GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mobitel Josipe Rimac krije mnoge sličice odvratnog klijentelizma na svim razinama vlasti

Mobitel Josipe Rimac krije mnoge sličice odvratnog klijentelizma na svim razinama vlasti
GADLJIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2021 / 22:12
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Od početka 2017. do uhićenja u svibnju 2019., Josipa Rimac je u vezi projekta vjetroelektrane Krš-Pađane kontaktirala predstavnike najmanje deset ministarstava, zabilježio je USKOK, rekonstruirajući sadržaj komunikacije iz njezinih mobitela.

Kontaktirala je tako predstavnike Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva državne imovine, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Ministarstva gospodarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Ministarstva turizma, Ministarstva financija, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva unutarnjih poslova. Osim predstavnika ministarstava, u povodu istog projekta kontaktirala je Carinsku upravu, Poreznu upravu, Državni inspektorat, Hrvatske šume, Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju (HERA), Hrvatsku elektroprivredu (HEP), Hrvatsku poštansku banku (HPB) ,Ured za zakonodavstvo Vlade RH...

Svi ti kontakti Josipe Rimac te sadržaj njezinih razgovora, u kojima stalno pokušava riješiti sve probleme s kojima se tvrtka CEMP Milenka Bašića susreće pri realizaciji projekta Krš-Pađane, za USKOK su dokaz da je ona de facto funkcionirala kao plaćeni Bašićev lobist, koji je za svoj rad primala od Bašića i mjesečni paušal od najmanje 40.000 kuna, piše Jutarnji list.

Sadržaj razgovora upućuje, pak, na to kojim se sve stvarima bavila kako bi pomogla Bašiću - od niza ozbiljnijih stvari, poput dobivanja kredita HBOR-a, ishođenja dozvola za prikopčavanje na distribucijsku mrežu, do naizgled potpuno benignih stvari. Pa tako čak kontaktira i nekoga u MUP-u ili policiji kako bi provjerila zašto je policija zaustavila Bašićeve kamione. U povodu toga Bašić je Rimac poslao registraciju njegova kamiona koji su zaustavili, a ona mu odgovara "poslala sam".

"Kamioni ti nemaju dozvolu za izvanredni prijevoz", kasnije mu piše Rimac, a Bašić joj piše "Daj pomozi da sutra što prije dobijemo dozvolu pa da vozimo dalje". No, osim ovoga "glavnoga" kraka istrage, koji se bavi optužbama za nezakonito lobiranje za CEMP, istražitelji su također "skinuli" i komunikaciju Josipe Rimac u vezi zapošljavanja u lokalnoj administraciji u Kninu, čime se, sudeći prema optužbama, Rimac također stigla baviti.

USKOK-ove optužbe govore o tome kako je sređivala ispite za zapošljavanje za referente u pisarnicama u Kninu.

"Moramo svagdi stavit' svoje ljude", jedna je od pronađenih poruka koje je Rimac upućivala jednoj od kandidatkinja, kojoj je, prema optužbama, nabavila pitanja za prijem u državnu službu.

Zbog tih pronađenih poruka istraga je nedavno proširena i na Editu Grubišić, dugogodišnju predstojnicu Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji. Prema pronađenim razgovorima, USKOK sumnja da je upravo Grubišić bila osoba koja je Rimac davala pitanja za testove za prijam u državnu službu, a Rimac ih je dalje slala kandidatima. U jednome od pronađenih razgovora, nakon što je ta kandidatkinja položila ispit te je primljena u državnu službu, vidljivo je da je nastao problem jer je kandidatkinja imala krivotvorenu diplomu, što je zatajila i Josipi Rimac. "Imamo veliki problem. Imala je krivotvorenu diplomu. Mora dobiti otkaz. Samo tiho, da to ne ide van", piše Grubišić Josipi Rimac.

Tagovi: Josipa Rimac, Milenko Bašić, afera vjetroelektrane, Edita Grubišić
PROČITAJ I OVO
Dva dana uoči izbora u Njemačkoj vlada potpuna neizvjesnost oko ishoda
NEIZVJESNO
Dva dana uoči izbora u Njemačkoj vlada potpuna neizvjesnost oko ishoda
BERLIN - Njemačka se nakon dugo vremena ponovno nalazi pred izborima čiji je ishod potpuno neizvjestan: u nedjelju se očekuje tijesna borba za prvo mjesto između kršćanskih demokrata i socijaldemokrata, a potom i još neizvjesnije formiranje vladajuće koalicije nakon izbora.
EU se boji praznine nakon odlaska Angele Merkel
STRAHOVANJA
EU se boji praznine nakon odlaska Angele Merkel
BRUXELLES - Odlazak Angele Merkel s političke scene izaziva strah od praznine u Europskoj uniji, suočenoj s egzistencijalnim izazovima.
Odlazak Angele Merkel
KRAJ ERE
Odlazak Angele Merkel
BERLIN - Dok su autoritarni populisti bili u uzletu u Europi i SAD-u, zvali su je "predvodnicom slobodnog svijeta". Njemačka kancelarka Angela Merkel uskoro završava povijesnih 16 godina na vlasti s neizvjesnim nasljeđem u zemlji i inozemstvu.
Stručnjaci: Kraj pandemije koronavirusa? Ne tako brzo
PROCJENE
Stručnjaci: Kraj pandemije koronavirusa? Ne tako brzo
PARIZ - Opada broj slučajeva covida-19 i raste zamor od pandemije pa brojne zemlje ukidaju ograničenja uvedena kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.
Popisalo se milijun ljudi
POPIS
Popisalo se milijun ljudi
ZAGREB - U prvoj fazi popisa stanovništva do jučer u 22,30 sati uspješno se samopopisalo milijun građana, izvijestio je u četvrtak Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE