GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mnogi su ih kritizirali, a Švedska ima jednu od najnižih stopa zaraze u Europi

Mnogi su ih kritizirali, a Švedska ima jednu od najnižih stopa zaraze u Europi
ŠVEDSKI MODEL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2020 / 18:22
Autor: SEEbiz / N1 info
STOCKHOLM - Iako mnoge europske zemlje bilježe novi porast slučajeva kakav nije zabilježen još od vrhunca pandemije Covida-19, Švedska, koja zastupa potpuno drugačiji pristup od ostalih država, ima jednu od najnižih stopa zaraze na kontinentu.

Ova skandinavska zemlja imala je, prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) od utorka, kumulativnu 14-dnevnu stopu novih slučajeva od 22,2 na 100.000 stanovnika. Španjolska je primjerice imala stopu 279, Francuska 158,5, Češka 118, Belgija 77, a Velika Britanija 59.

ECDC je analizirao 31 europsku zemlju, a 22 od njih imaju veću stopu zaraze od Švedske. Novi slučajevi na razini su onih iz ožujka, a prema podacima, samo je 1,2 posto od 120.000 testova prošlog tjedna bilo pozitivno.

Švedska također ima manji dnevni broj novozaraženih nego susjedne zemlje Norveška i Danska. Na intenzivnoj njezi u švedskim bolnicama je 13 pacijenata, a tjedni prosjek smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom je nula, piše The Guardian, a prenosi N1.

Anders Tegnell, glavni švedski epidemiolog i tvorac strategije borbe protiv pandemije bez lockdowna, za France-24 je rekao da je njegova zemlja uglavnom zadovoljna cjelokupnom strategijom.

"Na kraju ćemo vidjeti kakvu razliku čini strategija koja je održiva i koja se može dugoročno slijediti, umjesto strategije koja nosi lockdown, pa otvaranje, pa opet lockdown i tako stalno ispočetka", rekao je Tegnell.

Švedska je zatvorila škole za učenike starije od 16 godina, ali najmlađi pohađaju nastavu kao i prije pandemije. Sada su ponovno otvorene i škole i sveučilišta. Zabranjeno je okupljanje više od 50 osoba, a samoizolacija se preporučuje osobama koje su u rizičnoj skupini.

Ova skandinavska država svoje je građane zamolila da se pridržavaju mjera fizičkog distanciranja i da rade od kuće ako je moguće. Trgovine, barovi, restorani i teretane ostali su otvoreni, a nošenje maski do sada nije preporučeno.

Tegnell je istaknuo kako cilj nije brzo postizanje imuniteta stada nego usporiti širenje virusa kako bi se i zdravstvene vlasti mogle učinkovito nositi s epidemijom.

Ranije ove godine ostale su države kritizirale švedski model jer je broj smrtnih slučajeva bio u porastu, ali Tegnell je kazao da je porast stope smrtnosti nije posljedica njihova pristupa nego neuspješne kontrole virusa i njegova širenja u domovima za starije.

Ravnatelj švedskog Zavoda za javno zdravstvo Johan Carlson rekao je da je strategija uspješna zato što su poruke javnosti bile jasne i konzistentne, te su stavljale naglasak na osobnu odgovornost:

"Svrha našeg pristupa je da ljudi sami shvate potrebu da slijede preporuke i smjernice. Nema drugih trikova prije nego što medicinske mjere, ponajprije cjepivo, postanu dostupne", kazao je.

Francuska, Španjolska, Češka , ali i Velika Britanija bilježe alarmantan porast broja zaraženih. Francuska je u subotu imala 10.561 novi slučaj u jednom danu. Španjolska je početkom rujna postala prva europska zemlja s ukupno više od 500.000 zaraženih.

Češka je u nedjelju prijavila najveći dnevni porast broja novooboljelih treći dan zaredom, a i Velika Britanija bilježi veći broj novozaraženih u jednom danu, zaključio je Guardian.

Tagovi: Švedska, švedski pristup, Anders Tegnell, lockdown, Covid-19, Johan Carlson, koronavirus u Švedskoj
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE