GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović: Sastanak s Izetbegovićem mogao se dogoditi prije godinu dana

Milanović: Sastanak s Izetbegovićem mogao se dogoditi prije godinu dana
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2021 / 15:46
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Bakir Izetbegović vodeći je političar bošnjačkog političkog korpusa u Bosni i Hercegovini i sastanak s njime održan jučer mogao se dogoditi i prije godinu dana, rekao je u srijedu predsjednik Zoran Milanović i objasnio kakvu je ulogu u tome imao bivši predsjednik RH Stipe Mesić.

Komentirajući u srijedu sastanak s predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA), koji je održao dan ranije u Zagrebu, Milanović je rekao da su teme bile ponajprije odnosi bošnjačkog naroda i hrvatskog naroda, navodi se u priopćenju iz njegova Ureda. Bakira Izetbegovića primio sam "jer je on vodeći političar bošnjačkog političkog korpusa u Bosni i Hercegovini", rekao je.

Najavio je dalje korake. „Na tome nećemo stati, o tome želim upoznati hrvatsku vladu i ministra vanjskih poslova. Prije godinu dana je taj sastanak mogao biti održan. Gospodin Izetbegović je sada došao, drago mi je zbog toga", rekao je.

Milanović smatra da je prostor za suradnju između Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini dosta velik. "A to trenutno ne ide kako valja", rekao je. "To naravno ne treba ići na štetu Srba", rekao je i najavio da će o tome obavijestiti i Milorada Dodika, srpskog predstavnika tročlanog predsjedništva BiH. Hrvatski predsjednik najavio je da će "motivirati ih sve da probaju, ako je to moguće više, naći se zajedno“.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić bio je na sastanku jer je "nazvao i predložio taj susret", objasnio je Milanović novinarima. "Ja sam rekao – što se mene tiče mogli smo se dogovoriti i prije godinu dana, ali dobro je i sada. Došao je s gospodinom Izetbegovićem. Vjerojatno se i Izetbegović osjećao bolje. Inicijator sastanka sam ja, prije godinu dana, sad se to dogodilo“, obrazložio je predsjednik Milanović.

Dodao je da stanje u Republici Srpskoj nije bila tema sastanka s Izetbegovićem, kao ni najava uspostave vojske Republike Srpske.

„Ono što je činjenica je da vojska nije predviđena Ustavom. Inače, vojska Bosne i Hercegovine ne postoji, postoji nešto zapovjednog kadra, nešto vojnika. Gospodin Dodik je na određeni način talac situacije u RS-u i elemenata i ljudi koji su radikalniji od njega", rekao je Milanović.

"Ja mislim da on uopće nije radikalan, ali u jednom trenutku to postaje malo neozbiljno. To je kao da ja prijetim Sloveniji nosačem aviona. Prvo, ne bih nikad prijetio Sloveniji, drugo ne mogu takve gluposti pričati“, rekao je predsjednik Milanović.

Milanović je pozdravio i ukidanje viza za hrvatske građane koji putuju u SAD.

„To je dobro da se dogodilo, trebalo se dogoditi prije deset godina. Možda smo mi trebali reagirati uvođenjem viza Amerikancima, ali nismo. To je za nas lijepa vijest, ali sporedna tema“, rekao je.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas

Tagovi: Zoran Milanović, Bakir Izetbegović, Stjepan Mesić
PROČITAJ I OVO
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE