GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović uputio pismo zastupnicama i zastupnicima Hrvatskog sabora

Milanović uputio pismo zastupnicama i zastupnicima Hrvatskog sabora
PISMO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2021 / 09:36
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uputio je u srijedu, 24. ožujka 2021. godine pismo kojim se obratio svim zastupnicama i zastupnicima Hrvatskog sabora pozivajući Hrvatski sabor da ispuni svoju ustavnu obvezu te da se očituje o prijedlogu za izbor predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Pismo predsjednika Milanovića prenosimo u cijelosti:

„Poštovane zastupnice i zastupnici Hrvatskog sabora,

člankom 119. Ustava Republike Hrvatske uređeno je kako predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske bira Hrvatski sabor na prijedlog predsjednika Republike Hrvatske. Izvršavajući ovu ustavnu obvezu, uputio sam 8. ožujka 2021. godine Prijedlog za izbor predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Prijedlog je sastavljen na isti način i uz istu „dokumentaciju“ (životopis) kakva je dostavljana kod svih dosadašnjih izbora predsjednika Vrhovnog suda po kojima je Hrvatski sabor birao dosadašnje predsjednike Vrhovnog suda.

Umjesto da Hrvatski sabor raspravi i odluči o mom prijedlogu, kako to nalaže Ustav Republike Hrvatske, obratio mi se predsjednik Hrvatskog sabora dopisom od 9. ožujka 2021. godine s pozivom da dostavim nekakvu dokumentaciju te da će se u protivnom smatrati kako „Prijedlog odluke nije podnesen Hrvatskom saboru“. Ni u Ustavu niti u Zakonu o sudovima nije propisana obveza Predsjednika Republike da Hrvatskom saboru, u postupku izbora predsjednika Vrhovnog suda, dostavi bilo kakvu dokumentaciju osim Prijedloga za imenovanje određene osobe predsjednikom Vrhovnog suda.

Podsjećam kako je i Ustavom Republike Hrvatske, odredbom njegovog članka 119., i Zakonom o sudovima u članku 44. određeno da „Predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske bira Hrvatski sabor na prijedlog predsjednika Republike Hrvatske, uz prethodno mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog odbora Hrvatskog sabora“. Dakle, iz ovih odredbi nigdje ne proizlazi da bi Predsjednik Republike trebao dostaviti Hrvatskom saboru bilo kakvu dokumentaciju na koju se poziva predsjednik Hrvatskog sabora, a još manje o kojoj bi se to dokumentaciji radilo. Štoviše, niti sporni čl. 44a Zakona o sudovima, na koji se poziva predsjednik Hrvatskog sabora, a koji je po mom uvjerenju u suprotnosti s Ustavom Republike Hrvatske, ni na jednom mjestu ne spominje obvezu Predsjednika Republike na dostavu bilo koje dokumentacije niti navodi koja bi to dokumentacija bila.

Stavak 2. članka 94. Ustava Republike Hrvatske obvezuje me kao predsjednika Republike Hrvatske na brigu „za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti“. S obzirom na to da predsjednik Hrvatskog sabora samovoljno sprečava Hrvatski sabor u obavljanju njegove Ustavom određene zadaće – biranja predsjednika Vrhovnog suda temeljem prijedloga Predsjednika Republike, odlučio sam se izravno obratiti Hrvatskom saboru, odnosno vama, svim zastupnicama i zastupnicima. Pravo i obveza Predsjednika Republike je predložiti određenu osobu za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske, a pravo Hrvatskog sabora je tu osobu izabrati ili ne izabrati. Predsjednik Hrvatskog sabora nema pravo sprečavati raspravu i glasanje o prijedlogu Predsjednika Republike. U protivnom o prijedlogu Predsjednika Republike ne odlučuje Hrvatski sabor, kako je to propisano Ustavom i Zakonom o sudovima, nego njegov predsjednik.

Stoga, kao što sam već naveo, ostajem kod svog prijedloga za izborom Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda Republike Hrvatske koji je podnesen sukladno Ustavu i Zakonu o sudovima. Podsjećam kako ni temeljem Ustava niti Zakona predsjednik Hrvatskog sabora nije ovlašten disponirati prijedlogom Predsjednika Republike. O takvom prijedlogu, uključujući i njegovu ustavnu i zakonsku utemeljenost, ovlašten je odlučivati samo i isključivo Hrvatski sabor.

Poštovane zastupnice i zastupnici Hrvatskog sabora,

pozivam vas da Hrvatski sabor ispuni svoju ustavnu obvezu te da se očituje o mom prijedlogu za izbor predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

S poštovanjem,

PREDSJEDNIK REPUBLIKE HRVATSKE
Zoran Milanović“

Tagovi: Zoran Milanović, Sabor RH, Vrhovni sud RH, Zlata Đurđević
PROČITAJ I OVO
Najmanje 40 ozlijeđenih u snažnom potresu na sjeveru Perua
POTRES
Najmanje 40 ozlijeđenih u snažnom potresu na sjeveru Perua
LIMA - Najmanje 40 ljudi ozlijeđeno je u snažnom potresu na sjeveru Perua u petak, objavile su lokalne zdravstvene vlasti.
Austrijanci tvrde: 250 naših državljana koji su bili na festivalu na Zrću pozitivno je na koronavirus
VIRUS
Austrijanci tvrde: 250 naših državljana koji su bili na festivalu na Zrću pozitivno je na koronavirus
ZAGREB - “Prema informacijama dostavljenim veleposlanstvu od strane austrijskih vlasti festival „Austria goes Zrće“ održan u Novalji vjerojatno je uzrok širenja infekcije koronavirusom među sudionicima tog događaja. S današnjim datumom 250 posjetitelja festivala su nakon povratka u Austriju pozitivno testirana na COVID-19.”
Nove mjere u Crnoj Gori, u ugostiteljske objekte s jednim od četiri dokaza
MJERE
Nove mjere u Crnoj Gori, u ugostiteljske objekte s jednim od četiri dokaza

PODGORICA - Vlada Crne Gore je usvojila mere protiv koronavirusa koje će važiti do 20. avgusta.

Broj zaraza u Sydneyu raste, policija suzbija prosvjede protiv mjera
AUSTRALIJA
Broj zaraza u Sydneyu raste, policija suzbija prosvjede protiv mjera
MELBOURNE - Iz Novog Južnog Walesa, najmnogoljudnije australske savezne države, izvijestili su u subotu o 210 lokalno proširenih slučajeva zaraze covidom-19, dok je policija ogradila centar Sydneya s više kontrolnih točaka kako bi spriječila planirani prosvjed protiv mjera zatvaranja.
Grenland ovoga tjedna doživio masovno otapanje leda
LED
Grenland ovoga tjedna doživio masovno otapanje leda
BRUXELLES - Grenland je u srijedu izgubio ogromnu količinu leda koji se otopio zbog visokih temperatura potaknutih klimatskim promjenama, a otopljena količina vode dovoljna je da sa 5,1 cm prekrije američku saveznu državu Floridu, poručili su znanstvenici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE