GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Moskva razmatra ponudu NATO-a o održavanju pregovora 12. siječnja

Moskva razmatra ponudu NATO-a o održavanju pregovora 12. siječnja
PREGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.12.2021 / 20:48
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Rusija je primila i razmatra prijedlog NATO-a o početku pregovara 12. siječnja o sigurnosnim pitanjima koja muče Moskvu, izvijestila je u nedjelju novinska agencija TASS pozivajući se na ministarstvo vanjskih poslova.

Rusija, koja je uznemirila Zapad gomilanjem vojnika u blizini Ukrajine, prošli je tjedan objavila svojevrsnu listu želja vezanih uz sigurnosne prijedloge o kojima želi pregovarati, uključujući i obećanje da NATO neće provoditi nikakve vojne aktivnosti u istočnoj Europi i Ukrajini.

"Dobili smo ponudu (NATO-a) i razmatramo je", prenosi TASS izjavu ministarstva vanjskih poslova.

SAD i Ukrajina se pribojavaju da Rusija priprema invaziju na svog bivšeg sovjetskog susjeda, no Moskva to niječe i tvrdi da je eskalacija napetosti između dvije zemlje rezultat sve snažnijih odnosa između Ukrajine i NATO-a.

Rusija to uspoređuje s kubanskom raketnom krizom 1962., kada je svijet došao na sam rub nuklearnog rata.

Predsjednik Vladimir Putin je u četvrtak rekao da Rusija želi izbjeći sukob, ali traži "hitan" odgovor SAD-a i njegovih saveznika na ruske zahtjeve za sigurnosnim jamstvima.

Kremlj, između ostaloga, traži veto na moguće buduće članstvo Ukrajine u NATO-u, što je Zapad već isključio te uklanjanje američkog nuklearnog oružja iz Europe te povlačenje multinacionalnih NATO postrojbi iz Poljske, Estonije, Litve i Latvije.

Moskva je kazala da očekuje početak pregovora s američkim dužnosnicima o tom pitanju u siječnju u Ženevi.

Američka administracija neke od ruskih prijedloga smatra neprihvatljivim, ali će, glede formata pregovora, odgovoriti na konkretniji način.

SAD je u direktom kontaktu s Moskvom glede ruskih prijedloga, ali pritom ne propušta istaknuti svoju predanost teritorijalnom integritetu Ukrajine, potvrdila je potpredsjednica Kamala Harris za CBS, ali je odbili ići u detalje na pitanje o mogućim sankcijama.

SAD, EU i G7 su upozorili Putina da će se suočiti s "golemim posljedicama", uključujući i oštre gospodarske sankcije, u slučaju da nasrne na Ukrajinu.

Tagovi: Ukrajina, Rusija, NATO, ruska vojska, Volodimir Zelenskij
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE