GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Montgomery: U Cavtatu je bio usidren brod CIA-e sa zadatkom da spasi Đukanovića

Montgomery: U Cavtatu je bio usidren brod CIA-e sa zadatkom da spasi Đukanovića
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2021 / 17:30
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - William Montgomery, bivši ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori i Bugarskoj rekao je da su SAD u Cavtatu imali brod sa ekipom Centralne obaveštajne agencije (CIA) čiji je jedini posao bio da spasi tadašnjeg (i sadašnjeg) predsednika Crne Gore Mila Đukanovića ako tadašnji predsednik Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Slobodan Milošević krene na njega.

On je u intervjuu za Večernji list rekao i da je bilo teško prikupiti sredstva za finansiranje Đukanovićeve vlade, pa su kako kaže počeli da dopuštaju krijumčarima duvana da operišu iz Crne Gore.

„U Cavtatu smo imali brod sa CIA-inom ekipom čiji je jedini posao bio da spasi Mila Đukanovića ako Slobodan Milošević krene na njega. Bilo je teško prikupiti sredstva za finansiranje njegove vlade pa smo počeli da dopuštamo krijumčarima duvana da operišu iz Crne Gore“, rekao je Montgomery.

Novinar Večernjeg lista je konstatovao da su iz deklasifikovanih američkih pisama videli da je na jednom sastanku 1999. godine, tadašnji predsednik SAD Bil Klinton rekao tadašnjem nemačkom kancelaru Gerhardu Šrederu da bi bivši predsednik Hrvatske Franjo Tuđman mogao biti optužen pred Haškim tribunalom.

Novinar je rekao i da je Montgomery kao tadašnji ambasador SAD u Hrvatskoj dobio sličnu poruku i uputstvo da se pripremi i pitao ga na koji način, prenose Vijesti.

„Da. Na način da se pripremimo za moguće nasilne proteste usmerene na ambasadu. Zatim, da damo procenu o tome kakva mislimo da bi mogla biti reakcija u Hrvatskoj. Tako da sam napisao pismo Vašingtonu s tezom da će biti reakcija sa vrlo nepredvidivim posledicama. Ne samo u smislu šta bi vlada mogla učiniti nego i što grupe građana mogu učiniti. I napisao sam da ne mogu isključiti mogućnost da bi Tuđmanova Vlada mogla prekinuti diplomatske odnose s nama. Napisao sam da ne znam, ali da je sve to moguće“, rekao je Montgomery.

On je rekao i da je druga poruka koju je dobio kada je na vlasti već bio Ivica Račan (bio je premijer Hrvatske od 27. januara 2000. do 23. decembra 2003. godine), bila da će Haški tribunal optužiti generala Stipetića.

„Trojica su trebala biti na optužnici. Poruka je bila: nisu formalno još odlučili o tim optužnicama, a jedan od razloga zašto su se našli nadomak optužnica je da su po uputstvima Tuđmanove Vlade odbili da razgovaraju sa istražiteljima. Ja sam odmah potražio Račana, a on se tada nalazio na konferenciji svoje stranke na nekom ostrvu, mislim na Braču. Nije to bila Račanova kuća koju sam pre posetio nego neko drugo mesto. Mi smo u to vreme imali brod usidren u Cavtatu čiji je jedini posao bio da ako Milošević krene protiv Đukanovića, taj brod, zapravo brzi gliser, treba da spasi Đukanovića i preveze ga na sigurno. Američki brod s američkom CIA-inom ekpiom“, kazao je Montgomery za Večernji list.

Novinar je konstatovao da je Montgomery pomenuo Đukanovića i gliser koji ga je čekao spreman za slučaj da Milošević krene na njega da ga može izvući i spasiti, te ga upitao kakva je po njemu uloga Đukanovića u istoriji raspada Jugoslavije.

„Đukanović je najsposobniji, najagilniji političar u regiji. Gledao je iz kog smera vetar duva i prilagođavao se tome. Ako pogledate njegov život videćete da je započeo kao lojalan komunista, potom bio lojalan Miloševiću, a u određenom trenutku shvatio je da Milošević neće pobediti pa je promenio stranu, okrenuo pogled na zapad tražeći podršku. U toj je ulozi bio tokom kampanje bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ). Ali onda kad je Milošević otišao, počeli smo posvećivati puno više vremena i pomoći Srbiji, dok je pre to išlo više Crnoj Gori. Uglavnom, mi smo tokom Miloševićevih godina, kad se Đukanović okrenuo i odmakao od Miloševića i kad je bilo vrlo teško obezbediti finansiranje za njegovu vladu, počeli smo dopuštati masovnim krijumčarima duvana da operišu iz Crne Gore. Mi kao zapad. Okrenuli smo glavu i odlučili da ne vidimo to krijumčarenje. Među ostalima i Italija“, rekao je Montgomery.

On je kazao i da su svi znali šta se događa, ali su to dopuštali jer je to donosilo novac koji je Đukanoviću trebao protiv Miloševića.

„Ali kad su ratovi završili i kad je Milošević pao, dogodilo se nešto kao u sceni iz „Kazablanke“. Italijani su rekli: Pa tu se događa krijumčarenje moramo to da istražimo. I tako su započeli veliku istragu koja je uključivala i Đukanovića. On vidi da Italijani idu na njega, da Britanci počinju da gledaju ozbiljnije na organizovani kriminal, i tako dalje. I tada se opet okreće, ovaj put prema Rusima. Šalje svog najbližeg savetnika za ambasadora u Rusiji sa namerom da privuče Ruse da dođu i investiraju u Crnu Goru. I oni to čine. Ali posle on vidi još jedno otvaranje, odmiče se od Rusije i pridružuje se NATO“, kazao je bivši američki ambasador.

Novinar Večernjeg lista zatim kaže „I Rusi u tom trenu pokušavaju da izvedu državni udar, što je ozbiljna stvar“.

„Da, i on preživi. Konstantno radi ogromne korake u svim smerovima, i to je neverovatno, i zbog toga kažem da je on najagilniji, najuspešniji političar u okruženju“, rekao je Montgomery.

Na pitanje da li je imao ulogu u otkrivanju priče o duvanskoj mafiji i Crnoj Gori u medijima te da neki veruju da je pomogao hrvatskom listu Nacional i njegovom bivšem uredniku Ivu Pukaniću, Montgomery je rekao da je bio dobar prijatelj s Pukanićem.

„Sarađivali smo blisko kada sam bio ambasador u Hrvatskoj. Ali ne nisam imao nikakvu ulogu u tome o čemu me pitate. Kad sam stigao u Beograd, jedan od prvih zadataka bio mi je da odem u Crnu Goru, tada još deo Jugoslavije i ocenim različite političke stranke, javim nazad u Vašington kakva su uverenja tih političkih stranaka, kakve su šanse za smenu Đukanovića. Tako da sam se po dva-tri puta sastajao s predstavnicima svih stranaka onde, uključujući i srpsku. Napravio sam temeljnu analizu i javio da ne vidim nikakvu prihvatljivu alternativu Đukanoviću jer nijedna od tih ostalih stranaka nema snagu njegove stranke. Srpska stranka nema nikakvu predanost zapadnim vrednostima, zapravo im se protivi jer su za Miloševića. Tako da nemamo drugog izbora, nego držati se Đukanovića. To nije bio stav britanskog ambasadora (Čarls Kroford), koji je smatrao da, zbog čitavog krijumčarenja cigareta i svega toga, Đukanović mora otići. Ali to nije bio moj stav. Tako da nema šanse da bih ja bio deo bilo kakvih napora diskreditovanja Đukanovića“, rekao je Montgomery.

Na pitanje da li ima kakvu teoriju ko je naručio atentat na Pukanića, Montgomeri je odgovorio „Da, imam“. Na pitanje da li je to duvanska mafija, kazao je „Da, apsolutno.“

Na pitanje novinara moželi da otkrije neko ime, Montgomeri je kazao da je imao dovoljno ozbiljnih prijetnji.

„Koje su mi prenele srpske i američke obaveštajne službe. Tako da ne bih o imenima. Ali čvrsto verujem da je to bilo zbog toga“, kazao je Montgomery.

Tagovi: William Montgomery, Milo Đukanović, Slobodan Milošević, Cavtat, Franjo Tuđman, Ivo Pukanić, duhanska mafija
PROČITAJ I OVO
Dva dana uoči izbora u Njemačkoj vlada potpuna neizvjesnost oko ishoda
NEIZVJESNO
Dva dana uoči izbora u Njemačkoj vlada potpuna neizvjesnost oko ishoda
BERLIN - Njemačka se nakon dugo vremena ponovno nalazi pred izborima čiji je ishod potpuno neizvjestan: u nedjelju se očekuje tijesna borba za prvo mjesto između kršćanskih demokrata i socijaldemokrata, a potom i još neizvjesnije formiranje vladajuće koalicije nakon izbora.
EU se boji praznine nakon odlaska Angele Merkel
STRAHOVANJA
EU se boji praznine nakon odlaska Angele Merkel
BRUXELLES - Odlazak Angele Merkel s političke scene izaziva strah od praznine u Europskoj uniji, suočenoj s egzistencijalnim izazovima.
Odlazak Angele Merkel
KRAJ ERE
Odlazak Angele Merkel
BERLIN - Dok su autoritarni populisti bili u uzletu u Europi i SAD-u, zvali su je "predvodnicom slobodnog svijeta". Njemačka kancelarka Angela Merkel uskoro završava povijesnih 16 godina na vlasti s neizvjesnim nasljeđem u zemlji i inozemstvu.
Stručnjaci: Kraj pandemije koronavirusa? Ne tako brzo
PROCJENE
Stručnjaci: Kraj pandemije koronavirusa? Ne tako brzo
PARIZ - Opada broj slučajeva covida-19 i raste zamor od pandemije pa brojne zemlje ukidaju ograničenja uvedena kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.
Popisalo se milijun ljudi
POPIS
Popisalo se milijun ljudi
ZAGREB - U prvoj fazi popisa stanovništva do jučer u 22,30 sati uspješno se samopopisalo milijun građana, izvijestio je u četvrtak Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE