GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Misteriozna bolest među američkim diplomatama u Beču

Misteriozna bolest među američkim diplomatama u Beču
ZDRAVSTVENI INCIDENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2021 / 11:31
Autor: SEEbiz/Danas

BEČ - Kao centar mnogih diplomatskih aktivnosti Beč je donedavno bio siguran za rad mnogih američkih diplomata, međutim od početka godine među osobljem američke administracije u Beču zabeležen je nagli porast zdravstvenih incidenata sa simptomima sličnim misterioznoj bolesti mozga koja pojavila u Havani 2016. godine, preneo je danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Američka vlada istražuje niz zdravstvenih incidenata u Beču koji uključuju njene diplomate i drugo osoblje administracije, ukazuje britanska televizijska mreža Bi Bi Si (BBC) ističući da su prijavljeni simptomi slični „Havana sindromu“ za koji još nije utvrđen definitivan uzrok, ali za kojeg američki naučnici kažu da je najverovatnije uzrokovan usmerenim mikrotalasnim zračenjem.

Otkako je u januaru predsednik Džozef Bajden (Jozef Biden) preuzeo dužnost, više od 20 zvaničnika američke diplomatije u Beču prijavilo je simptome slične „Havana sindromu“.

Slučajevi tog stanja zabeleženi su i u drugim delovima sveta, ali američki zvaničnici kažu da su brojke u Beču veće nego u bilo kom drugom gradu osim u Havani.

Sindrom je prvi put zabilježen na Kubi 2016. i 2017. kada su se američke i kanadske diplomate žalile na niz simptoma koji se kreću od vrtoglavice, gubitka ravnoteže, gubitka sluha i anksioznosti do nečega što su opisali kao „kognitivnu maglu“.

Slučajevi u Beču prvi put su izašli na videlo 16. jula u časopisu Njujorker (New Yorker), a kasnije ih je potvrdio Stejt department, ističe Bi Bi Si i dodaje da je američki državni sekretar Antoni Blinken (Antony) još u junu najavio široku procenu uzroka bolesti.

Austrija takođe istražuje prijavljene slučajeve bolesti poznate kao ‘Havana sindrom’ među američkim diplomatama u Beču, javio je Rojters.

„Izveštaje shvatamo vrlo ozbiljno i u skladu s našom ulogom države domaćina, radimo s američkim vlastima na zajedničkom rešenju“, navodi se u kratkom saopštenju austrijskog Ministarstva spoljnih poslova.

Američki zvaničnici sumnjaju da su Rusi odgovorni za taj sindrom, odnosno da su operativci koji rade za rusku vojno-obavještajnu službu GRU, uređajima za mikrotalasno zračenje ciljali američke zvaničnike verovatno da bi ukrali podatke s njihovih računara ili telefona.

Međutim, kako piše Njujorker, američki obaveštajni analitičari i operativci do sada nisu uspeli da pronađu konkretne dokaze koji bi im omogućili da se izjasne da su krivi Rusi ili mikrotalasna radijacija.

Tagovi: bolest, diplomate, mozak, Beč
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE