GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ministarstvo zdravstva priznalo: Sustav Cijepise doživio je potpuni krah

Ministarstvo zdravstva priznalo: Sustav Cijepise doživio je potpuni krah
SRAMOTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2021 / 17:36
Autor: SEEbiz / Index.hr
ZAGREB - Sustav Cijepise doživio potpuni je potpuni krah, jasno je iz očitovanja Ministarstva zdravstva.

Ministarstvo zdravstva Indexu je potvrdilo da je platformu koristilo tek nekoliko županija te da je s nje od 160.000 prijavljenih pozvano ukupno 5358 ljudi.

Jedine županije koje su ikada upotrijebile platformu Cijepise su Grad Zagreb, Varaždinska županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Brodsko-posavska županija i Splitsko-dalmatinska županija.

Kako su nam potvrdili iz Ministarstva, pozivi su dosad samo korišteni za popunjavanje mjesta koja su ostala upražnjena zbog odbijanja poziva koje su uputili obiteljski liječnici.

To potvrđuje slom sustava Cijepise, koji je predstavljan kao efikasan način prijave za cijepljenja, a građane se neprestano poziva da se na njega prijavljuju.

Grad Zagreb potpuno prekinuo cijepljenje preko platforme, do daljnjeg ne planiraju nastaviti
Grad Zagreb, koji spominje Ministarstvo među županijama koje su dosad koristile platformu Cijepise, kako je jutros Indexu potvrdio šef zagrebačkog Nastavnog zavoda Zvonimir Šostar, potpuno je prekinuo cijepljenje preko Cijepise.

Proteklih tjedan dana na Zagrebačkom velesajmu nije se cijepio nitko od onih koji su se prijavili na Cijepise.

"Točno je, cijepi se isključivo one koji su se prijavili preko svojih obiteljskih liječnika. Preko platforme Cijepise više uopće ne cijepimo", rekao je jutros Indexu Šostar.

Pojasnio je i razloge za takvu odluku.

"Kad smo imali sastanak s informatičarima, pitali smo ih radi li igdje platforma, u ijednoj županiji. Odgovor je bio da ne radi. Onda smo se odlučili potpuno za model da zapravo domovi zdravlja cijepe, a da mi budemo koordinatori i logistika. Naručuju obiteljski liječnici, a naručivanje ide preko CEZIH-a. Ti pozivi su uspješni i to izvanredno funkcionira, odaziv je jako velik", rekao je Šostar.

Podsjetimo da se na početku rada platforme Cijepise ljudima govorilo da je dovoljno prijaviti se ili kod obiteljskog liječnika ili na platformi te da će sve to biti ujednačeno. Sada se ispostavilo da je s platforme, dva mjeseca nakon što je pokrenuta, na cijepljenje pozvano tek nešto više od 5 tisuća ljudi.

Cijepise je trebalo biti mjesto na kojem će na cijepljenje biti pozivani ljudi na pošteniji i ujednačeniji način od onoga na koji se poziva preko ordinacija obiteljske medicine, prvenstveno zbog razlika u dobnoj strukturi pacijenata u različitim ordinacijama, ali i angažmanu pojedinih ordinacija, kao i zbog razlika među županijama.

No Cijepise očito nikada nije postao objedinjen centralni sustav za cijepljenje.

Odgovor Ministarstva zdravstva o novom, najvećem dosad, fijasku s Cijepise, prenosimo u cijelosti.

"Svi prijavljeni u sustav CijepiSe vidljivi su na svim kanalima koje taj sustav objedinjuje: obiteljski liječnici, internetska stranica cijepise.zdravlje.hr, pozivni centar 0800 0011 i županijski zavodi za javno zdravstvo. Prema tome, svi prijavljeni u sustav Cijepise dobit će svoje termine za cijepljenje.

Uzimajući u obzir logističke uvjete svake županije, dani su im na izbor kanali koje će koristiti za cijepljenje. Ako neka županija želi puniti punktove samo preko obiteljskih liječnika, može povući sve one koji su se prijavili u platformu cijepise.zdravlje.hr i naručiti ih. Do danas već imamo 489 upita iz ordinacija obiteljske medicine koje su povukle sve svoje zainteresirane pacijente iz platforme. S druge strane, liječnici obiteljske medicine su upisali 14.637 građana u platformu cijepise.zdravlje.hr. Prema tome, ovaj kanal prijave obostrano funkcionira.

Sukladno tempu otvaranja masovnih punktova po županijama, županije koje su u ovom trenutku počele povlačiti građane iz sustava Cijepise su: Grad Zagreb, Varaždinska županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Brodsko-posavska županija i Splitsko-dalmatinska županija. Ukupno je do sada poslano iz platforme za navedene županije 5358 poziva na cijepljenje. U ovoj fazi cijepljenja ti pozivi na termine cijepljenja služe za popunjavanje preostalih mjesta s prioritetnih lista uslijed otkazivanja termina za cijepljenje.

Napominjemo da se još uvijek nalazimo u 2. fazi, gdje doktori opće medicine mogu dati prioritet pacijentima na osnovu njihovog zdravstvenog stanja. Potpunim ulaskom u 3. fazu predviđeno je masovno naručivanje s platforme gdje se prijavljenima ne daje prioritet prema kroničnim bolestima, već prema dobi, sukladno Planu cijepljenja", stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva Indexu.

"Platforma za prijavu cijepljenja građana protiv COVID-19 cijepise.zdravlje.hr ima manjkavosti na čijem otklanjanju se žurno radi. Izradu same platforme cijepise.zdravlje.hr Ministarstvo zdravstva pokrenulo je krajem prošle godine kada je bilo izvjesno da će biti dostupno cjepivo", navodi se u priopćenju Beroševa ministarstva.

"Stručne službe ministarstva zdravstva zadužio sam, na traženje epidemiološke struke, da provedu postupak definiranja i nabave, a izradu platforme dobile su tvrtke koje po već postojećim ugovorima s ministarstvom zdravstva imaju ugovoreni zadatak unapređenja i prilagodbe sustava novim potrebama, kao što je stvaranje platforme za registraciju interesa za cijepljenje protiv COVID-19", poručio je Beroš u priopćenju ministarstva, pa dodao: "Pri tome moram kategorički odbaciti sve javno iznesene optužbe o bilo kakvom pogodovanju tvrtkama ili osobama, jer je cijeli postupak proveden u skladu s propisima."

"Platforma je do sada pokazala određene manjkavosti za koje je ministarstvo zdravstva kao naručitelj od ugovornih izvođača zatražilo njihovo žurno i učinkovito otklanjanje kako bi se program cijepljenja učinkovito odvijao. Jednokratna tehnička pogreška u sustavu, zbog koje su na cijepljenje pozvani građani mlađe životne dobi umjesto starijih, je odmah otklonjena, kao što se radi i na uparivanju podataka za oko 200 građana koji u testnoj fazi nisu uključeni", navodi se u priopćenju.

"Uz to, izostala je i puna suradnja pojedinih liječnika obiteljske medicine glede ažurnog unošenja podataka na platformu, kao i koordinacija županijskih zavoda za javno zdravstvo, od kojih su neki izradili posebne baze podataka samo za vlastite potrebe. Sve to doprinijelo je da za sada platforma ne ispunjava u potpunosti tražene zadatke i očekivanja. Ministarstvo zdravstva kao naručitelj i ugovaratelj izrade platforme inzistira na poštivanju ugovorenih obveza od strane tvrtki izvođača", tvrde u Beroševu ministarstvu.

"Uz otklanjanje poteškoća i mobiliziranje svih službi, nastavljamo trend rekordnog porasta cijepljenih koji trenutačno bilježi preko 23.000 cijepljenih u jednom danu. Ta brojka najbolji je pokazatelj dosadašnjeg procesa cijepljenja koji ne opravdava spomenute manjkavosti, ali uvjerljivo ih nadilazi i bliži nas cilju preko 50% procijepljenosti građana u lipnju ove godine", zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Cijepise, Vinko Kojundžić, Vili Beroš, IN2, Cuspis, Ericsson NT
PROČITAJ I OVO
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE