GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mobilna mreža seizmoloških postaja postavljena na šire područje Petrinje i Zagreba

Mobilna mreža seizmoloških postaja postavljena na šire područje Petrinje i Zagreba
SEIZMOLOZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2021 / 15:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Instrumenti seizmoloških postaja mobilne mreže postavljeni su u širem epicentralnom području Petrinje i Zagreba, a u nešto više od mjesec dana prikupili su oko 100 GB (gigabajta) podataka gibanja tla, izvijestila je u utorak Seizmološka služba Hrvatske.

"Podaci prikupljeni mobilnom mrežom visokosofisticiranih instrumenata omogućit će bolje određivanje lokacija potresa, strukture podzemlja u široj okolici aktivne rasjedne zone te dati vrijedne informacije za procjenu seizmičkog hazarda, protupotresno projektiranje i gradnju", stoji u objavi.

Lokacije potresa, čak i onih sitnih koji nisu zabilježeni na postajama državne mreže, omogućit će određivanje položaja i geometrije trenutno aktivnog dijela Pokupskog rasjeda. Kako se jaki potresi u Hrvatskoj događaju relativno rijetko, ovako prikupljeni podaci bit će iznimno vrijedni za proučavanje geoloških struktura u središnjoj Hrvatskoj, navode seizmolozi.

Instrumenti postavljeni na šire područje Petrinje i Zagreba

U prvoj fazi instrumenti su postavljeni u užem epicentralnom području, u okolici Petrinje i Gline, a kasnije u širem epicentralnom području kako bi se što bolje okružilo potrese, odnosno dobili podaci iz raznih smjerova u odnosu na epicentre potresa.

Manji dio instrumenata postavljen je na širem zagrebačkom području radi praćenja druge trenutno aktivne serije potresa koja se još uvijek odvija u Hrvatskoj - one zagrebačke.

Tarenutno aktivne seizmološke postaje mobilne mreže nalaze se u Mariji Bistrici, Zaprešiću, Samoboru, Železnu, Čazmi, Vukovini, Kravarskom, Lasinji, Ladvenjaku, Novom Farkašiću, Brestu Pokupskom, Mošćenici, Petrinji, Gori, Glini, Hrastovici, Hrvatskom Čuntiću, Pobrđanima, Hrvatskoj Kostajnici, Jasenovcu i Pakracu.

U pronalasku lokacija za postavljanje instrumenata pomogli su i građani koji su Seizmološkoj službi dozvolili da kod njih smjesti instrumente.

Prikupljeno oko 100 GB podataka

Djelatnici Seizmološke službe redovito obilaze seizmološke postaje mobilne mreže kako bi prikupili podatke i kontrolirali kvalitetu rada, a u nešto više od mjesec dana prikupljeno je oko 100 GB podataka.

Ilustracije radi, prosječna veličina pjesme u mp3 formatu je 3.5 MB (megabajta), što znači da količina trenutno prikupljenih podatka snimljenog gibanja tla odgovara otprilike 30.000 pjesama.

Za pohranu tih novoprikupljenih podataka također su nabavljeni novi serveri za pohranu, a radi se i na uspostavi prijenosa podataka u Operativni centar Seizmološke službe u realnom vremenu.

Nedugo nakon razornog potresa kod Petrinje 29. prosinca prošle godine, Vlada je Seizmološkoj službi donirala 4.5 milijuna kuna za nabavu mobilnog kompleta instrumenata za praćenje seizmičke aktivnosti trenutno aktivne rasjedne zone.

Kupljeno je 20 seizmometara sa sustavom akvizicije podataka te 20 akcelerometara kako bi se vjerno zabilježili slabi i jaki potresi.

Instrumenti su kupljeni i dostavljeni u iznimno kratkom vremenskom roku kako bi se osiguralo registriranje što većeg broja naknadnih potresa, a u roku par dana nakon uvoza prvi instrumenti već su bili postavljeni na terenu, podsjećaju seizmolozi.

Tagovi: Seizmološka služba Hrvatske, Mobilna mreža seizmoloških postaja, Petrinja, Zagreb
PROČITAJ I OVO
Tomić: U Hrvatskoj prijavljene 22 smrti nakon cijepljenja
CIJEPLJENJE
Tomić: U Hrvatskoj prijavljene 22 smrti nakon cijepljenja
ZAGREB - Siniša Tomić, ravnatelj Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode, govorio je za HRT o prijavljenim nuspojavama cijepljenja u Hrvatskoj.
Lauc: Nadam se da će za desetak dana sve biti gotovo
PROCJENE
Lauc: Nadam se da će za desetak dana sve biti gotovo
ZAGREB - “Ne čeka nas lockdown, za to nema potrebe. U najvećem dijelu obale prelazimo u fazu pada. Dubrovnik, koji je rastao najviše, sad već neko vrijeme pada, kao i Primorsko-goranska županija."
Šefica danske agencije za lijekove srušila se na konferenciji za medije
NEZGODA
Šefica danske agencije za lijekove srušila se na konferenciji za medije
KOPENHAGEN - Tanja Erichsen, šefica danske Agencije za lijekove, onesvijestila se tijekom konferencije za novinare na kojoj je objavljeno da Danska do daljnjega prestaje cijepiti AstraZenecinim cjepivom.
Mamić podnio ustavnu tužbu protiv pravomoćne presude Vrhovnog suda
TUŽBA
Mamić podnio ustavnu tužbu protiv pravomoćne presude Vrhovnog suda
ZAGREB - Kao što je bio i najavio odvjetnik Veljko Miljević, branitelj Zdravka Mamića i njegov pravni tim podnijeli su ustavnu tužbu protiv pravomoćne presude Vrhovnog suda Hrvatske, izreke presude, kao i presude osječkog Županijskog suda.
BBC primio 110.000 pritužbi za izvještavanje o smrti princa Philipa
PRITUŽBE
BBC primio 110.000 pritužbi za izvještavanje o smrti princa Philipa
LONDON - BBC je primio 110.000 pritužbi za izvještavanje o smrti princa Philipa, što je dosad najveći broj pritužbi na televizijski program u Britaniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE