GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović se sastao s Dobronićem pa pozvao vladu da osigura funkcioniranje pravosuđa

Milanović se sastao s Dobronićem pa pozvao vladu da osigura funkcioniranje pravosuđa
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2023 / 22:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predsjednik RH Zoran Milanović pozvao je vladu da žurno osigura uvjete za normalno funkcioniranje pravosudnog sustava nakon sastanka s predsjednikom Vrhovnog suda Radovanom Dobronićem koji mu je ukazao na moguće posljedice štrajka pravosudnih službenika, najdužeg do sada u Hrvatskoj.

Ured predsjednika izvijestio je da je Milanović primio Dobronića, na njegov zahtjev, te da je Dobronić upoznao predsjednika s aktualnom situacijom i problemima u sustavu pravosuđa. Prema njegovim riječima, problemi su ozbiljni i traže sustavno rješavanje, a posebno je istaknuo izrazito loše uvjete rada na hrvatskim sudovima, navodi se u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik predsjednika Nikola Jelić

Dvojica čelnika razgovarala su i o štrajku pravosudnih službenika i namještenika koji je ušao u šesti tjedan, pri čemu je predsjednik Vrhovnog suda ukazao na moguće posljedice štrajka, ali i nerješavanja ostalih problema, za pravosudni sustav.

Dovedeno je u pitanje uredno funkcioniranje sudbene vlasti i ostvarivanje ustavnih prava i sloboda građana, kazao je Dobronić.

Predsjednik republike je "vodeći se brigom za redovito i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti upozorio kako je sadašnje stanje neodrživo te je, uzimajući u obzir izrazito loš materijalni status pravosudnih službenika i namještenika pozivao vladu da žurno osigura sve potrebne uvjete, materijalne, tehničke i organizacijske, za normalno funkcioniranje pravosudnog sustava".

"Pravosuđe mora biti u stanju građanima osigurati pravodobnu i kvalitetnu uslugu jer samo tako može jamčiti građanima ravnopravnost te zaštitu njihovih prava i sloboda", smatra predsjednik Milanović.

Štrajk službenika i namještenika u pravosudnim tijelima počeo je 5. lipnja i najduži je štrajk do sada u Hrvatskoj.

Ministar pravosuđa Malenica izjavio je nakon sjednice vlade u četvrtak na kojoj je donesena odluka o umanjenju plaće državnima službenicima i namještenicima u pravosuđu koji sudjeluju u štrajku, da su umjesto racionalnog postupanja, dobili ucjenu sindikata koji traži trenutna povećanja.


Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) Iva Šušković rekla je ranije kako su sindikalni članovi u gotovo stopostotnom broju odlučili nastaviti sa štrajkom.

Pravosudne djelatnice Marija Paun i Iva Bolanča u četvrtak su u Saboru, nakon vladine odluke o umanjenju plaća štrajkašima, poručile da od štrajka ne odustaju jer se bore za goli život, da njihovi zahtjevi nisu nikakva arogancija i bahatost nego nastojanje da osiguraju egzistenciju te istaknule da nemaju što izgubiti.

Tagovi: Zoran milanović, Radovan Dobronić
PROČITAJ I OVO
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
PRIBLIŽAVANJE
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
ZAGREB - "Pozicije su otvorene, sredinom idućeg tjedna vrlo ću otvoreno moći komunicirati ili da smo jako blizu dogovora ili od te priče neće biti ništa. Današnji dojmovi su pozitivni."
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
PREGOVORI
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
VUKOVAR - Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla bi se oformiti s 80 ruku.
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
PRITVOR
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
ZAGREB - Zagrebački Županijski sud je odredio mjesečni pritvor Davoru Trupkoviću, bivšeg bliskom pomoćniku HDZ-ove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, javlja HRT.
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući
ANALITIČARI
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući

ZAGREB - Politički analitičar i profesor Žarko Puhovski gostovao je u N1 Newsroomu s Ankom Bilić Keserović i komentirao sastavljanje većine nakon parlamentarnih izbora održanih 17. travnja.

Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
REAKCIJE
Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
VUKOVAR - Nastavljaju se pregovori oko sastavljanja saborske većine i nove hrvatske vlade, a danas će predstavnici HDZ-a, koji je na izborima osvojio 61 mandat, s članovima Domovinskog pokreta razgovarati u Vukovaru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE