GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mobilna mreža seizmoloških postaja postavljena na šire područje Petrinje i Zagreba

Mobilna mreža seizmoloških postaja postavljena na šire područje Petrinje i Zagreba
SEIZMOLOZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2021 / 15:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Instrumenti seizmoloških postaja mobilne mreže postavljeni su u širem epicentralnom području Petrinje i Zagreba, a u nešto više od mjesec dana prikupili su oko 100 GB (gigabajta) podataka gibanja tla, izvijestila je u utorak Seizmološka služba Hrvatske.

"Podaci prikupljeni mobilnom mrežom visokosofisticiranih instrumenata omogućit će bolje određivanje lokacija potresa, strukture podzemlja u široj okolici aktivne rasjedne zone te dati vrijedne informacije za procjenu seizmičkog hazarda, protupotresno projektiranje i gradnju", stoji u objavi.

Lokacije potresa, čak i onih sitnih koji nisu zabilježeni na postajama državne mreže, omogućit će određivanje položaja i geometrije trenutno aktivnog dijela Pokupskog rasjeda. Kako se jaki potresi u Hrvatskoj događaju relativno rijetko, ovako prikupljeni podaci bit će iznimno vrijedni za proučavanje geoloških struktura u središnjoj Hrvatskoj, navode seizmolozi.

Instrumenti postavljeni na šire područje Petrinje i Zagreba

U prvoj fazi instrumenti su postavljeni u užem epicentralnom području, u okolici Petrinje i Gline, a kasnije u širem epicentralnom području kako bi se što bolje okružilo potrese, odnosno dobili podaci iz raznih smjerova u odnosu na epicentre potresa.

Manji dio instrumenata postavljen je na širem zagrebačkom području radi praćenja druge trenutno aktivne serije potresa koja se još uvijek odvija u Hrvatskoj - one zagrebačke.

Tarenutno aktivne seizmološke postaje mobilne mreže nalaze se u Mariji Bistrici, Zaprešiću, Samoboru, Železnu, Čazmi, Vukovini, Kravarskom, Lasinji, Ladvenjaku, Novom Farkašiću, Brestu Pokupskom, Mošćenici, Petrinji, Gori, Glini, Hrastovici, Hrvatskom Čuntiću, Pobrđanima, Hrvatskoj Kostajnici, Jasenovcu i Pakracu.

U pronalasku lokacija za postavljanje instrumenata pomogli su i građani koji su Seizmološkoj službi dozvolili da kod njih smjesti instrumente.

Prikupljeno oko 100 GB podataka

Djelatnici Seizmološke službe redovito obilaze seizmološke postaje mobilne mreže kako bi prikupili podatke i kontrolirali kvalitetu rada, a u nešto više od mjesec dana prikupljeno je oko 100 GB podataka.

Ilustracije radi, prosječna veličina pjesme u mp3 formatu je 3.5 MB (megabajta), što znači da količina trenutno prikupljenih podatka snimljenog gibanja tla odgovara otprilike 30.000 pjesama.

Za pohranu tih novoprikupljenih podataka također su nabavljeni novi serveri za pohranu, a radi se i na uspostavi prijenosa podataka u Operativni centar Seizmološke službe u realnom vremenu.

Nedugo nakon razornog potresa kod Petrinje 29. prosinca prošle godine, Vlada je Seizmološkoj službi donirala 4.5 milijuna kuna za nabavu mobilnog kompleta instrumenata za praćenje seizmičke aktivnosti trenutno aktivne rasjedne zone.

Kupljeno je 20 seizmometara sa sustavom akvizicije podataka te 20 akcelerometara kako bi se vjerno zabilježili slabi i jaki potresi.

Instrumenti su kupljeni i dostavljeni u iznimno kratkom vremenskom roku kako bi se osiguralo registriranje što većeg broja naknadnih potresa, a u roku par dana nakon uvoza prvi instrumenti već su bili postavljeni na terenu, podsjećaju seizmolozi.

Tagovi: Seizmološka služba Hrvatske, Mobilna mreža seizmoloških postaja, Petrinja, Zagreb
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE