GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milić: Marić će sutra reći više o odlasku, vlada i koalicija stabilne

Milić: Marić će sutra reći više o odlasku, vlada i koalicija stabilne
VLADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2022 / 12:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vladin glasnogovornik Marko Milić rekao je u srijedu na N1 televiziji da će ministar financija Zdravko Marić o razlozima ostavke više reći sutra u izjavi prije ili nakon vlade, te ocijenio da Marićev odlazak nije uzdrmao vladu i vladujuću koaliciju rekavši da su one stabilne.

Marić je po Milićevim riječima premijera Andreja Plenkovića o namjeri odlaska izvijestio prije nekoliko tjedana te da je danas sudjelovao na užem kabinetu vlade, a tijekom dana obratit će se predstavnicima parlamentarne većine i predsjedništvu HDZ-a.

"Pred članovima vlade imao je emotivno izlaganje i rekao da mu je ova odluka teška" rekao je Milić, a što se tiče "razloga i okolnosti odlaska" rekao je da će Marić sutra biti dostupan medijima za izjavu prije ili nakon sjednice vlade.

Rekao je da će vlada "nastaviti raditi dalje i funkcionirati kao i do sada" i dodao da je izbor Marićeva zamjene - Marka Primorca sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, "poruka stabilnosti i kontinuiteta".

Najavio je da će njegovo imenovanje u vladu biti završeno do početka saborske ljetne stanke odnosno do 15. srpnja.

U međuvremenu, ministar Marić ići će u Bruxelles na Ecofin (Vijeće za ekonomske i financijske poslove, op.ur.) gdje će se dovršiti proces vezan za članstvo Hrvatske u europodručju. Odluka Ecofina očekuje se 12. srpnja.

Upitan je li Marić premijeru rekao razlog odlaska iz vlade, Milić nije konkretno odgovorio te poručio da se spusti lopta i ne "generira panika ni kaos".

Milić ne smatra da je Marićev odlazak razlog za prijevremene izbore, ustvrdivši da se oporba "mora moliti Bogu da ne idemo na izbore" s obzirom na to u kakvom je stanju.

Rekao je da je Vlada zahvalna Mariću, ali da ide dalje i treba funkcionirati, jer su izazovi veliki, s izazovnom, ali ne katalizmičnom jeseni.

Na pitanje je li premijer Mariću zamjerio odlazak, odgovorio je da to i nije osobito važno.

"On je donio svoju odluku i mi ju poštujemo" (...) cijeneći sve što je kao izniman stručnjak i sjajan političar pridonio vladi", rekao je.

Govoreći o izgubljenoj arbitraži Hrvatske koju je pokrenuo MOL u sporu u kojemu je tvrdio da vlada nije poštovala svoje obveze iz ugovora o plinskom poslovanju, rekao je da vijest o gubitku arbitraže nije cjelovito prenesena i da je odbijen velik dio MOL-ova zahtjeva te je potencijalna financijska šteta od 1,1 milijarde dolara smanjena na 184 milijuna eura, a sa zateznim kamata penje se na nešto iznad 200 milijuna dolara.

Kaže da je vlada legalist i prihvaća odluku arbitraže, ali će i dalje koristiti pravne mogućnosti koje su joj na raspolaganju te da isplata odštete MOL-u neće predstavljati veći problem za državni proračun.

Kada je riječ o eventualnom novom paketu pomoći građanima i gospodarstvu zbog poskupljenja, rekao je da će vlada "biti uz građane i gospodarstvo dokle god je potrebno", no da vlada nije jedini akter na tržištu i da dio tereta moraju podnijeti i drugi.

U tom kontekstu, najavio je nastavak razgovora s malim distributerima goriva, a njihovu najavu zatvaranja crpki smatra metodom pritiska. Smatra da vladina uredba o veleprodajnim cijenama goriva nije udar na egzistenciju mailh distributera, nego će utjecati na njihovu zaradu.

Tagovi: Zdravko Marić, Marko Milić, Marko Primorac, andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Požar na Hvaru i dalje aktivan: Smrtno stradao mještanin, izgorjelo deset hektara
VATRA
Požar na Hvaru i dalje aktivan: Smrtno stradao mještanin, izgorjelo deset hektara
HVAR - Požar koji je rano poslijepodne buknuo na otoku Hvaru i dalje je aktivan te je u njemu prema podacima vatrogasaca, dosad izgorjelo desetak hektara guste borove šume, a obilježila ga je nesreća u kojoj je poginuo mještanin dok je pokušavao obraniti svoju imovinu.
Sjajan govor Milanovića u Sinju
NAKON ALKE
Sjajan govor Milanovića u Sinju
SINJ - Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je u Sinju kako tradiciju koja potječe iz Alke trebamo tumačiti na umjeren način jer Turci više nisu neprijatelji pa želi vjerovati da oni razumiju probleme Hrvata u BiH te da bismo cijenili pomoć.
Milanović o Matijaniću: Partnerica je iznijela niz zabrinjavajućih stvari
PREDSJEDNIK
Milanović o Matijaniću: Partnerica je iznijela niz zabrinjavajućih stvari
SINJ - Predsjednik RH Zoran Milanović dao je izjavu za medije iz Sinja. Komentirao je slučaj preminulog novinara Vladimira Matijanića.
HUBOL najoštrije osudio Tomasovićevu javnu komunikaciju oko Matijanića
OSUDA
HUBOL najoštrije osudio Tomasovićevu javnu komunikaciju oko Matijanića

ZAGREB - Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) u nedjelju je ocijenila sramotnom i najoštrije osudila javnu komunikaciju dr. Hrvoja Tomasovića vezanu za slučaj preminulog novinara Vladimira Matijanića.

Veliki požar na Hvaru, jedna osoba poginula
VATRENA STIHIJA
Veliki požar na Hvaru, jedna osoba poginula
HVAR - Oko 12:45 izbio je požar guste borove šume između naselja Vrbanj i Dol na Hvaru. Požar gase i tri kanadera.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE