GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović: Srbija će morati priznati Kosovo

Milanović: Srbija će morati priznati Kosovo
PREDSJEDNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2023 / 13:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se u srijedu u Zagrebu s predsjednicom Republike Slovenije Natašom Pirc Musar.

Radni sastanak dvoje predsjednika održan je e u Uredu Predsjednika Republike i bio je to prvi sastanak predsjednika Zorana Milanovića i predsjednice Nataše Pirc Musar od kada je ona u prosincu preuzela dužnost predsjednice Republike Slovenije, poručili su iz Ureda predsjednika.

Teme su se ticale naših uzajamnih pitanja, otvorenih pitanja kao što je arbitraža. Mislim da bi gospođa predsjednica bila nemarna prema svom poslu kad to ne bi spomenula. Razgovarali smo i o regiji i budućnosti inicijative Brdo-Brijuni. Namjere u pogledu te inicijative su iste, a to je integracija i dobrobit država ovih prostora kako god ga mi zvali, rekao je Milanović nakon sastanka.

“Vidim ovo kao jedan vrlo lijep početak dobre suradnje, koja se može samo razvijati još u boljem smjeru nego što je išla u zadnje dvije godine, a išla je u jako dobrom smjeru. Mislim da su odnosi dviju zemalja sigurno bolji nego što su bili prije tri, četiri godine, posebno ulaskom Hrvatske u Schengen”, rekao je Milanović.

“I ja sam izuzetno vesela što sam u svoj prvi posjet došla u Hrvatsku”, rekla je Pirc Musar.

“Nema sumnje da su odnosi dobri. Svjesni smo otvorenih pitanja, ali nema sumnje da će ga Hrvatska i Slovenija riješiti”, rekla je Pirc Musar.

Rekla je da je bivši slovenski predsjednik Borut Pahor vrlo vezan za inicijativu Brdo-Brijuni. “Želim da države na tom području, koje su praktički postigle najviše, vode dijalog među svim državama. Slovenija je pokazala kako to može igrati značajnu ulogu u približavanju BiH i ostalih država na zapadnom Balkanu integraciji u EU”, rekla je Pirc Musar.

Dodala je da je Inicijativa Brdo-Brijuni platforma koju bi željela njegovati i dalje.

“Predsjednik Milanović i ja sama zasigurno ćemo se još čuti na tu temu, nakon što kao predsjednica Republike Slovenije, posjetim i druge države u regiji. Zahvalna sam, predsjedniče Milanoviću, što ćete zajedno sa mnom raditi na tom projektu, koji je zajednički projekt Hrvatske i Slovenije”, rekla je Pirc Musar.

Apelirala je i na slovensku i na hrvatsku vladu da razgovorom rješavaju neriješeno otvoreno pitanje. “Dijalog je platforma koja može razriješiti, odnosno zatvoriti neriješene probleme”, rekla je.

Slovenska je novinarka upitala Milanovića jesu li razgovarali o ratu u Ukrajini.

“Nismo razgovarali o Ukrajini, što ne znači da nećemo. Ja osobno možda nisam najbolji primjer ili maneken pristupa da bi se trebalo baviti samo vlastitim stvarima kad su u pitanju odnosi susjednih država, koji su dobri. Nismo o tome razgovarali”, rekao je Milanović pa spomenuo narodnu poslovicu “Postolaru, drži se cipela”.

“Tako se ja kad su bilateralni odnosi u pitanju, držim one poslovice “postolaru, ne dalje od cipela”, a kad nisu, izujem se pa hodam na svoj način”, rekao je predsjednik.

Slovenska predsjednica pozvala ne dvije vlade na razgovor oko otvorenih pitanja.

“Željela bih da države sjednu i počnu razgovarati. Jedno od pitanja je i nasljedstvo, ali teme su takve da ih ne mogu riješiti dvoje predsjednika, mi možemo samo poticati na razgovor”, rekla je Pirc Musar i pozvala na dijalog dviju vlada.

Upitan o izjavi o “otetom Kosovu”, Milanović je rekao da se s Vučićem nije čuo.

“Zadnji put sam telefonski razgovarao kad je bila migrantska kriza ujesen 2015. godine. Dobro je da je shvatio da mora prvo proučiti moju izjavu. To je jako dobro. Očito nije reagirao na prvu. Moja poruka ekipi u Srbiji, kojoj ne želim pakostiti, to je odavno prestala biti unutarnja stvar Srbije. Ima jedna serija, njezin naziv savršeno odgovara onome što želim poručiti srbijanskim tabloidima. Curb your enthusiasm, ili na hrvatskom genijalnom prijevodu “Bez oduševljenja, molim”. Ja jesam pravnik, ali sam političar i izabran demokratski predsjednik jedne države i želim da Srbija vidi svoju zapadnu perspektivu. Mislim da svoju privrženost prema kosovskim Albancima ne trebam isticati. Da, Srbija je ostala bez Kosova. Ono je u međuvremenu priznato. Hrvatska ga je priznala među prvima i ja koristim priliku gdje stignem da ljude uvjerim da priznaju Kosovo, ako to nisu napravili”, rekao je Milanović.

“Da bi Srbija došla na Zapad, gdje je dobrodošla, neke stvari se moraju promijeniti. Činjenica da je situacija u Ukrajini trenutak ili početak kraja jedne prividno srbijansko-ruske romanse u kojoj će Srbija shvatiti da je prevarena ljubavnica. Naime, Srbija i Kosovo Rusiji smetaju. Rusija će kad-tad morati priznati Kosovo ili se praviti da ga priznaje da bi realizirala ono što radi u Ukrajini. A gdje je tu Srbija? Jedna mala država. Nema je”, rekao je Milanović.

“Kosovske vlasti i moji prijatelji Kurti i Vjosa, za početak će morati dati nekakav status zajednici srpskih općina na sjeveru Kosova. To su potpisali. Ali ispunjavanje obaveza ih vodi dalje, a to je Zapad”, rekao je Milanović.

“Prema tome, to je moja poruka: bez oduševljenja, molim”, rekao je Milanović.

Upitan da komentira aferu AP, Milanović je rekao da je “netema” krasan neologizam.

“To je užasno bitna tema i mora imati svoj pravosudni epilog. To nisu nikakvi kompoziti ni imaginarne kreacije, to se dogodilo. Zbog toga je bivši zagrebački gradonačelnik išao u zatvor mjesecima… To su dokazi, materijalni dokazi na sudu, znamo kakva je sudska praksa bila zadnjih 15 godina i na to moramo dobiti odgovor. Ja sam rekao da je nezamislivo da u mojoj vladi dva ministra na takav način razgovaraju. Nije bilo nijedne na takav način usporedive korupcijske afere. Meni ovo sliči na otmicu države. To tako funkcionira oduvijek u Hrvatskoj. Nadao sam se da smo napredovali, nismo. Ljudi smatraju da im to pripada. Da mogu svog nećaka ili šuru zaposliti u Kanalizaciji, jer su na vlasti. To mora imati svoj pravosudni epilog”, rekao je Milanović.

Tagovi: Zoran Milanović, Kosovo, ukrajina, Rusija, Hrvatska vojska, Gabrijela Žalac, andrej Plenković, Mario Banožić
PROČITAJ I OVO
Srbija najranjivija u Europi na klimatske promjene
RANGIRANJA
Srbija najranjivija u Europi na klimatske promjene
ZAGREB - Kako navodi indeks koji je razvio američko Sveučilište Notre Dame, Srbija se nalazi na 92. mjestu u svijetu kada je u pitanju ranjivost na klimatske promjene, i najranjivija je država Europe.
Kina se nametnula kao važan igrač na Bliskom istoku
GEOPOLITIKA I MOĆ
Kina se nametnula kao važan igrač na Bliskom istoku
BERLIN - Uspješno posredovanje Pekinga između starih suparnika Saudijske Arabije i Irana baca novo svjetlo na utjecaj Kine na Bliskom istoku. Ali i na ulogu SAD-a u toj regiji.
Milanović o progonu Todorića: Predmeti propadaju zbog amaterizma i idiotizma
PREDSJEDNIK
Milanović o progonu Todorića: Predmeti propadaju zbog amaterizma i idiotizma
PAZIN - “Taj konzultant kojeg su lažno prikazali, nisu smjeli to raditi. To je bačen novac, "
Nobilo: Kad nestane politička zaštita, kreće afera Borg
PORUKE
Nobilo: Kad nestane politička zaštita, kreće afera Borg
ZAGREB - Najskuplje sudsko financijsko vještačenje u povijesti hrvatskog pravosuđa, vezano uz slučaj Agrokor, sud je je jučer ocijenio nezakonitim dokazom.
Todorić: Tužit ću Plenkovića, Dalić i cijelu grupu Borg
SLUČAJ AGROKOR
Todorić: Tužit ću Plenkovića, Dalić i cijelu grupu Borg

ZAGREB - Najskuplje vještačenje u hrvatskoj povijesti, Ismeta Kamala za poljski KPMG plaćeno čak 1,3 milijuna eura, danas je na Optužnom vijeću zagrebačkog Županijskog suda proglašeno nezakonitim, a na što se osvrnuo sam.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE