GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ministarstvo: U lipnju će biti poznat model obiteljske mirovine

Ministarstvo: U lipnju će biti poznat model obiteljske mirovine
MIROVINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2022 / 07:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava doznaje se da će kriteriji i konačni, redefinirani model obiteljske mirovine biti tijekom lipnja raspravljeni na sastanku Radne skupine za preispitivanje modela obiteljske mirovine i predstavljeni široj javnosti.

Nakon predstavljanja na redu je javno savjetovanje, a potom će se provesti redoviti zakonodavni postupak u dva čitanja. Primjena novog zakonodavnog okvira, odnosno povećanje obiteljskih mirovina predviđena je od 1. siječnja iduće godine, kažu u Ministarstvu

Ranije je najavljeno kako je cijeli paket novog modela "težak" milijardu kuna.

Saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja, koji je povećanjem obiteljskih mirovina uvjetovao potporu vladajućoj većini, izjavio je ovoga tjedna u Saboru kako će se prvi put dogoditi da ciljana skupina umirovljenika od oko 250.000 osoba bude na dobitku za najmanje 10 posto u odnosu na svoje sadašnje mirovine.

Hrelja je svjestan da će i dalje biti nezadovoljnih jer se mirovine ne dižu svima no procijenjeno je da su obiteljske mirovine po uplatama doprinosa među najnižima.

"Ne možemo dozvoliti da nakon smrti bračnog partnera nadživjeli, a obično su to umirovljenice, padaju u zonu siromaštva", kazao je.

Po riječima predsjednice Matice umirovljenika Hrvatske Višnje Fortune, članice radne skupine, radi se na dva prijedloga kojima se umirovljenicima osigurava mogućnost izbora.

Udovice i udovci moći će se odreći svoje mirovine i preuzeti 80 posto mirovine sVog pokojnog partnera, ako je ona bila veća, ili će moći ostaviti svoju cijelu mirovinu, ako je niža, te prema određenim kriterijima dobiti do 50 posto mirovine svoga partnera, kaže Fortuna. Sličan model ima Austrija.

Smatra kako će to biti iskorak na bolje za korisnike obiteljskih mirovina, no upozorava i da bi to povećanje mogli "pojesti" dvoznamenkasta inflacija, poskupljenje energenata i prelazak na euro.

"Da je povećanje bilo prije dvije ili tri godine, bio bi to velik iskorak. Sada, po ovome što vidimo, do 2023. možda će te mirovine opet biti ispod linije siromaštva. To je problem svih umirovljenika, ne samo onih s obiteljskim mirovinama", ocijenila je Fortuna.

Tagovi: obiteljske mirovine, Višnja Fortuna, Matica umirovljenika Hrvatske
PROČITAJ I OVO
Vučić: Srbija je u teškoj situaciji, tri su razloga
NOVA DRAMA
Vučić: Srbija je u teškoj situaciji, tri su razloga
BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večerašnjem obraćanju javnosti da se Srbija nalazi u izuzetno teškoj političkoj situaciji, jer zbog svoje geopolitičke pozicije plaća visoku cijenu.
Više emocije i estrade nego ekonomije u predizbornoj kampanji
KAMPANJA
Više emocije i estrade nego ekonomije u predizbornoj kampanji
ZAGREB - Na političkoj pozornici Hrvatske se sve vrti oko osoba i emocija i utoliko je očitije kako se uopće ne govori o ekonomiji, niti tko to odlučuje koliko ćemo imati u džepu.
Grbin i Milanović prijavljeni Povjerenstvu za sukob interesa
PRIJAVA
Grbin i Milanović prijavljeni Povjerenstvu za sukob interesa
ZAGREB - Predsjednik Republike Zoran Milanović i predsjednik SDP-a Peđa Grbin prijavljeni su Povjerenstvu za sukob interesa.
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE