GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MUP: Hrvatski građani mogli bi bez viza u SAD do kraja godine

MUP: Hrvatski građani mogli bi bez viza u SAD do kraja godine
VIZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2021 / 10:06
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Odluka o ulasku Hrvatske u američki Program izuzeća od viza, trebala bi biti donesena do kraja američke fiskalne godine, dok bi hrvatski građani bez viza u SAD mogli putovati već do kraja ove godine, izvijestio je MUP.

Ministar unutarnjih poslova Davora Božinović sastao se s predstavnicima SAD-a koji su od 12. do 18. rujna u evaluacijskom posjetu Hrvatskoj za ulazak u američki Program izuzeća od viza.

Božinović je istaknuo kako je ovaj evaluacijski posjet, unatoč pandemiji covid-19, vrlo važan trenutak u procesu pristupanja Hrvatske Programu izuzeća od viza te je izrazio zadovoljstvo intenzivnom suradnjom tijekom proteklih godina, a koje je značajno pomoglo da Hrvatska stigne do ove uznapredovale faze procesa pristupanja programu.

Hrvatska vlada je posvećena ispunjavanju svih političkih, pravnih i sigurnosnih preduvjeta za pristupanje. Navedeni preduvjeti, između ostalog, uključivali su smanjenje stope odbijenih zahtjeva za vize na minimum te stvaranje uvjeta za bolju suradnju na području provođenja zakona između dviju zemalja, navode u MUP-u.

Dodaju da je intenziviranje međudržavne i međuresorne suradnje dovelo do činjenice da je Hrvatska tijekom svibnja 2019. dostavila odgovore na 176 stranica. Nakon verifikacije dostavljenih odgovora iz kojih neosporno proizlazio značajan napredak Hrvatske u ispunjavanju sigurnosnih uvjeta, značajni napori uloženi su u spuštanje razine odbijenih zahtjeva za vizu.

Stopa odbijenih viza ispod tri posto

Stopa odbijenih zahtjeva za vize spuštena je ispod tri posto u 2020. godini, što je State Department službeno i potvrdio 16. veljače 2021., a ispunjavanje tog uvjeta godinama je predstavljalo velik izazov.

U procesu uključivanja u Program izuzeća od viza također je bilo potrebno ispuniti i niz sigurnosnih uvjeta, pri čemu je Ministarstvo unutarnjih poslova zadnje četiri godine intenzivno surađivalo s američkim Ministarstvom domovinske sigurnosti.

Najveći dio sigurnosnih uvjeta odnosio se na jačanje sposobnosti i osiguravanje tehničkih uvjeta za prikupljanje i analizu biometrijskih podataka putnika koji ulaze u Hrvatsku, sigurnost putnih isprava, jačanje kapaciteta za borbu protiv terorizma, razmjenu podataka o stranim terorističkim borcima i niza drugih relevantnih sigurnosnih informacija s nadležnim službama SAD-a, prije svega onima u Ministarstvu domovinske sigurnosti, a onda i FBI-u, Centru za nadzor terorista i DEA-i.

Ministar Božinović podsjetio je da su Hrvatska i SAD tijekom ovoga procesa zaključile važne međunarodne sporazume i dogovore usmjerene na poboljšanje sigurnosti i razmjenu podataka između dvaju zemalja, a istovremeno se radilo na izgradnji najviših sigurnosnih standarda.

Pred-evaluacijski posjet izaslanstva Ministarstva domovinske sigurnosti Hrvatskoj održan je ranije ove godine, od 14. do 18. lipnja. Temeljem nacrta izvješća koje je Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD-a nakon posjeta dostavilo State Departmentu, uslijedio je i formalni poziv američkoga državnog tajnika Anthonyja Blinkena da se Hrvatsku uključi u program, što je jedan od zadnjih koraka prije formalne odluke o ukidanju viza.

Ispunjeni svi preduvjeti i za pristupanje Schengenu

Ministar Božinović naglasio je da je Vlada RH istovremeno radila i na pristupanju Hrvatske Schengenu te da su i na tom polju ispunjeni svi preduvjeti.

"Hrvatska je odlučna ne samo u ispunjavanju svih zahtjeva potrebnih za pristup programu izuzeća od viza, već i u održavanju usklađenosti s tim zahtjevima. Ova odlučnost proizlazi iz našeg dubokog uvjerenja da će ta usklađenost dodatno poboljšati suradnju između hrvatskih i američkih vlasti te povećati razinu sigurnosti naših građana“, kazao je Božinović.

U sklopu evaluacije od 12. do 18. rujna izaslanstvo SAD-a, između ostaloga, posjetilo je Luku Dubrovnik, dubrovačku zračnu luku, granične prijelaze Karasovići i Breganu te Prihvatni centar za strance Ježevo.

Nakon ovotjednoga evaluacijskog posjeta Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD-a će State Departmentu podnijeti završno izvješće o ispunjavanju svih potrebnih uvjeta i prijedlog za donošenje konačne odluke o pristupanju Hrvatske američkom Programu izuzeća od viza.

Članovi američke delegacije jasno su podcrtali da je zbog viđene spremnosti i opremljenosti hrvatske policije njihov raniji optimizam za ispunjavanjem uvjeta prerastao u zadovoljstvo, navode u MUP-u.

Sukladno tome očekivanja su američke strane da bi odluka o ulasku Hrvatske u američki Program izuzeća od viza, trebala biti donesena do kraja američke fiskalne godine, točnije do 30. rujna 2021., dok bi hrvatski građani bezvizno u SAD mogli putovati već do kraja ove godine.

Dubravko Ivaniš - Ripper predstavio svoju knjigu "45"

RIJEKA - Na književnom festivalu Vrisak u Rijeci u četvrtak Dubravko Ivaniš - Ripper predstavio je svoju knjigu "45", u kojoj u formi pitanja i odgovora govori o svom životu, glazbenoj karijeri te iznosi razmišljanja o glazbi i stvaranju.

Knjigu je pisao godinu i pol, a početna zamisao bila je postaviti sebi 10 do 15 osnovnih novinarskih pitanja koja mu učestalo postavljaju. Na kraju je u knjizi odgovorio na 45 pitanja.

"Knjiga je o pjesmi, ne jednoj konkretnoj pjesmi, nego o pojmu pjesme", rekao je.

Osvrćući se na autobiografske elemente u knjizi, Ripper se prisjetio kako je, nakon šest godina studiranja na Pravnom fakultetu te gubitka prava na studiranje, u razgovoru s majkom odlučio prestati učiti. To je, ocijenio je, bila velika sreća za njega. Naime, u potpunosti se posvetio glazbi i pisanju pjesama.

Velik je poticaj ako počne stizati i novac od toga, ustvrdio je. "Priča je za malu djecu da profesionalizam uništava početne motive bavljenja glazbom", rekao je Ripper.

Stvarajući za svaku pjesmu misliš da je najbolja, za neke ubrzo shvatiš da to nisu, ali te profesionalizam uči da svaka pjesma ima važnost. Mora se mnogo producirati da bi se dobila kvaliteta, pa i prosječne stvari donose benefite, rekao je.

Dubravko Ivaniš istaknuo je da nije u stanju napisati roman, jer to zahtijeva veliko istraživanje i predanost. Ne smatra se ni piscem, jer oni, kako je naveo, pišu svaki dan po 20 sati.

Rekao je da nema književnih uzora, jer brzo zaboravlja imena autora. No, od pročitanog u posljednje vrijeme dojmila su ga se znanstveno-popularna djela o fizici Briana Greenea i Maxa Tegmarka.

Tagovi: bezvizni režim, putovanje u SAD
PROČITAJ I OVO
Vučemilović predsjednica Glavnog odbora Hrvatskih suverenista
STRANKE
Vučemilović predsjednica Glavnog odbora Hrvatskih suverenista
ZAGREB - Hrvatski suverenisti u nedjelju se održali konstituirajuće sjednice Predsjedništva te Glavnoga odbora, a Vesna Vučemilović jednoglasno je izabrana za predsjednicu Glavnog odbora, priopćeno je iz stranke.
Stožer: U Hrvatskoj 1301 novozaraženi, 19 umrlih
ZARAZA
Stožer: U Hrvatskoj 1301 novozaraženi, 19 umrlih
ZAGREB - Novi 1 301 slučaj zaraze koronavirusom potvrđen je u Hrvatskoj u protekla 24 sata, a od posljedica zaraze umrlo je 19 osoba, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite.
U eksploziji u Solinu oštećena četiri vozila
INCIDENTI
U eksploziji u Solinu oštećena četiri vozila
SPLIT - Četiri vozila oštećena su u eksploziji koja se dogodila u Solinu u subotu uvečer a u nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba, izvijestila je Splitsko-dalmatinska policijska uprava.
Clinton bi danas mogao biti otpušten iz bolnice
OPORAVAK
Clinton bi danas mogao biti otpušten iz bolnice
WASHINGTON - Bivši američki predsjednik Bill Clinton, koji je na bolničkom liječenju zbog infekcije, dobro se oporavlja te se očekuje da će biti otpušten u nedjelju, izjavila je u subotu Clintonova glasnogovornica.
U Europi zbog korone ostalo nedijagnosticirano bar milijun slučajeva raka
MALIGNE BOLESTI
U Europi zbog korone ostalo nedijagnosticirano bar milijun slučajeva raka
ZAGREB - Ovi su podaci jasan podsjetnik na izazove s kojima se u Europi suočavaju svi uključeni u onkološku skrb tijekom pandemije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE