GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović: Seljački ispad SDA

Milanović: Seljački ispad SDA
OŠTRO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2020 / 19:35
Autor: SEEbiz
SPLIT - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u subotu je kao "seljački ispad" ocijenio istup vodeće bošnjačke stranke SDA koja je osporila pravo hrvatskim dužnosnicima da raspravljaju o stanju u BiH.

Stranka demokratske akcije (SDA) na vlasti u BiH osporila je u petak pravo hrvatskim dužnosnicima da raspravljaju o stanju u toj zemlji a izrijekom su osudili inicijativu hrvatskog predsjednika Milanovića da to bude tema sjednice hrvatskog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Baš se zanima hoće li Plenković reagirati na taj seljački ispad SDA koji određuje o čemu će se razgovarati na hrvatskom Vijeću za nacionalnu sigurnost. Baš me zanima hoće li tijekom dan 'Yutel' reagirati na to priopćenje SDA," rekao je Milanović novinarima u Sitnu Gornjem gdje se tijekom dana bio priključio akciji "Boranka" kojom se pošumljavaju opožarena područja u Dalmaciji.

Istaknuvši kako su Hrvati konstitutivan narod u BiH bez kojeg, kako se izrazio, nema Bosne i Hercergovine, Milanović je upozorio da se "sustavno krše pravila Daytona na štetu Hrvata u Federaciji BiH."

"Jasno je da time ciljano odajem priznanje cjelovitoj BiH i javi se nekakva stranka (SDA) iz susjedne BiH - inače bratska stranka HDZ-a, to su ti europski 'pučani', sve s kolca i konopca, i normalno im je da oni određuju o čemu će se razgovarati u Hrvatskoj," kazao je Milanović.

Ponovio je kako Plenković ne želi da se o tomu (o konstitutivnom hrvatskom narodu u BiH) razgovara.

Po Milanovićevim tumačenju, javnost mora znati razloge Andreja Plenkovića koji se, kako je rekao, boji da mu netko u Bruxellesu ne zamjeri jer "on planira još jedno iskrcavanje u Bruxelles kad ovdje propadne."

"Zato mora tamo čuvati reputaciju, cijena nije u pitanju - hercegovački i bosanski Hrvati, nije u pitanju. To je moje mišljenje," dodao je Milanović.

Predsjednik Milanović je premijeru Plenkoviću uputio prijedlog za sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost čija bi jedna točka bila posvećena položaju Hrvata u BiH i provedbi Daytonskog sporazuma.

U stranačkom priopćenju iz središnjice Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu objavljenom u petak stoji ocjena kako je zahtjev predsjednika Milanovića da Vijeće nacionalne sigurnosti o tome raspravlja "populistički i protupravni".

"Iako je očito da Milanovićev zahtjev ima pozadinu u njegovom sukobu s vladom Hrvatske, ipak ga pozivamo da ne 'oštri zube' na Bosni i Hercegovini jer to nikad nije donijelo dobro ni BiH ni Hrvatskoj. Podsjećamo Milanovića da su zadnji put kad su vijeća za nacionalnu sigurnost susjednih država raspravljala o BiH, transkripti s tih sastanaka bili dokazni materijali na osnovu kojih je utvrđena agresija susjednih država na Bosnu i Hercegovinu", stoji u priopćenju SDA.

Tagovi: Zoran Milanović, Stranka demokratske akcije
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE