GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MORH priznao da su suočeni s nizom samoubojstava

MORH priznao da su suočeni s nizom samoubojstava
PRIZNANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2021 / 15:23
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na konferenciji za medije u Ministarstvu obrane organiziranoj povodom smrti pripadnika Hrvatske vojske govore državni tajnik Ministarstva obrane Branko Hrg, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga general-bojnik Ivica Olujić i vojna psihologinja bojnica Marcela Kovačić Tomac.

Branko Hrg je na početku kazao da zna da je ovo nešto što interesira hrvatsku javnost. Kaže da takvih nemilih događaja uvijek ima, nekada više, nekada manje, a u ovoj godini, nažalost, dosta.

- Niti jedan ovaj slučaj, kaže, nije povezan. Oni su individualni, niti jedna ova prerana smrt, odlazak na ovakav način nije vezan za službu i nije počinjen u našim vojarnama. Svi su se događaji dogodili izvan službe', kazao je Hrg.

Radi se uglavnom o profesionalnim vojsnicima, zaposlenicima MORH-a.

- Svi ti ljudi imaju i svojih stresova i problema. Živimo u vremenu kada je to sve pojašano zbog pandemije', dodao je.

Naglasio je da su slučajevi još u procesu istraga.

Ivica Olujić kazao je da se samoubojstva u Oružanim snagama smatraju težim oblicima izvanrednih događaja. Tim pitanjima se bavi cijeli zapovjedni lanac, sigurnosne službe i vojna policija. Od 2001 do danas samo 2011. godine nije bilo niti jednog samoubojstva. U zadnjih 15 godina, godišne je bilo od jedno do četiri samoubojstava. Do današnjeg dana imamo ih pet.

Samoubojstva su počinili pripadnici od ročnih vojnika, onih po ugovorom te dočasnici i časnici. Tri slučaja su viješanjem, jedno uporabom vatrenog oružja, jedan slučaj poištoljem u vlasništvu smrtno stradale osobe. Jedan slučaj bio je aktiviranjem ručne bombe.

- Jako je bitno za naš sustav, je da su u svih pet slučajeva stradali pripadnici koji su uredno prošli na liječničkom pregledu. U svih pet slučajeva radi se o osobama muškog spola od kojih su dvojica oženjeni. U svim slučajevima u istragama sudjeluje civilna policija. Istrage još traju i nećemo iznositi detalje', kazao je.

Na pitanje što je sustav napravio da pripadnicima pruži pomoć, kazao je da psihologa imaju dovoljno. Nije otkrio koliko. Imaju više od 10 psihologa koji su časnici. 'Bavimo se uzrocima, dio je vezan za školovanje gdje se prepoznaje fenomen samoubojstava. U konkretnim slučajevima, oni nisu zatražili pomoć. To nismo utvrdili u ovih pet slučajeva', kazao je.

Na pitanje je li sustav zakazao, kazao je da nije.

- Nismo utvrdili ništa što je netko trebao poduzeti, a nije'.

Od lipnja Ministarstvo je izvijestilo javnost o pet smrtnih slučajeva pripadnika Hrvatske vojske. Također su se u ponedjeljak, kada je zabilježen slučaj smrti pripadnice Oružanih snaga u Vukovarsko-srijemskoj županiji, javnosti odaslali priopćenje u kojem govore kako je stupanj samoubojstava u Hrvatskoj vojsci manji od hrvatskog prosjeka u općoj populaciji.

Naglasili su da je pripadnicima Oružanih snaga dostupna psihološka pomoć.

- U postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske raspoređeni su vojni psiholozi. Njihova je primarna zadaća pružanje psihološke potpore pripadnicima Oružanih snaga.

Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske mogu se u bilo kojem trenutku javiti psiholozima u postrojbama. Isto tako, psiholozi i zapovjednici su u svakodnevnoj interakciji s pripadnicima postrojbi. Po nastanku događaja s posebno traumatičnim ishodima psiholozi postrojbe sustavno pružaju psihološku podršku pripadnicima koji su prošli traumatski događaj ili su bili posredno uključeni.

Tagovi: Hrvatska vojska, Ministarstvo obrane, Branko Hrg, Ivica Olujić, Marcela Kovačić
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE