GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović u Crnoj Gori: Mislio sam da su granice otvorene

Milanović u Crnoj Gori: Mislio sam da su granice otvorene
BLAMAŽA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.06.2020 / 17:38
Autor: SEEbiz / Vijesti
CETINJE - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dočekao je na Cetinju predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

"Veoma smo zahvalni na pažnji koju je Hrvatska tokom svog predsjedavanja poklonila zemljama Zapadnog Ballana. Danas smo kao region jedan korak bliže evropskom cilju nego prije hrvatskog predsjedavanja EU", rekao je Đukanović.

On je istakao dobre odnose dvije države i podršku posebno tokom pandemije koronavirusa.

"Ostaju brojni izazovi i mogućnosti za saradnju. Bilo bi važno da se nastavi proces evropeizacije Balkana, realizacije bitnih projekata kao jadransko-jonska cesta i gasovod, objedinjavanje turističke ponude... Ubijeđen sam da je posjeta Milanovića nešto što je dragocjeno za Crnu Goru i novi dorinos prijateljskim odnosima dvije države", rekao je Đukanović.

Milanović je danas oko 13 časova uplovio u Tivat patrolnim ratnim brodom "Omiš".

Milanović je kazao da mu je drago da je na Cetinju nakon 39 godina.

"I dati podršku Crnoj Gori za ulazak u EU što je prije moguće. Crna Gora je najbliža tome, blizu su i drugi, ali Crna Gora je najbliža. Vi ste država koja je početkom pregovora sa EU jasno i nepovratno izabrala karakter zapadnog društva i države - to znači vladavina prava, nezavisno sudstvo, mediji... Vjerujem da će Crna Gora prva ući u EU u nekom dohvatljivom razdoblju. Izbori u Crnoj Gori su brzo i ja sam došao dati podršku evropskom putu Crne Gore koji podrazumijeva određena pravila. Znate koja su. Pomoći ćemo koliko budemo mogli", rekao je Milanović.

On je odgovarajući na pitanja novinara kazao da ne odlučuje o otvaranju granice Hrvatske za građane Crne Gore.

"Ja o tome ne odlučujem, ali očekujem da će biti brzo. To je pitanje za izvršnu vlast. Milsio sam da su granice otvorene".

Milanović je, objašnjavajući zašto je Crnu Gore došao brodom, kazao da je to vjekovna tradicija Boke.

"To je hrvatski brod, ali nije prijeteća silueta i mislim da su i domaćini to dočekali sa simpatijama", rekao je Milanović odgovarajući na pitanja novinara.

On je dodao da bi bio srećan kad bi crnogorske prijatelje na sličan način dočekao u Splitu i Dubrovniku.

On je kazao da se nada da će njegov sljedeći dolazak u Crnu Goru, u nekakvom razumnom roku, ne nakon 39 godina, biti u potpuno evropsku Crnu Goru.

"Za to su uslovi ovdje skoro pa ispunjeni, a ovo što preostaje - preostaju pregovori i natezanja s Evropskom komisijom i s nekim članicama koje će tražiti svoje i tu ćemo mi pomoći koliko budemo mogli", kazao je Milanović.

Đukanović je kazao i da će svaka ekonomija pretrpjeti gubitke, "posebno one zavisne od turizma kao Crna Gora i Hrvatska".

"Logika mora biti smanjiti gubitak, a bitno je da shvatimo da je svaki dan presudno važan i da povlačimo poteze koji će naći ravnotežu između zdravstvenog rizika i ekenomskog efekta. Optimista sam, proći ćemo sa gubitkom, ali nećemo pasti na koljena. Očekujem naredne godine da će se intenzivirati rast", rekao je Đukanović.

Milanović očekuje da će sljedeca godina biti normalna i da će se pronaći vakcina. Poručio je da nikad nema mjesta panici, te da je vrijeme za oprez.

Foto: Vijesti

Tagovi: Zoran Milanović, Milo Đukanović, Tivat, Boka kotorska, Cetinje
PROČITAJ I OVO
Lukšić: Omikron je promijenio tijek pandemije
OLAKŠANJE
Lukšić: Omikron je promijenio tijek pandemije
ZAGREB - Val epidemije izazvan omikronom i dalje uzrokuje velik broj novozaraženih, no ima naznaka da se u epidemiji ipak nešto mijenja.
Čačić ima dva uvjeta za podršku Horvatu
UVJETI
Čačić ima dva uvjeta za podršku Horvatu
ZAGREB - Sabor će sutra raspraviti i premijerovo izvješće o sastancima EU vijeća, a već ovog tjedna znat ćemo i kako stoji oporba koja se sastaje na inicijativu Anke Mrak-Taritaš kako bi dogovorili taktiku oko opoziva ministra Darka Horvata kojeg podržava vladajuća koalicija koja se danas okupila u Banskim dvorima.
WHO: Prelazak covida u endemski oblik ne znači da nije opasan
KORONA
WHO: Prelazak covida u endemski oblik ne znači da nije opasan
ŽENEVA - Sama činjenica da će pandemija covida-19 jednom prijeći u endemski stadij ne znači da virus više neće biti opasan, upozorio je u utorak direktor za upravljanje kriznim stanjima u WHO-u.
Vladajuća većina podržala ministra Horvata
PODRŠKA
Vladajuća većina podržala ministra Horvata
ZAGREB - Stranke vladajuće većine dale su potporu ministru graditeljstva i državne imovine Darku Horvat, a na sastanku održanom u utorak zaključeno je da nisu u potpunosti zadovoljni dinamikom obnove te da je nužno utrošiti sav novac odobren Hrvatskoj iz Fonda solidarnosti EU.
Horvat: Nije bilo ekspresne obnove stana, to je bila samoobnova
OBJAŠNJENJE
Horvat: Nije bilo ekspresne obnove stana, to je bila samoobnova
ZAGREB - Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat izjavio je u utorak da nije bilo ekspresne obnove u državnom stanu u Jurišićevoj ulici u Zagrebu, kojim se koristi predstojnik ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE