GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović s vodstvom bokeljskih Hrvata o položaju i očuvanju tradicije u Crnoj Gori

Milanović s vodstvom bokeljskih Hrvata o položaju i očuvanju tradicije u Crnoj Gori
HRVATSKA-CRNA GORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2021 / 15:35
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović razgovarao je u utorak u Zagrebu s vodstvom Zajednice bokeljskih Hrvata, prije svega o položaju Hrvata i očuvanju tradicije u Crnoj Gori, kao i o aktualnom stanju u toj zemlji, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Izaslanstvo Zajednice bokeljskih Hrvata, nevladine, nepolitičke i neprofitabilne organizacije osnovane s ciljem promicanja i zaštitite tradicije, kulture, gospodarske suradnje i humanitarnog djelovanja bokeljskih Hrvata u Hrvatskoj i Crnoj Gori, predvodio je njezin predsjednik Srećko Đuranović.

Na sastanku se razgovaralo o položaju Hrvata u Crnoj Gori i, posebno, Boki kotorskoj, pri čemu su predstavnici Zajednice obavijestili predsjednika Milanovića da su Hrvatskom saboru uputili inicijativu za donošenje i usvajanje Deklaracije o Hrvatima Boke kotorske i Bara.

Na takav potez potaknula ih je aktualna politička situacija u Crnoj Gori nastala nakon zadnjih parlamentarnih izbora u toj državi, a koja se negativno odrazila na položaj hrvatske zajednice u Crnoj Gori, a osobito u Boki kotorskoj, nastavlja se.

Predstavnici Zajednice bokeljskih Hrvata informirali su Milanovića i o statusu Bokeljske mornarice, za Hrvate u Crnoj Gori iznimno bitnom pitanju.

Iako je Hrvatska 2015. pokrenula inicijativu o zajedničkoj nominaciji za upis Bokeljske mornarice na popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, rečeno je na sastanku, Crna Gora je to odbila i samostalno je nominirala.

Zajednica smatra kako je to neprihvatljivo i podržava odluku Hrvatske da nastavi sa svojom nominacijom jer su, kažu, pripadnici hrvatskog naroda u Crnoj Gori i Hrvatskoj najzaslužniji za očuvanje tradicije bokeljskih pomoraca.

Na sastanku su izvijestili predsjednika Milanovića i o nastavku provođenja projekta „Putevima bokeljskih Hrvata“ kojem je Predsjednik supokrovitelj s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Projekt je započet prije četiri godine, a cilj mu je educirati građane obiju država o važnosti uloge bokeljskih Hrvata i njihovom bogatom kulturnom nasljeđu, dodaje se u priopćenju.

Tagovi: Zoran Milanović, Boka kotorska, Milo Đukanović, Zajednica bokeljskih Hrvata
PROČITAJ I OVO
Papa Franjo nada se putu u Grčku, Cipar i Mađarsku do kraja godine
PLANOVI
Papa Franjo nada se putu u Grčku, Cipar i Mađarsku do kraja godine
RIM - Papa Franjo nada se da će prije kraja godine otputovati u nekoliko država, među njima Grčku, Kongo i Mađarsku.
Dobronić: Želim jačanje pravnog reda i pravedno djelovanje sustava
STRATEŠKI
Dobronić: Želim jačanje pravnog reda i pravedno djelovanje sustava
ZAGREB - Novi predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić svoje imenovanje u vrh sudbene vlasti, kako ističe, prvenstveno želi iskoristiti za unaprijeđenje pravosuđa "na način koji će kod građana i poduzetnika stvoriti osjećaj jačanja pravnog reda te pravednog djelovanja sustava".
Grlić Radman: EU treba iskoristiti krizu kao priliku za promjene
KRIZA
Grlić Radman: EU treba iskoristiti krizu kao priliku za promjene
ZAGREB - Europska unija u vremenima koja dolaze treba ojačati svoje jedinstvo i zajedničko djelovanje na svim područjima te iskoristiti krizu kao priliku za promjene u cilju stvaranja bolje budućnosti, kazao je u petak u Zagrebu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.
Luksemburg će odobriti proizvodnju i konzumaciju kanabisa kod kuće
KANABIS
Luksemburg će odobriti proizvodnju i konzumaciju kanabisa kod kuće
LUXEMBOURG - Luksemburg će odobriti uzgoj kanabisa kod kuće i njegovu konzumaciju u privatne svrhe, objavila je vlada u petak, a to je već dozvoljeno u Španjolskoj.
Birači zasad imaju razumijevanja za Možemo!
ISTRAŽIVANJE
Birači zasad imaju razumijevanja za Možemo!
ZAGREB - Treći dio ovomjesečnog HRejtinga objavljenog u središnjem Dnevniku HTV-a tiče se političke platforme koja određuje kakav će ove godine biti Advent u Zagrebu. Generalna ocjena nakon izjašnjavanja ispitanika mogla bi biti: Birači imaju viši prag tolerancije za Možemo! nego njihovi političkih protivnici i mediji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE