GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović u pismu Plenkoviću: Ne vidim mogućnost bilo kakve suradnje s Banožićem

Milanović u pismu Plenkoviću: Ne vidim mogućnost bilo kakve suradnje s Banožićem
PISMO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2022 / 18:09
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon što je Inspektorat obrane utvrdio i zaključio kako Glavni stožer OSRH i načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj nisu postupali protivno zakonu ni u provođenju odluke ministra obrane niti u pružanju potpore Uredu Predsjednika Republike, predsjednik Republike Zoran Milanović uputio je 17. siječnja 2022. pismo predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću kojim ga još jednom upozorava na neprihvatljivo i po Oružane snage RH štetno postupanje ministra obrane Marija Banožića.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Budući da je zaključcima Inspektorata obrane potvrđeno da je ministar obrane lažno optužio vojni vrh za kršenje zakona i time nanio štetu Oružanim snagama i Republici Hrvatskoj, Predsjednik Republike u svom pismu od predsjednika Vlade RH traži da žurno naloži deklasifikaciju zapisnika Inspektorata obrane koji su klasificirani oznakom “ograničeno” jer se na taj način od javnosti skrivaju rezultati inspekcijskog nadzora koji potvrđuju kako načelnik GS OSRH nije kršio zakon.

Pismo Predsjednika Republike upućeno predsjedniku Vlade RH objavljujemo u cijelosti:

‘Poštovani gospodine predsjedniče Vlade,

nakon što sam dobio zapisnike Inspektorata obrane od 10. siječnja 2022. godine, odlučio sam Vam se obratiti i još jednom Vas upozoriti na neprihvatljivo i po Oružane snage Republike Hrvatske štetno postupanje Vašeg ministra obrane Marija Banožića. U zapisnicima Inspektorata obrane o provedenim izvanrednim inspekcijskim nadzorima nedvojbeno je utvrđeno i zaključeno kako Glavni stožer OS RH i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj nisu postupali protivno zakonu ni u provođenju odluke ministra obrane niti u pružanju potpore Uredu predsjednika Republike.

Podsjećam Vas kako su izvanredni inspekcijski nadzori provedeni po nalogu ministra obrane, a predmet tih izvanrednih inspekcijskih nadzora bilo je postupanje Glavnog stožera OS RH u provedbi Odluke ministra obrane o održavanju svečane prisege 32. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju te u pružanju potpore OS RH Uredu Predsjednika Republike Hrvatske u 2021. godini.

Dakle, Inspektorat obrane je utvrdio kako su Glavni stožer i načelnik Glavnog stožera OSRH postupali u okviru zakonskih propisa Republike Hrvatske. Ovakvim zaključkom potvrđeno je da je ministar obrane lažno optužio vojni vrh za kršenje zakona i time nanio štetu Oružanim snagama i Republici Hrvatskoj. Ovdje napominjem kako je Vaš ministar obrane tijekom 2021. godine uputio više od 190 službenih dopisa u kojima je lažno tvrdio kako Glavni stožer krši zakon pružajući potporu Predsjedniku Republike i Vrhovnom zapovjedniku OS RH.

I sam način na koji je ministar obrane tražio inspekcijski nadzor, unaprijed javno okrivljujući Glavni stožer OSRH i admirala Hranja za kršenje zakona, te javno pozivajući admirala Hranja na ostavku, potvrđuje kako upravo Vaš ministar obrane kontinuirano zloupotrebljava svoje ovlasti. Ovakvo ministrovo zlonamjerno i pogrešno tumačenje zakonskih odredbi potvrđuje i njegovo potpuno nerazumijevanje sustava zapovijedanja u Oružanim snagama RH. Na dosad nezabilježen način, ministar obrane svojim odlukama praktički osporava čak i ustavni i zakonski položaj i ovlasti Predsjednika Republike kao Vrhovnog zapovjednika OS RH.

Najgore je od svega što Vaš ministar obrane, ni nakon desetak dana nakon što je dobio zapisnike Inspektorata obrane, ne samo da nije obavijestio javnost o rezultatu inspekcije, nego je inspekcijski nalaz klasificiran “ograničeno” čime je uskraćena mogućnost da bude javno objavljen. Dakle, Vaš ministar je javno prozvao vojni vrh da krši zakon, pokrenuo je javnu hajku na načelnika Glavnog stožera i javno dao nalog Inspektoratu obrane, uz uputu kakav nalaz očekuje. Nakon što je Inspektorat obrane izradio nalaz kojim je nedvojbeno utvrđeno i zaključeno kako Glavni stožer OS RH i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj nisu postupali protivno zakonu ni u provođenju odluke ministra obrane niti u pružanju potpore Uredu predsjednika Republike, umjesto da se na isti način, dakle javno, skine sumnja s vojnog vrha, Vaš ministar šuti i sakriva od javnosti rezultate inspekcijskog nalaza čime se dodatno ometa načelnika Glavnog stožera u radu i slabi sustav zapovijedanja u Oružanim snagama. Štoviše i vojnicima kojima je ministar nezakonito uskratio dnevnice onemogućuje se zaštita njihovih prava. Budući da Inspekcija obrane odgovara i Vladi, pozivam Vas da žurno naložite deklasifikaciju ovog dokumenta i time spriječite daljnje zloupotrebe od strane Vašeg ministra obrane.

Ničim dokazano prozivanje i optuživanje vojnog vrha OSRH za kršenje zakona, što je sada potvrdio i Inspektorat obrane, nije jedina zloupotreba ovlasti od strane Vašeg ministra obrane. Nakon što je u svoje postupanje uveo elemente strateškog zlostavljanja načelnika Glavnog stožera OSRH – a na što sam Vas također ranije već upozorio – Vaš ministar obrane nastavio je zlostavljati i hrvatske vojnike, pripadnike Počasno-zaštitne bojne. Selektivno zabranjujući isplatu dnevnica djelatnim vojnim osobama za obavljanje njihovih redovnih i ustrojem propisanih zadaća, ministar obrane je grubo kršio i uskraćivao prava hrvatskim vojnicima koja im pripadaju po Ustavu i zakonu. O svemu ovome sam Vas već više puta obavještavao, međutim, izostala je bilo kakva reakcija.

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade,

iako ste više puta javno rekli kako će svaka kritika ministra obrane samo osnažiti njegov položaj u Vašoj Vladi, pozivam Vas da pozorno pročitate zapisnike Inspektorata obrane te da postupite u interesu Oružanih snaga RH i Republike Hrvatske. Zakonito djelovanje ministra obrane i njegovo razumijevanje sustava obrane nužne su pretpostavke za uredno i stabilno funkcioniranje Oružanih snaga RH, kao i za njihov razvoj i modernizaciju. Iz dosadašnjeg ponašanja ministra obrane – a strateško zlostavljanje načelnika Glavnog stožera OSRH, tjeranje u prijevremenu mirovinu, mimo plana izdvajanja, visokih časnika Hrvatske vojske, uskraćivanje zakonitih prava djelatnim vojnim osobama, zloupotreba ovlasti, nepoznavanje sustava zapovijedanja u OSRH i propusti u procesu opremanja i modernizacije HV-a samo su neki od primjera – nedvojbeno proizlazi kako nije sposoban obnašati svoju zahtjevnu dužnost.

Naravno, rad ministra obrane isključivo je Vaša odgovornost, ali zbog svega navedenog ne vidim mogućnost bilo kakve suradnje s Marijom Banožićem.

Završno, podsjećam Vas kako je ovaj dopis samo jedan u nizu dopisa koje sam Vam uputio, a na koje, na žalost, nisam nikad dobio odgovor. Ipak, u interesu Oružanih snaga i Republike Hrvatske, u skladu s Vašim i svojim ustavnim ovlastima, spreman sam uvijek na razgovor s Vama.’

Tagovi: Mario Banožić, Elvis Burčul, Zoran Milanović, Robert Hranj, Andrej Plenković, Hrvatska vojska
PROČITAJ I OVO
Josipović: Hrvatska bi trebala preuzeti kazneni progon pilota
STAVOVI
Josipović: Hrvatska bi trebala preuzeti kazneni progon pilota
ZAGREB - Ivo Josipović, bivši predsjednik RH, komentirao je u Novom danu optužnice iz Srbije koje se temelje na zločinima koji su počinjeni na teritoriju BiH. Smatra da Hrvatska ne bi trebala odbiti te optužnice, nego da bi se njima trebalo baviti pravosuđe.
Trump: Ukinuti školske zone bez oružja, olakšati zatvaranje poremećenih u ustanove
IDEJE
Trump: Ukinuti školske zone bez oružja, olakšati zatvaranje poremećenih u ustanove
HOUSTON/WASHINGTON - Bivši američki predsjednik Donald Trump u petak je ustvrdio da bi Sjedinjene Države trebale olakšati zatvaranje "poremećenih" ljudi i ukinuti školske zone bez oružja nakon što je ovaj tjedan napadač ubio 19 djece i dvije nastavnice u teksaškoj školi.
Vakula: Ovog ljeta čekaju nas iznadprosječne temperature i suša
VRIJEME
Vakula: Ovog ljeta čekaju nas iznadprosječne temperature i suša
ZAGREB - Ovog ljeta čekaju nas iznadprosječne temperature i suša, najavio je meteorolog Zoran Vakula, govoreći za Večernji TV o dugoročnoj vremenskoj prognozi, tuči i pijavicama, piše u subotu Večernji list.
Ukrajinska pravoslavna crkva zbog rata se odvojila od Moskovske patrijaršije
ODVAJANJE
Ukrajinska pravoslavna crkva zbog rata se odvojila od Moskovske patrijaršije
KIJEV - Ukrajinska pravoslavna crkva odvojila se od Moskovske patrijaršije i proglasila potpunu neovisnost dok Rusija nastavlja rat sa svojim susjedom.
Nevrijeme poharalo Koprivnicu i  okolicu
OLUJNO NEVRIJEME
Nevrijeme poharalo Koprivnicu i okolicu
KOPRIVNICA - Oko 23.30 olujni vjetar, snažna kiša koja se mjestimično pretvarala u tuču i grmljavina poharali su Podravinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE