GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović: Plenkoviću, za koga radiš?

Milanović: Plenkoviću, za koga radiš?
STATUS KANDIDATA ZA BiH
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2022 / 10:38
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović održao je danas konferenciju za medije.

"Tema BiH, statusa Hrvata i njihovog rasturanja je vitalni hrvatski nacionalni interes", govori Milanović.

"U nama nema nikakve želje za osvetom ili revanšem nego interes da se urede stvari i da BiH postane članica EU. I sada prije nekoliko dana se ukazala prilika, obaveza je da se to iskoristi. Čujemo da će Ukrajina dobiti status kandidata, i Moldavija. To je simbolička stvar, iza toga ide mukotrpan proces. Odjednom, govori se da te države dobivaju status kandidata, tome su se žestoko protivile neke članice prije nekoliko mjeseci. U redu, neka Ukrajina dobije status kandidata, ali ona, kao i Moldavija, ima neke goleme probleme. I EU komisija odjednom on board, eto i njih", kaže.

"To je prilika da se jadnoj, rastresenoj BiH daje status kandidata, samo status kandidata, kao čin povjerenja, nade. Vidimo da se tamo ne želi donijeti izborni zakon. Največi politički segment BiH to ne želi, uz pomoć dementora, onih likova iz Harryja Pottera, to su oni koji vam sišu energiju. Sad imamo priliku BiH dati palac gore - 'budete jednog dana pregovorali'. Dug postupak, trajat će to. I računaš, to je to. Sad ne moraš blokirati Finsku i Švedsku, nego ajmo dati BiH status kandidata. Tko može biti protiv toga?", govori.

"Postoje dvije stvari, prvo je promjena izbornog zakona, najviše zahvaljujući Plenkoviću. Radi se sve da se to zatuče. Hrvati ne mogu dobiti ni na sreću. BiH, odnosno Hrvati u BiH bi prihvatili s najvećom radošću vijest da je promijenjen izborni zakon, da je implementirana odluka Ustavnog suda kojom bi hrvatima bila vraćena oteta prava. U skali prioriteta status kandidata BiH za EU je za Hrvate isto veliki. Vidjeli smo prekjučer da je žurno parlamentarna skupština BiH donijela jednoglasnu odluku kojom traži da se BiH što prije da status kandidata. Za to su glasali svi, i Bošnjaci, i Srbi, i Hrvati. Kompletna politička volja predstavničke demokracije stoje iza toga. Istovremeno, slovenski predsjednik Borut Pahor koji u kordinaciji sa slovenskoj vladi također traži da BiH dobije status kandidata", kaže.

Dodaje da je još ranije tražio status kandidata za BiH kad se počelo govoriti o statusu kandidata za Ukrajinu. Kaže da ni Ukrajina ni Moldavija ne ispunjavaju nijedan zahtjev.

"Ovakvo ponašanje očekujem od briselskih neradnika, ali ne i od hrvatske politilke. ne od hrvatskog premijera. Pozivam i HDZ-ovce da se priberu, da se umiju malo. Koji su tu interesi? Ja se moram sramotiti da ovakva pisma piše slovenski predsjednik, a ne hrvatski premijer", kaže.

"Čak i da smo sami, imamo se pravo kao Hrvatska postaviti. Može Ukrajina? Ruše se svi kriteriji. Ajmo dati BiH najviše što možemo dati u ovome trenutku. Tko su ti koji su protiv? Njemačka diplomacija? Neka kažu. Godinama rade protiv BiH. Nisam slučajno spominjao dementore iz Harryja Pottera. BiH je zemlja koja je prepuštena sama sebi. I još moram slušati da sudjelujemo u komadanju BiH. Hrvatska je u ratu spasila BiH. Za nagradu čekali smo sto godina da uđemo u EU. Čije smo mi budale?", govori.

"Da se vratim na Plenkovića. To je privatna politika. Plenković opstruira izbor ambasadore. Imenovali smo jednog ambasadora, na Plenkovićevu molbu. Nisam postavljao pitanja", kaže.

"S Plenkovićem se ne može razgovarati. Baca frazetine. Pitam te, čovječe, za koga radiš. Ako kažeš da je uvjet za kandidaturu BiH za članstvo u EU promjena izbornog zakona koji vlasti u BiH ne žele promijeniti", kaže.

"Previše je Hrvatska u 30 godina napravila, mučila se, trplila... U nama nema nikakve osvete za revanšem, nego naprosto za jednim sređivanjem stanja u BiH i da Bosna i Hercegovina postane članica Europske unije", govori.

"Dakle, dame i gospodo, običan balkanski privatluk", dodaje. "Evo, ovo je nova epizoda. Sad želim komadati BiH tako da uđe u EU", kaže.

"Ja vidim satisfakciju i šansu", govori o potencijalnoj kandidaturi BiH za članstvo u EU. Každa da Plenković podržava bošnjačke stranke.

"Čini mi se da su bolje bliže nama, nego dalje nama", govori o BiH.

"Odjednom Ukrajini status kandidata. Kak sad?", kaže.

Na čiji mig je dan status kandidata Ukrajini i koji je cilj?

"Pustimo cilj. Kad je happy hour, svi piju jeftinije, ne može samo jedan. To su najveće države, to su pravila komunikacije za koja se mi pravimo da ne vidimo. Ko se sjetio Moldavije? Vjerojatno Rumunjska. Modavija može, a BiH ne. I neš ti, status kandidata. To sve sve preko veze. Ovo je preko veze, ali nije bezveze. U redu je da se Ukrajini da status kandidata, ali što je s BiH?", kaže.

Tagovi: Zoran Milanović, status kandidata za BiH, Andrej Plenković, Europska unija, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE