GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mračna empatija: Psiholozi definirali novi tip osobnosti

Mračna empatija: Psiholozi definirali novi tip osobnosti
OSOBNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2020 / 08:28
Autor: SEEbiz / Bug.hr
ZAGREB - Novo psihologijsko istraživanje identificiralo je postojanje osoba kod kojih su istovremeno u visokom stupnju izražene empatija i mračne asocijalne crte osobnosti.

Do sada se u psihologiji uobičajeno smatralo kako osobe s izraženom tzv. mračnom trijadom karaktera nisu sposobne za osjećanje empatije. Međutim, novija istraživanja pokazuju da postoje i oni koji uz izražene karakterne crte iz mračnijeg dijela psihološkog spektra osjećaju i mogu procesuirati suosjećajnost, empatiju.

Empatiju obično gledamo kao karakternu crtu na pozitivnoj strani lepeze ljudskog ponašanja: empatične osobe su ispunjene suosjećanjem, altruizmom i humanošću; empatija nam pomaže da svijet promatramo i shvaćamo samo iz svoje perspektive, nego i iz pozicije drugih ljudi, razumijevajući pritom njihove osjećaje i emocionalna iskustva.

No, empatija može služiti i kao sredstvo za prepoznavanje i razumijevanje informacija o željama, osjećajima i karakternim crtama drugih osoba, što za ljude koji posjeduju karakterne crte iz domene 'mračne trijade' otvara mogućnost za manipuliranje i stjecanje prednosti pred drugima, piše Bug.hr.

Poznajemo dva tipa empatije – kognitivnu (sposobnost viđenja stvari iz tuđe perspektive) i afektivnu (sposobnost prepoznavanja i dijeljenja tuđih emocija). Kognitivna empatija je u narcistički profiliranih osoba izraženija od afektivne: u jednoj psihološkoj studiji na 990 ispitanika u dobi od 20 do 30 godina od kojih je 30% bilo muškaraca, upitnikom su „profilirani“, tj. ispitana je i izmjerena količina empatije, narcizma, psihopatije, makijavelizma koju posjeduju.

Rezultati su pokazali kako je ispitanike moguće svrstati u četiri različite skupine: prve dvije su bile standardni „mračnjaci“ s izraženim karakterom trijade (13.0 % ispitanika) i skupina s prosječnim karakternim crtama i uravnoteženim vrijednostima empatije i tamne trijade (34.4% ispitanika). U trećoj skupini našli su se osobe s istovremenim visokim pokazateljima i empatije i mračnih crta (19.3%), a četvrta je obuhvatila ispitanike s niskim mračnijim skorom, a visokim vrijednostima empatije (33.3% ispitanika).

To je prva studija koja je identificirala zasebnu skupinu ljudi kod kojih je izrazito i istovremeno prisutan i mračan i empatičan psihološki profil. Takvi „mračni empati“ su po psihološkom profilu posve drukčiji od hladnih, bezosjećajnih i eksploativnih individualaca s klasičnim karakterom mračne trijade: mračni empata – iako u osnovi pravi „mračnjak“ – može biti empatična i karizmatična, karakterno privlačna osoba sposobna za suosjećanje.

Stručnjaci smatraju da takve osobe imaju socijalizacijsku i evolucijsku prednost pred drugim karakterima, jer su zbog „ugrađene“ empatije sposobnije prepoznavati tuđe osjećaje, motive i potrebe, a potom ih učinkovitije iskoristiti i njima manipulirati u svoju korist. Mračni empate su visokofunkcionalni „mračnjaci“, daleko sposobniji održavati duže, kvalitetnije i toplije veze s drugim ljudima nego što su za takve veze sposobni klasični psihopate i narcisi, pa su zato i sposobniji iz tih veza „izvući“ više empatičnih informacija i njima se okoristiti.

Tagovi: mračna empatija, empatija, psihologija, narcizam, psihopatija
PROČITAJ I OVO
Liječnik objasnio kako je došlo do smrti najmlađe žrtve korone
RIJETKI SINDROM
Liječnik objasnio kako je došlo do smrti najmlađe žrtve korone
ZAGREB - Pročelnik Zavoda za infektivne bolesti Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, prof. Goran Tešović objasnio je rijetki multisistemni inflamatorni sindrom koji je uzrokovao smrt najmlađe žrtve korone, 11-godišnjaka koji je sinoć preminuo.
U Hrvatskoj 352 novozaraženih, umrlo 28 osoba
ZARAZA
U Hrvatskoj 352 novozaraženih, umrlo 28 osoba
ZAGREB - U posljednja 24 sata zabilježena su 352 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a od posljedica bolesti covid-19 umrlo je 28 osoba, izvijestio je u nedjelju Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.
U Zagrebu preminuo 11-godišnji dječak, najmlađa žrtva korone u Hrvatskoj
TUŽNA VIJEST
U Zagrebu preminuo 11-godišnji dječak, najmlađa žrtva korone u Hrvatskoj
ZAGREB - U Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević preminula je najmlađa žrtva Covida-19 u Hrvatskoj, 11-godišnji dječak.
Pas Buck imao je tumor, izliječen je inovativnim tretmanom
VETERINA
Pas Buck imao je tumor, izliječen je inovativnim tretmanom
ZAGREB - Veterinarska znanost odnedavno je bogatija za inovaciju u liječenju kožnih i potkožnih tumora kod pasa, i to tretmanom pri kojem se preparat ubrizgava direktno u tumor te ga uništava za sedam dana.
Dva nova potresa na području Petrinje i Siska
PODRHTAVANJE TLA
Dva nova potresa na području Petrinje i Siska
PETRINJA - Područje Petrinje i Siska jutros je pogodio potres od 2.6 po Richteru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE