GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milley: Povećava se opasnost šireg međunarodnog sukoba

Milley: Povećava se opasnost šireg međunarodnog sukoba
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2022 / 08:42
Autor: SEEbiz / klix.ba
WASHINGTON - Najviši američki vojni časnik Mark Milley rekao je zastupnicima u utorak da svijet postaje sve nestabilniji i da se potencijal za značajan međunarodni sukob povećava, a ne smanjuje, prenosi CNN.

Predsjedavajući Združenog štaba načelnika general Mark Milley i ministar obrane Lloyd Austin pojavili su se pred Odborom za oružane snage Kongresa u svom prvom svjedočenju nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Dvojica čelnika Pentagona rekli su da su prijetnje Rusije i Kine i dalje značajne, a branili su način na koji SAD pristupa ratu i šalje oružje Ukrajini.

Milley je rekao da je ruska invazija na Ukrajinu najveća prijetnja miru i sigurnosti Evrope, a moguće i svijeta koju je on vidio u njegove 42 godine služenja u američkoj vojsci, no dodao je kako je ohrabrujuće vidjeti da se svijet okuplja oko pitanja Ukrajine.

"Ruska invazija na Ukrajinu prijeti potkopati ne samo evropski mir i stabilnost, već i globalni mir i stabilnost za koje su se moji roditelji i generacije Amerikanaca tako teško borili kako bi odbranili", rekao je Milley.

"Sada se suočavamo s dvije globalne sile - Kinom i Rusijom. Svaka sa značajnim vojnim sposobnostima, a obje namjeravaju iz temelja promijeniti pravila trenutnog globalnog poretka", dodao je Milley.

Smatra kako ulazimo u svijet koji postaje sve nestabilniji i da se potencijal za značajne međunarodne sukobe samo povećava, a ne smanjuje.

Zastupnici u Kongresu usmjerili su svoju pažnju na raspravu o oružju koje se isporučivalo Ukrajini te postavljali pitanja može li se učiniti više na tom planu jer Ukrajina nastavlja tražiti dodatnu pomoć u naoružanju.

Predsjedavajući Odbora za oružane snage Kongresa Adam Smith istakao je kako je jedno od najvećih pitanja to da li se može učiniti više.

"Kako možemo biti sigurni da činimo apsolutno sve što možemo da im pomognemo?", upitao je članove Odbora Smith.

SAD će podržati uspostavljanje stalne vojne baze u istočnim zemljama NATO-a kao što su Poljska ili države Baltika kako bi pomogle odvratiti Rusiju.

NATO još uvijek raspravlja o tome na koji način bi trebao pojačati svoju stalnu prisutnost u istočnoj Evropi.

Zastupnici u američkom Kongresu smatraju da sankcije imaju vrlo slabe rezultate u odvraćanju agresije, ali da su uspjele nametnuti značajne troškove Rusiji.

Tagovi: Mark Milley, Pentagon
PROČITAJ I OVO
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE