključivo su rezultat opstrukcije ministra obrane Marija Banožića, a onda nažalost na neki način i Plenkovića", rekao je Milanović.

Za Banožića je ponovno rekao da je zreo za DORH i istragu po nizu pitanja. "Zadnje je da je oštetio državu, masno, za par milijuna kuna, namjerno, manipuliranjem nekretninama koje su davane u najam", kazao je Milanović.

Tagovi: Zoran Milanović, Andrej Plenković, Ivica Kinder
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE