GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Musk donirao pogrešne respiratore

Musk donirao pogrešne respiratore
SMIJEŠNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2020 / 08:45
Autor: SEEbiz / Bug.hr
NEW YORK - Tijekom protekla dva tjedna u medijima se, pogotovo u SAD-u, dosta pisalo o velikodušnoj donaciji Tesle tamošnjim bolnicama. Elon Musk je, nakon što je ipak zatvorio tvornicu u Kaliforniji, shvatio da je COVID-19 teška bolest i da bolnicama treba pomoći donacijom respiratora za sve brojnije pacijente. No, oduševljenje je bilo kratkog vijeka.

Prvo su od kineskih proizvođača kupili 1,255 respiratora, na kutije im prigodno zalijepili Teslin logotip, te ih takve donirali ih bolnicama u Los Angelesu. U narednim danima donacije su dobile i bolnice u New Yorku i sve je izgledalo idealno. Međutim, sada se otkrilo se da je riječ o – uređajima pogrešnog tipa.

Respiratori BiPAP tipa (Biphasic Positive Airway Pressure), kakve je Musk nabavio i donirao, koriste se primarno za liječenje apneje u snu, te nisu primjereni za liječenje pacijenata s respiratornim problemima kakvi prate COVID-19.

Neinvazivni respiratori ovog tipa, prema mišljenju Američkog društva anesteziologa, čak mogu i povećati rizik od širenja infekcije. Iz tog se razloga ne preporuča njihovo korištenje u slučaju liječenja posljedica zaraze koronavirusom, prenosi Financial Times.

Iz kompanije ResMed, koja proizvodi ove uređaje, navode da je iskustvo ipak pokazalo da se oni mogu koristiti kod COVID-19 pacijenata s lakšom kliničkom slikom te da je potražnja za istima posljednjih tjedana povećana.

Inače, BPAP sustavi kakve je Musk nabavio koštaju oko 800 dolara po komadu, dok je cijena preporučenih respiratora oko 50.000 dolara. Iako, dakle, nije riječ o potpuno promašenoj donaciji, bolnicama u SAD-u u ovom trenutku ipak više nedostaje – skupljih uređaja.

Iz Tesle se po ovom pitanju nisu službeno očitovali.

Tagovi: Tesla, Elon Musk, respiratori, koronavirus u SAD-u, respiratori BiPAP tipa, Biphasic Positive Airway Pressure
PROČITAJ I OVO
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ANALITIČARI
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ZAGREB - Gost N1 televizije bio je politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković.
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
POZIV
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
ZAGREB - Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja se oglasio na Twitteru.
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE