GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Muškarac iz Subotice uhićen zbog prijetnji čelnici hrvatske manjine

Muškarac iz Subotice uhićen zbog prijetnji čelnici hrvatske manjine
PRIJETNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2021 / 10:05
Autor: SEEbiz / H
SUBOTICA - Srbijanska policija uhitila je muškarca zbog sumnje da je prijetila predsjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), nakon zahtjeva da se hrvatski jezik uvede u službenu upotrebu, objavila je u petak javna televizija.

Uhićen je K.T. (40) iz Subotice i u pritvoru će biti 48 sati.

Sumnja se da je prije četiri dana na privatni profil Jasne Vojnić poslao poruku prijetećeg i uvredljivog sadržaja, navodi televizija RTS pozivajući se na priopćenje lokalne policije.

Vodstvo hrvatske manjine je ranije ovoga tjedna objavilo da je dobilo više uvredljivih pisama u kojima su im neki pošiljatelji poručivali kako će ih "pobiti automatom“.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) zatražio je od srbijanskih vlasti da otkriju pošiljatelje i da ih se uhiti.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova je u četvetka poslalo službenom Beogradu prosvjednu notu, izražavajući zabrinutost zbog brojnih prijetnji, zastrašivanja i uvreda predstavnicima hrvatske nacionalne manjine nakon zahtjeva da se hrvatski uvede u službenu uporabu.


Prijetnje su krenule nakon što se pojavila inicijativa da se bunjevački govor, iza koje stoji zajednica Bunjevaca ne-Hrvata, proglasi službenim jezikom u gradu Subotici u Vojvodini.


Tome se protivi hrvatska zajednica u Srbiji koja drži da je bunjevačka ikavica dijalekt Hrvata na sjeveru Bačke, a ne standardizirani jezik te se ne može isključiti iz korpusa hrvatskih regionalnih govora.

Po uzoru na princip pozitivne diskriminacije koju po pitanju jezika gradska vlast u Subotici uvodi za Bunjevce ne-Hrvate, čelnici DSHV-a i HNV-a zatražili su od predsjednika Srbije i državnih tijela da se hrvatski uvede u službenu uporabu u Somboru, Apatinu, Baču i cijelom teritoriju Vojvodine.

Zahtjev je negativno ocijenjen u srbijanskoj javnosti, a kritizirali su ga i neki predstavnici državnih tijela i vladajućih stranaka.

Tagovi: Jasna Vojnić, Subotica, Hrvatsko nacionalno vijeće
PROČITAJ I OVO
Ruske snage osvojile teritorij na sjeveru Ukrajine
RAT U UKRAJINI
Ruske snage osvojile teritorij na sjeveru Ukrajine
KIJEV - Ruske snage pokrenule su iznenadni napad na sjevernu Ukrajinu, čineći prodore u najozbiljnijoj prekograničnoj kopnenoj ofanzivi u posljednje gotovo dvije godine.
Jurčević: Dobili smo jedno i pol ministarstvo. Skandalozno
PORUKE
Jurčević: Dobili smo jedno i pol ministarstvo. Skandalozno
ZAGREB - Josip Jurčević iz Domovinskog pokreta nije dao svoj potpis Andreju Plenkoviću za novog mandatara. Jurčević je i ranije najavio da neće dati podršku Plenkoviću, a iz DP-a su najavili da će Časni sud te stranke odlučiti o njegovu izbacivanju.
Frka Petešić kandidat za ministra vanjskih poslova
VLADA
Frka Petešić kandidat za ministra vanjskih poslova
ZAGREB - Zvonimir Frka Petešić, dosadašnji predstojnik Ureda predsjednika vlade, mogao bi preuzeti dužnost ministra vanjskih poslova koju je dosad obavljao Gordan Grlić Radman.
Hrvatski suverenisti izbacili Vesnu Vučemilović iz stranke
POTEZI
Hrvatski suverenisti izbacili Vesnu Vučemilović iz stranke
ZAGREB - Saborska zastupnica Vesna Vučemilović isključena je iz Hrvatskih suverenista jer je dala potpis predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću za mandatara nove vlade, priopćili su iz stranke.
Plenković: Nina ostaje, sjajna je
PREMIJER
Plenković: Nina ostaje, sjajna je
BENKOVAC - Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković zajedno s ostalim kandidatkinjama i kandidatima na europskim izborima s liste HDZ-a bio je na Sajmu u Benkovcu. Tom prilikom dao je izjavu za medije, javlja N1.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE