GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović prima i branitelja zbog kojeg je lani otišao iz Okučana

Milanović prima i branitelja zbog kojeg je lani otišao iz Okučana
PREDSJEDNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2021 / 23:00
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata i Zbor udruga veterana gardijskih brigada u više su navrata, počevši od 1. prosinca prošle godine, slali dopise na adrese premijera i predsjednika, s ciljem održavanja radnog sastanka s četiri teme: potraživanje ratne odštete od Republike Srbije, pitanje nestalih, problematika tužbi hrvatskih logoraša protiv Republike Srbije i rasprava o obilježavanju obljetnica iz Domovinskog rata.

Do premijera Andreja Plenkovića nisu uspjeli doći, no naposljetku je stigla potvrda s Pantovčaka da se predsjednik Zoran Milanović odazvao njihovu pozivu na sastanak koji će se održati sutra u 11 sati na Pantovčaku, što je Večernjem listu danas potvrdio i glasnogovornik predsjednika Nikola Jelić.

Pritom je zanimljivo kako će među četvoricom predstavnika branitelja – uz Željka Dragaševića, Iliju Vučemilovića Šimunovića i Ivicu Vranješa – predsjednik primiti i Zorana Marasa, predsjednika Udruge Specijalne policije, zbog kojega je lani napustio svečanost obilježavanja obljetnice operacije Bljesak u Okučanima jer je u službenoj delegaciji vidio Marasa u majici HOS-a s pozdravom “Za dom spremni”.

Također, javnosti je ostalo nepoznato da se njihov prvi susret dogodio prije desetak dana na Pantovčaku, u prigodi dodjele odličja zaslužnima u akciji Plitvice, čemu se Maras, premda nije bio odlikovan, odazvao u funkciji predsjednika udruge. Milanović ga je tada, kako doznajemo, srdačno pozdravio.

– Vjerujem da je predsjednik uvidio da smo mi branitelji svojim postupcima, radom i djelovanjem uvijek poštovali institucije RH pa tako i instituciju predsjednika države jer time poštujemo i sve građane koji su za njega glasali. Tako je, vjerujem, uvidio i da sam ja legalni i legitimni predsjednik Udruge Specijalne policije koja je dala veliki doprinos u Domovinskom ratu. Kada je riječ o našem sporu oko majica HOS-a, ako netko smatra da sam učinio nešto nezakonito, neka me privedu, a ako netko smatra da nešto treba mijenjati, neka mijenja u Saboru – kaže Zoran Maras, koji zahvaljuje predsjednikovu savjetniku za branitelje Marijanu Marekoviću koji je “uvidio da se problemi mogu rješavati samo razgovorom” te arbitrirao između predsjednika i njega.

A teme razgovora doista su goruće. Premda je Ministarstvo hrvatskih branitelja pokrenulo inicijativu za izradu pravilnika o obilježavanju obljetnica iz Domovinskog rata, braniteljske udruge tvrde da se posljednjih godinu dana nije poduzelo ništa te traže da se ta tematika regulira i zakonom. Žele da se točno definira protokol kako bi se izbjegle situacije da se na obljetnicama pojavljuju “stotine delegacija” sa svih razina te traže da prioritet dobiju obitelji poginulih i nestalih branitelja, a da sve tri poluge vlasti potom zajednički polažu vijenac.

Također, žele da država uz logoraše – koji sada podižu privatne građanske parnice protiv Republike Srbije – stane financijski, pravno i diplomatski te da se o toj tematici obavijesti i EU.

Tagovi: Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata, Zbor udruga veterana gardijskih brigada, Marijan Mareković, Zoran Milanović, Zoran Maras, Za dom spremni, Željko Dragašević, Ilija Vučemilović Šimunović
PROČITAJ I OVO
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ANALITIČARI
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ZAGREB - Gost N1 televizije bio je politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković.
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
POZIV
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
ZAGREB - Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja se oglasio na Twitteru.
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE