GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na skladištima preko 121.000 nepotrošenih doza cjepiva

Na skladištima preko 121.000 nepotrošenih doza cjepiva
CJEPIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2021 / 10:14
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - U skladištima u Hrvatskoj trenutačno se nalaze 121.643 nepotrošene doze cjepiva. Zaključno s jučerašnjim danom, prema podacima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), u Hrvatsku je stiglo 411.008 doza cjepiva od tri proizvođača koja je odobrila EMA, a utrošeno je tek 72,4 posto.

Prema tim podacima, nalazimo se među zemljama koje imaju najniži postotak upotrebe: prosjek EU je 80 posto. Najveći udio utrošena cjepiva je onog kompanije Pfizer (87 posto), AstraZenece smo utrošili 60 posto, a najmanje je potrošeno Moderninog cjepiva - 44 posto. No, na skladištima je ipak najviše AstraZenece jer je dosad stiglo 168 tisuća doza, a potrošeno nešto više od 101 tisuće. Pfizera je stiglo 215.280, a potrošeno 187.695 doza, dok je Moderne došlo svega 57.728, a utrošeno je 25.637 doza.

No, zašto je potrošeno samo 72 posto pristiglih doza, i to u vrijeme kada se govori o ozbiljnom nedostatku cjepiva i puno većem broju zainteresiranih za cijepljenje od broja doza na raspolaganju?

Razloga je, objašnjavaju nam u HZJZ-u, više. Na prvom je mjestu oprez zdravstvenih vlasti: s obzirom na probleme isporuke, dio cjepiva čuva se za docjepljivanje drugom dozom onih koji su već primili prvu. Dio problema leži u distribuciji, osobito Pfizerova cjepiva, koje se čuva na izuzetno niskim temperaturama, a dio u sve češćem odbijanju AstraZenece, o kojem cjepitelji posljednjih dana obavještavaju HZJZ.

Zvjezdana Lovrić, epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, smatra kako nema posebnog razloga za zabrinutost.

- Prilikom provođenja cijepljenja, cjepitelji planiraju potrošnju uzimajući u obzir potrebe svojih pacijenata za primjenu prve, ali i druge doze cjepiva. Unaprijed je potrebno planirati i osigurati cjepivo za osobe koje u skorom vremenu trebaju dobiti drugu dozu, tako da nije realno očekivati 100% potrošnju, s obzirom na to da se cijepljenje trenutačno dostupnih covid-19 cjepiva u Hrvatskoj provodi s dvije doze u definiranim intervalima - za Pfizer je to 6 tjedana, Modernu mjesec dana, a za AstraZenecu 12 tjedana - pojašnjava.

Također, treba uzeti u obzir i sâm postupak distribucije, koji zahtijeva određeno vrijeme dok samo cjepivo dođe do krajnjeg cjepitelja.

- Neka cjepiva pri dolasku u Hrvatsku zaprimaju se u centralno skladište te je potrebno vrijeme da se distribuiraju do županijskih zavoda i krajnjih cjepitelja. Također, dio zavoda nema hladnjake s ultra niskim zamrzavanjem, koji su potrebni za skladištenje Pfizera, tako da se dio tih doza skladišti u HZJZ-u te se doze uzimaju prema potrebama - objašnjava za Jutarnji list.

Sam proces u počecima cijepljenja bio je jednostavniji jer se provodilo cijepljenje osoba samo prvom dozom, te su se cjepiva distribuirala na puno manje lokacija - županijski zavodi, domovi umirovljenika i zdravstvene ustanove.

Ministar zdravstva Vili Beroš kaže, pak, kako se podaci mijenjaju iz dana u dan, te da je prema posljednjim podacima iz baze e-cijepih, od 19. ožujka u 9.15 sati, utrošeno ukupno 81,42% zaprimljenog cjepiva. Kod cjepiva Pfizer utrošeno je 95% doza, slijedi AstraZeneca s utrošenih 69% doza te Moderna s utrošenih 57%.

- Taj udio varira iz dana u dan, ovisno o zaprimljenim dozama cjepiva. Postotak najviše ovisi o tome koliko je dana prošlo od dostave doza cjepiva - kaže Beroš.

Tagovi: nepotrošena cjepiva, cjepivo protiv koronavirusa, Europska agencija za lijekove, AstraZeneca, Moderna, Pfizer, Zvjezdana Lovrić, Vili Beroš
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE