GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MVEP objavio nove upute za ulazak u Sloveniju

MVEP objavio nove upute za ulazak u Sloveniju
UPUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2020 / 16:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon što su jučer brojni građani i turisti ostali u nedoumici zbog toga što je Slovenija Hrvatsku stavila na žutu listu zemalja kad je pitanje o ulascima u zemlju, iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova danas su pojasnili što nova odredba znači.

“Za hrvatske građane koji žele ući u Hrvatsku iz Slovenije nema promjena, mogu ući u Hrvatsku u skladu s odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a oni koji žele proći kroz Sloveniju mogu to napraviti bez karantene ili negativnog testa na SARS-CoV-2, ako kroz Sloveniju tranzitiraju u roku od 12 sati”, poručili su za Index iz Ministarstva vanjskih poslova. Dodali su i kako za osobe koje ulaze u Hrvatsku kroz Sloveniju nema promjena te da ulaze u skladu s odlukama Stožera civilne zaštite RH.

Iz BiH se kroz Sloveniju može tranzitirati bez obaveze karantene ili negativnog testa na SARS-CoV-2 pod uvjetom da se iz Slovenije izađe najkasnije 12 sati nakon ulaska.

Ova pravila vrijede za sve osim 16 izuzetaka, poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Naime, kako su pojasnili, prekogranični dnevni radni migranti, kao i prekogranični tjedni radni migranti koji imaju radni odnos u jednoj od država članica EU ili schengenskog prostora, moraju imati dokaz ili potpisanu izjavu u kojoj se navodi razlog za prelazak granice, kao i dnevni ili tjedni radni migranti, kako bi mogli ući u Sloveniju bez karantene.

Nadalje, prekogranični tjedni radni migranti moraju pokazati negativni nalaz testa na SARS-CoV-2 (COVID-19) koji nije stariji od 36 sati i koji je napravljen u državi članici EU ili schengenskog prostora.

Osobe u gospodarskom prometu, odnosno djelatnostima koje na granici predoče dokaz o obavljanju prometa odnosno djelatnosti u Republici Sloveniji ili u inozemstvu (potvrda o prijavi početka izvođenja usluga i potvrda A1 u skladu sa zakonom koji uređuje prekogranično izvođenje usluga) i koje se vraćaju unutar 24 sata od ulaska odnosno koje predoče negativni nalaz na SARS-CoV-2 (COVID-19) koji nije stariji od 36 sati. Osoba koja je zaposlena u stranom poduzeću koje izvodi usluge u Republici Sloveniji i pritom boravi u Republici Sloveniji mora na granici dati adresu na kojoj će boraviti u Sloveniji i negativni nalaz testa na SARS-CoV-2 (COVID-19) koji nije stariji od 36 sati.

Osobe koje su izaslane na obavljanje poslova u međunarodnom prijevozu ili se vraćaju s posla u međunarodnom prijevozu moraju pri prelasku granice pokazati “Potvrdu za radnike u sektoru međunarodnog prijevoza“ iz Priloga 3 Izvještaja Komisije o izvođenju zelenih prometnih trakova iz Smjernica o mjerama za upravljanje granicama za zaštitu zdravlja i osiguravanje dostupnosti roba i važnih usluga ili neki drugi odgovarajući dokument iz kojeg je vidljivo da ih je izaslao poslodavac.

Za osobe koje prevoze robu u Republiku Sloveniju ili iz Republike Slovenije te kamionski promet u tranzitu koji moraju napustiti Sloveniju u roku od 12 sati nakon ulaska isto vrijede posebna pravila kao i za osobe koje tranzitiraju kroz Republiku Sloveniju. One moraju napustiti Sloveniju u roku od 12 sati nakon ulaska. Za osobe koje putuju s diplomatskom putovnicom te osobe koje obavljaju usluge za koje je nadležno ministarstvo dalo potvrdu da bi zbog karantene došlo do veće društvene ili gospodarske štete također vrijede pravila iznimke. Iznimka su i pripadnici službi zaštite i spašavanja, zdravstva, policije, vatrogasaca i osobe koje izvode humanitarni prijevoz za Republiku Sloveniju te osobe koje imaju dokaz o zdravstvenom pregledu ili zahvatu u RS, drugoj državi EU ili schengenskog područja.

Osobe koje prelaze granicu na dnevnoj ili povremenoj osnovi zbog uključivanja u odgojno-obrazovni proces ili znanstveno istraživanje u RS ili u inozemstvu i to dokazuju odgovarajućim dokazima ili njihovi roditelji ili druge osobe koje ih prevoze i vraćaju se u roku od 24 sata nakon ulaska u Sloveniju također su iznimka. Kao i osobe koje idu na sprovod bliskog srodnika i napuštaju Sloveniju u roku od 24 sata. Isto vrijedi i za osobe koje prelaze granicu iz obiteljskih razloga, zbog održavanja kontakata s članovima uže obitelji i vraćaju se u roku od 24 sata te osobe koje prelaze granicu zbog neodloživih osobnih razloga i vraćaju se u roku od 24 sata, uz predočenje odgovarajućeg dokaza.

Osobe koje su dvovlasnici ili najamnici zemljišta u pograničnom području ili na obje strane državne granice i prelaze granicu zbog obavljanja poljoprivredno-šumarskih radova također su izuzeti od općih pravila, kao i pripadnici Slovenske vojske, policije ili službenici državnog organa koji se vraćaju iz rada u inozemstvu. Za osobe koje su napravile turističku rezervaciju u trenutku kada je njihova država bila na zelenoj listi i imaju potvrdu rezervacije također vrijede posebna pravila.

Za iznimke pod 1a, 2, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 i 16 potrebno je priložiti negativni test na SARS-COV-2 (COVID-19) koji nije stariji od 36 sati i napravljen je u nekoj od država EU ili državi schengenskog prostora, objasnili sui z ministarstva vanjskih poslova.

Tagovi: ulazak u Sloveniju, stroži režim na granicama, granica sa Slovenijom, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova
PROČITAJ I OVO
Michel za što širu uporabu brzih, antigenskih testova
STAVOVI
Michel za što širu uporabu brzih, antigenskih testova
BRUXELLES - Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel pozvao je u utorak na što masovniju primjenu antigenskih testova koji omogućuju lakšu identifikaciju nositelja koronavirusa.
Kon: Narednih sedam dana će biti loši
PROGNOZE
Kon: Narednih sedam dana će biti loši
BEOGRAD - Maska, ili kako je zovem barijera virusu, štiti sve nas. Ako ih skidamo samo kada pijemo i jedemo, a nosimo ih svuda, to je prava mera - rekao je epidemiolog dr Predrag Kon za RTS i apelovao na građane da ne ulaze u javni prevoz ili bilo koji zatvoreni prostor bez maske.
Bandić: Parkiranje oko zdravstvenih ustanova besplatno do smirivanja situacije
PORUKE
Bandić: Parkiranje oko zdravstvenih ustanova besplatno do smirivanja situacije
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić večeras je na službenom profilu na Facebooku objavio da se do normalizacije epidemiološke situacije ukida plaćanje parkinga oko zdravstvenih ustanova u Gradu Zagrebu.
Damir Vanđelić vodit će Fond za obnovu grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije
KARIJERE
Damir Vanđelić vodit će Fond za obnovu grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije
ZAGREB - Prvi v.d. ravnatelja Fonda za obnovu grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije od potresa 22. ožujka ove godine trebao bi biti Damir Vanđelić, predsjednik Nadzornog odbora Ine i član Nadzornog odbora Croatia osiguranja.
Vlada ovlastila dr. Markotić za potpisivanje ugovora za nabavu remdesivira
OVLASTI
Vlada ovlastila dr. Markotić za potpisivanje ugovora za nabavu remdesivira
ZAGREB - Vlada je zaključkom ovlastila ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemku Markotić za potpisivanje ugovora o provedbi Okvirnog ugovora za opskrbu lijekom Veklury (remdesivir) za liječenje COVID-19 pacijenata kojima je potreban dodatni kisik.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE