GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na istoku Hrvatske puno nelegalnog oružja

Na istoku Hrvatske puno nelegalnog oružja
ORUŽJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2022 / 08:16
Autor: SEEbiz / H
VUKOVAR - Iako je od završetka Domovinskog rata prošlo 27 godina, dio građana u domovima još uvijek drži skriveno oružje bez obzira na to što policija godinama poziva na dragovoljnu predaju pa je tako vukovarskoj policiji nedavno jedan građanin predao 15 ručnih bombi i dva komada protuavionskog streljiva.

Glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Dragoslav Živković podsjeća da se protiv građana koji dragovoljno prijave zabranjeno ili dozvoljeno oružje nadležnom tijelu, neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

“Također podsjećamo građane, koji još uvijek u svojim domovima imaju oružje ili eksplozivna sredstva da ih bez straha od sankcija mogu anonimno predati policiji i na taj način učiniti svoj i tuđi život sigurnijim”, napominje Živković.

Po podacima PU vukovarsko-srijemske, u prvih devet mjeseci ove godine građani su u toj županiji policiji predali 64 komada zabranjenog rasprskavajućeg vatrenog oružja, dva komada dugog oružja, 2422 komada streljiva te 13,1 kilogram eksploziva.

Policija od početka akcije „Manje oružja – manje tragedija“, od rujna 2007. godine pa do kraja 2021., vodi podatke o preuzimanju i sigurnom spremanju minsko eksplozivnih sredstava. Prema statistici iz toga razdoblja, građani Vukovarsko-srijemske županije predali su 197 komada automatskog oružja i 5719 komada bombi i mina, potom 270 komada dugog i kratkog oružja, poput poluautomatskih puški pištolja i revolvera, 28 komada hladog oružja i 177.976 komada streljiva te gotovo pola tone (463,1) kilograma epskloziva.

Prodaju se kuće s oružjem u septičkim jamama, bunarima

To su podaci za oružje i minsko-eksplozivna sredstva koja građani dragovoljno predaju policiji, a manje odgovorni bacaju ih u odvodne kanale, ostavljaju na oranicama i livadama.

Tako je prije 15-ak dana djelatnik šumarije u odvodnom kanalu u šumskom predjelu kod Bošnjaka na županjskom području, uočio minsko-eksplozivnu napravu, policijski službenik protueksplozijske zaštite je na mjestu pronalaska utvrdio da se radi o ručnom bacaču raketa, tzv. zolji.

Pronađenu zolju, kao i sve drugo pronađeno ili predano oružje policija pohranjuje u skladište PU do uništenja.

Vođa grupe protueksplozijske zaštite PU vukovarsko-srijemske Josip Colarić kaže kako se najveći broj povrata, ali i odbacivanja oružja, eksplozivnih i opasnih stvari zaostalih iz vremena Domovinskog rata dogodio tijekom i nakon završetka procesa mirne reintegracije.

“Omjer između dragovoljno vraćenog i odbačenog oružja i ekslozivnih naprava u to doba bio je 50:50 posto. U kasnijim godinama, do 2015. porastao je omjer dragovoljno vraćenog”, navodi Colarić. Dodao je da je razdoblje poslije Domovinskog rata bilo poprilično “zamršteno” jer su oružje i eksplozivna sredstva pronalazi na poljima, u kanalima, vrtovima.

Danas je toga puno manje, ali oružje i minsko-eksplozivna sredstva i dalje predstavljaju veliku opasnost.

Colarić da je znalo biti nezgoda, kada bi se rušila ili radila obnova na nekom objektu. Događalo se i da je vlasnik, protekom vremena, zaboravio gdje je sakrio oružje ili minsko-eksplozivna sredstva, a bilo je u slučajeva da su objekti prodani, a novim vlasnicima nije rečeno da se u njima nalaze ubojita sredstva.

“Nedavno je u Ilači prodana kuća, a u bunaru i septičkoj jami potom su pronađene značajne količine oružja i minsko-eksplozivnih sredstava”, rekao je.

Tagovi: PU vukovarslp-srijemska, Dragoslav Živković, oružje, skriveno oružje
PROČITAJ I OVO
Golob potpisao sporazum i odrekao se milijunske nagrade
SPORAZUM
Golob potpisao sporazum i odrekao se milijunske nagrade
LJUBLJANA - Premijer Robert Golob, prema neslužbenim informacijama Dela, potpisao je sporazum kojim se odriče milijunske nagrade za poslovnu uspješnost koju bi dobio kao bivši prvi čovjek Gen-I-ja. Najavio je da će ga donirati u dobrotvorne svrhe. Neki drugi članovi uprave još nisu potpisali ugovor, piše danas list.
MUP: Sljedeći tjedan dulja čekanja na granici sa Srbijom i BiH
UPOZORENJE
MUP: Sljedeći tjedan dulja čekanja na granici sa Srbijom i BiH
ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova obavještava putnike koji putuju preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske da će se u noćnim satima između 7. i 8. veljače (utorak i srijeda) provesti redovno održavanje Nacionalnog informacijskog sustava za upravljanje državnom granicom (NISUDG).
Ustavni sud ukida Zakon o izbornim jedinicama?
NAPOKON ODLUKA
Ustavni sud ukida Zakon o izbornim jedinicama?

ZAGREB - Ustavni sud u utorak će održati sjednicu na kojoj će se, među ostalim, konačno izjasniti o važećim izbornim jedinicama za parlamentarne izbore, piše u subotu Večernji list.

Mediji u EU: Isporukom teških tenkova Zapad ušao u rat s Rusijom
ISPORUKA
Mediji u EU: Isporukom teških tenkova Zapad ušao u rat s Rusijom
BRUXELLES - Iako Berlin i Pariz to oštro demantiraju, neki mediji i političari u Europskoj uniji smatraju da su isporukom najsmrtonosnijih tenkova Ukrajini Europa i NATO ušli u izravan rat s Rusijom, što znači veliku opasnost od izbijanja oružanog sukoba na cijeli stari kontinent.
Vindman: Nastavi li se ovako, nuklearni rat postaje stvarnost
UPOZORENJE
Vindman: Nastavi li se ovako, nuklearni rat postaje stvarnost
NEW YORK - Ako bi Sjedinjene Države i Zapad što je brže moguće pružili Ukrajini sva oružana sredstva i logističku podršku potrebnu za pobjedu u ratu protiv ruskih snaga, moguće je da bi Moskva pod pritiskom kredibilne prijetnje pristala na mirovne pregovore i zaustavila rat.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE