GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MVEP: Kanada službeno potvrdila biračka mjesta za izbore u Sabor

MVEP: Kanada službeno potvrdila biračka mjesta za izbore u Sabor
IZBORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2020 / 19:11
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Kanada je službeno potvrdila mogućnost uspostavljanja biračkih mjesta za izbore u Hrvatski sabor i to u hrvatskom veleposlanstvu u Ottawi te Generalnom konzulatu RH u Mississaugi, priopćio je u petak Zrinjevac.

Rezultat je to intenzivnih diplomatskih napora Službe vanjskih poslova, zalaganja mnogobrojne hrvatske zajednice u Kanadi te izabranih kanadskih predstavnika, kaže Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u priopćenju za medije.

Kanada je prošli tjedan objavila da zbog pandemije covid-19 neće moći održati glasanje za Hrvatski sabor.

MVEP u priopćenju navodi da je osnovao Povjerenstvo za pripremu i koordinaciju provedbe parlamentarnih izbora koji će se za Hrvate izvan domovine održati u sjedištima diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske 4. i 5. srpnja.

Podsjeća da registracija hrvatskih državljana s pravom glasa završava 24. lipnja.

Diplomatske misije RH i konzularni uredi RH diljem svijeta pribavljaju suglasnost za održavanje izbora u sjedištima diplomatskih misija i konzularnih ureda od države primateljice, objašnjava MVEP.

Dodaje da ta suglasnost ovisi i o epidemiološkoj situaciji u pojedinoj državi.

Prema podacima sveučilišta Johns Hopkins u Kanadi je zabilježeno više od 99.365 zaraženih koronavirusom, a umrlih je 8.115 prema podacima u petka navečer.

Procjenjuje se da u Kanadi živi oko 250 tisuća hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka, stoji na stranicama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

MVEP svoje priopćenje zaključuje rečenicom da nastavlja "predano raditi na pribavljanju suglasnosti država članice u kojima se nalaze diplomatska i konzularna predstavništva RH, kako bi se neometano mogli provesti izbori za Hrvatski sabor omogućavajući hrvatskim državljanima pravo na glasovanje".

Tagovi: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Kanada, parlamentarni izbori u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Krovinović napadnut u Zagrebu
NAPAD
Krovinović napadnut u Zagrebu
ZAGREB - Vezni igrač Hajduka Filip Krovinović sinoć je napadnut u Zagrebu nakon utakmice Lokomotiva - Hajduk, a klub se oglasio priopćenjem za medije.
Sunak: Ako pobijedimo, uvest ćemo obvezni vojni rok
KONZERVATIVCI
Sunak: Ako pobijedimo, uvest ćemo obvezni vojni rok
LONDON - Britanska Konzervativna stranka uvest će obvezno služenje vojnog roka za 18-godišnjake ako pobijedi na nacionalnim izborima 4. srpnja, pri čemu će postojati mogućnost volontiranja u zajednici umjesto služenja vojnog roka, rekao je u nedjelju premijer Rishi Sunak.
Plenković objavio detalje zrakoplovne nesreće
OTKRIĆA
Plenković objavio detalje zrakoplovne nesreće
KERESTINEC - "Avion je propao kroz krošnje, bilo ga je teško uočiti iz zraka. Šuma je gusta. Poprilično je uništen, okrenut je naopako", kazao je jedan HGSS-ovac.
Njemačke oružane snage tražit će nove vojnike na TikToku
BIZARNO
Njemačke oružane snage tražit će nove vojnike na TikToku
BERLIN - Njemačke oružane snage ili Bundeswehr planiraju koristiti aplikaciju za kratke video snimke TikTok za pronalaženje novih novaka.
Rusi napali trgovački centar u Harkivu, najmanje dvoje mrtvih
RAT U UKRAJINI
Rusi napali trgovački centar u Harkivu, najmanje dvoje mrtvih
HARKIV - Najmanje dvoje ljudi poginulo je danas u ruskome napadu na specijalizirani trgovački centar, u kojemu se prodaju građevinski proizvodi, u Harkivu, drugome po veličini ukrajinskom gradu smještenom u regiji koja je tijekom više od dva tjedna meta ruskih napada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE