GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milatić: Robne su zalihe spremne za slučaj humanitarne katastrofe

Milatić: Robne su zalihe spremne za slučaj humanitarne katastrofe
ZALIHE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2022 / 14:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Državni tajnik Ministarstva gospodarstva Ivo Milatić rekao je u četvrtak kako su hrvatske robne zalihe spremne u slučaju humanitarne katastrofe koju bi mogla potaknuti ruska invazija na Ukrajinu.

„Spremni smo za, ne daj Bože katastrofu. Ako smo bili spremni za Gunju, led u Gorskom kotaru, migrantsku krizu, dva potresa, covid, bit ćemo spremni i za ovo“, odgovorio je zastupnici Marijani Puljak koja je pitala jesmo li spremni za humanitarnu katastrofu „koja nas čeka s obzirom da je počeo rat 500 kilometara od nas“?

Vlada je uvijek znala intervenirati, uzvratio je Željku Paviću (Socijaldemokrati) kojeg je zanimalo postoje li planovi da se nešto poduzme s obzirom na situaciju?

U saborskoj raspravi o novom zakonu o strateškim robnim zalihama, Milatić je naveo da je u skladištima više od pola milijarde kuna vrijednosti roba, a da je državni proračun spreman reagirati, kao što je sa 800 milijuna kuna dodatno reagirao za potres i covid.

U zalihama i lijekovi, cjepiva, protuotrovi

Novi zakon definira da robne zalihe čine osnovni poljoprivredni, prehrambeni i neprehrambeni proizvodi te kao novina osnovni lijekovi, cjepiva, protuotrovi i sanitetski i potrošni medicinski materijal.

Popis robe koja ulazi u zalihe određuje se bilancom strateških robnih zaliha, a reviziju bilance svake tri godine Ministarstvo predlaže Vladi.

Robnim zalihama upravlja Vlada koja jednom godišnje do 31. listopada Saboru podnosi izvješće o stanju i upravljanju zalihama.

Procjena je da za popunu roba prema bilanci u deset godina treba oko 600 milijuna kuna.

Nadicu Dreven Budinski (HDZ) zanima hoće li se to, s obzirom na prilike, mijenjati?

"To je projicirano da je stanje normalno“, odgovara državni tajnik.

Odbacio je prozivke oporbe da se robne zalihe nisu snašle nakon dvaju potresa te da je roba kasno stizala na stradalo područje.

„Nismo se ne snalazili“, uzvratio je Milatić te objasnio kako je „tragedija htjela da je 300 kontejnera, kad se dogodio potres, bilo u covidu“.

„Tisuću i sto kontejnera plus ovo što je došlo iz donacija nije bilo lako proizvesti, nabaviti, isporučiti. Mi smo to odradili maksimalno brzo koliko smo mogli“, rekao je Marijanu Pavličeku (HS).

Naglasio je kako su Crveni križ, volonteri i gospodarstvenici dobivali robnih zaliha za sve što su tražili.

Kontejnere smo osigurali, no nismo zaduženi voziti ih na mjesto. To rade druge službe, objasnio je zastupnicima.

Afere su prošlost, zalihe uredno posluju

Državni tajnik uvjerava i kako su afere, koje su godinama pratile robne zalihe prošlost, da one uredno posluju i od 2012. ostvaruju višak.

"Lažete, imali ste 2019. gubitak od 26 milijuna kuna", uzvratio mu je Zvonimir Troskot (Most), a Milatić objasnio kako je to nominalni, računovodstveni gubitak, ali nije suštinski.

Uršu Raukar (ZLB) zanimalo je zašto novi zakon predviđa da se Savjet za robne zalihe, koji osniva Sabor, može i ne mora uspostaviti?

Bilo je vremena kad smo morali moliti Sabor da nam osnuje Savjet, objasnio je Milatić. Dodao je kako se ne protivi da se osnivanje propiše kao obveza.

Savjet, inače, ima tri zastupnika, dva iz vlasti i jednog iz oporbe i dva stručnjaka iz gospodarstva.

Tagovi: robne zalihe, Ivo Milatić, Zvonimir Troskot
PROČITAJ I OVO
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE