GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mračna empatija: Psiholozi definirali novi tip osobnosti

Mračna empatija: Psiholozi definirali novi tip osobnosti
OSOBNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2020 / 08:28
Autor: SEEbiz / Bug.hr
ZAGREB - Novo psihologijsko istraživanje identificiralo je postojanje osoba kod kojih su istovremeno u visokom stupnju izražene empatija i mračne asocijalne crte osobnosti.

Do sada se u psihologiji uobičajeno smatralo kako osobe s izraženom tzv. mračnom trijadom karaktera nisu sposobne za osjećanje empatije. Međutim, novija istraživanja pokazuju da postoje i oni koji uz izražene karakterne crte iz mračnijeg dijela psihološkog spektra osjećaju i mogu procesuirati suosjećajnost, empatiju.

Empatiju obično gledamo kao karakternu crtu na pozitivnoj strani lepeze ljudskog ponašanja: empatične osobe su ispunjene suosjećanjem, altruizmom i humanošću; empatija nam pomaže da svijet promatramo i shvaćamo samo iz svoje perspektive, nego i iz pozicije drugih ljudi, razumijevajući pritom njihove osjećaje i emocionalna iskustva.

No, empatija može služiti i kao sredstvo za prepoznavanje i razumijevanje informacija o željama, osjećajima i karakternim crtama drugih osoba, što za ljude koji posjeduju karakterne crte iz domene 'mračne trijade' otvara mogućnost za manipuliranje i stjecanje prednosti pred drugima, piše Bug.hr.

Poznajemo dva tipa empatije – kognitivnu (sposobnost viđenja stvari iz tuđe perspektive) i afektivnu (sposobnost prepoznavanja i dijeljenja tuđih emocija). Kognitivna empatija je u narcistički profiliranih osoba izraženija od afektivne: u jednoj psihološkoj studiji na 990 ispitanika u dobi od 20 do 30 godina od kojih je 30% bilo muškaraca, upitnikom su „profilirani“, tj. ispitana je i izmjerena količina empatije, narcizma, psihopatije, makijavelizma koju posjeduju.

Rezultati su pokazali kako je ispitanike moguće svrstati u četiri različite skupine: prve dvije su bile standardni „mračnjaci“ s izraženim karakterom trijade (13.0 % ispitanika) i skupina s prosječnim karakternim crtama i uravnoteženim vrijednostima empatije i tamne trijade (34.4% ispitanika). U trećoj skupini našli su se osobe s istovremenim visokim pokazateljima i empatije i mračnih crta (19.3%), a četvrta je obuhvatila ispitanike s niskim mračnijim skorom, a visokim vrijednostima empatije (33.3% ispitanika).

To je prva studija koja je identificirala zasebnu skupinu ljudi kod kojih je izrazito i istovremeno prisutan i mračan i empatičan psihološki profil. Takvi „mračni empati“ su po psihološkom profilu posve drukčiji od hladnih, bezosjećajnih i eksploativnih individualaca s klasičnim karakterom mračne trijade: mračni empata – iako u osnovi pravi „mračnjak“ – može biti empatična i karizmatična, karakterno privlačna osoba sposobna za suosjećanje.

Stručnjaci smatraju da takve osobe imaju socijalizacijsku i evolucijsku prednost pred drugim karakterima, jer su zbog „ugrađene“ empatije sposobnije prepoznavati tuđe osjećaje, motive i potrebe, a potom ih učinkovitije iskoristiti i njima manipulirati u svoju korist. Mračni empate su visokofunkcionalni „mračnjaci“, daleko sposobniji održavati duže, kvalitetnije i toplije veze s drugim ljudima nego što su za takve veze sposobni klasični psihopate i narcisi, pa su zato i sposobniji iz tih veza „izvući“ više empatičnih informacija i njima se okoristiti.

Tagovi: mračna empatija, empatija, psihologija, narcizam, psihopatija
PROČITAJ I OVO
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE