GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović prozvao vladu jer je podržala zaključke Vijeća EU-a o BiH

Milanović prozvao vladu jer je podržala zaključke Vijeća EU-a o BiH
PANTOVČAK-BANSKI DVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2021 / 20:23
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kritizirao je usvojene zaključke Vijeća EU-a o proširenju i prozvao hrvatsku vladu jer je podržala te zaključke koji "ne jamče prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda", priopćio je u srijedu Ured predsjednika.

Ministri za europske poslove EU-a usvojili su u utorak nakon dvije godine zaključke o proširenju. Vijeće EU-a svake godine u prosincu usvaja zaključke o proširenju, ali to je prošle godine izostalo jer se države članice nisu uspjele usuglasiti oko teksta.

Milanović je u pismu premijeru Andreju Plenkoviću izrazio svoje nezadovoljstvo i protivljenje usvojenim zaključcima Vijeća EU-a jer se njima ne jamče prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda.

Prozvao je Plenkovićevu vladu za propust jer je podržala te zaključke, "pogotovo zato što je na taj način odstupila i od stavova usuglašenih i prihvaćenih na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost", ističe se u pismu.

Predsjednik je dodao da je zaštita konstitutivnosti i prava Hrvata u BiH strateški nacionalni interes Hrvatske i upozorio premijera da "ubuduće ne može podržati ni jedan zajednički dokument organizacija kojih je Hrvatska članica, a koji neće sadržavati temeljne elemente zaštite Hrvata u BiH, kao što su konstitutivnost i legitimna zastupljenost u tijelima vlasti", dodaje se u tom pismu.

No ni u ranijim zaključcima Vijeća EU-a, za vrijeme prijašnjih vlada, nisu se spominjali konstitutivni narodi BiH.

U dijelu zaključaka koji se odnose na BiH i izbornu reformu u toj zemlji, na inicijativu Hrvatske spomenuta je važnost provedbe odluka ustavnog suda BiH, što ranijim nacrtima nije bilo predviđeno.

Jedna od tih odluka je iz 2016. prema kojoj je izborni zakon diskriminatoran prema konstitutivnim narodima i kojom je potvrđeno da su izaslanici u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH predstavnici konstitutivnih naroda, a ne predstavnici kantona.

"U odnosu na institucionalne mehanizme, koji su uspostavljeni Daytonskim mirovnim sporazumom, BiH treba poduzeti daljnje ustavne i izborne reforme kako bi osigurala jednakost i nediskriminaciju svih građana, posebice kroz provedbu presude Europskog suda za ljudska prava Sejdić-Finci", stoji u usvojenim zaključcima.

Vijeće je istaknulo da se ne bi trebao poduzeti nijedan zakonodavni ili politički korak koji bi provedbu te i drugih povezanih presuda učinio izazovnijom.

"Vijeće ponavlja svoj poziv za uključivim procesom ograničenih ustavnih i izbornih reformi kroz istinski dijalog u skladu s europskim standardima kako bi se eliminirali svi oblici nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu...i poziva međuagencijsku radnu skupinu da hitno nastavi svoj posao i predstavi prijedloge reformi prije glasanja kako bi se poboljšao izborni okvir", navodi se u zaključcima.

Tagovi: Zoran Milanović, Vijeće EU
PROČITAJ I OVO
Rusija napala 40 gradova u regijama Donjecku i Luhansku
AGRESIJA
Rusija napala 40 gradova u regijama Donjecku i Luhansku
ZAGREB - Ruske snage napale su više od 40 gradova u regijama Donjecku i Luhansku na istoku Ukrajine, rekla je ukrajinska vojska a prenosi BBC u četvrtak.
Malenica poslao negativno mišljenje o pomilovanju Mustača i Perkovića
POMILOVANJE
Malenica poslao negativno mišljenje o pomilovanju Mustača i Perkovića
ZAGREB - Iz Ministarstva pravosuđa i uprave u četvrtak poslijepodne u Ured predsjednika Republike otpremljeno je negativno mišljenje o molbi za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, osuđenih za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Njemačkoj.
Raspudić: Nisam siguran da neće biti incidenata u BiH
NESTABILNO
Raspudić: Nisam siguran da neće biti incidenata u BiH
ZAGREB - Zastupnik Mosta Nino Raspudić bio je gost N1 Newsnighta i komentirao situaciju u Bosni i Hercegovini.
Turska se i dalje protivi da Švedska i Finska pristupe NATO-u
PROTIVLJENJE
Turska se i dalje protivi da Švedska i Finska pristupe NATO-u
ZAGREB - Turska se i dalje protivi da Švedske i Finska pristupe NATO-u, a stvari se nisu promijenile niti u srijedu kasno navečer nakon višesatnih razgovora turskih, švedskih i finskih diplomata.
Slovenski parlament potvrdio Roberta Goloba za premijera
POTVRDA
Slovenski parlament potvrdio Roberta Goloba za premijera
LJUBLJANA - Slovenski parlament je u srijedu potvrdio menadžera Roberta Goloba za predsjednika vlade koju će zastupnici potvrditi idućeg tjedna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE