GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nacionalni stožer: 168 oboljelih; prekida se međugradski promet

Nacionalni stožer: 168 oboljelih; prekida se međugradski promet
OŠTRIJE MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2020 / 11:44
Autor: SEEbiz

ZAGREB - U Hrvatskoj je 168 oboljelih od koronavirusa, što je 40 više nego jučer, a Nacionalni stožer civilne zaštite donio je u subotu odluku o prekidu međugradskog autobusnog i željezničkog prometa kako bi se spriječio porast broja zaraženih.

Za više od 14.000 osoba određena je mjera samoizolacije, 90 osoba je u karanteni, a među oboljelima na respiratorima su tri osobe, rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj i dalje je pod nadzorom, imamo podatke o zaraženim osobama i njihovom kretanju, no loše je što pojedinci u samoizloaciji ne poštuju upute o samoizolaciji i to omogućava da se epidemija nekontrolirano širi, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš te istaknuo zahtjev da svi građani poštuju upute koje izdaje stožer.

Beroš je rekao da se pripremaju novi kapaciteti za smještaj pacijenata u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu te zahvalio vladi Ujedinjenih Arapskih Emirata na donaciji zaštitnih maski i opreme.

Voditelj stožera Davor Božinović najavio je još rigoroznije mjere za one koji krše pravila samoizolacije i ne drže se uputa Stožera.

"Naši životi će se sve više mijenjati i sve će se više održavati u zatvorenim prostorima. To je mjera koja se pokazala kao nužna. "Ljudi, ostanite doma. Ne izlazite iz kuća. Osim onih koji moraju ići na posao"; rekao je.

Dodao je kako se svi radnici i poslodavci moraju organizirati tako da se maksimalno poštuju mjere socijalne distance.

Ukidaju se međugradske linije, zatvaraju se sve javne površine

Ukidaju se međugradske linije za vlakove i autobuse, a na otoke će moći samo njihovi stanovnici, rekao je Božinović te upozorio da će policija na ulici reagirati ako se ne drži preporučeni razmak među osobama.

"Policija će obilaziti sva javna mjesta i reagirat će tamo gdje se netko ne pridržava mjera. Na neki način zatvaramo sve javne površine. Nema grupiranja!", istaknuo je.

"Zatvaramo sve javne površine, nećemo dopustiti okupljanje ljudi na javnim površinama jer se virus prenosi s osobe na osobu. Nacionalni stožer će zasjedati stalno i donositi nove odluke, a stožeri civilne zaštite na svim razinama bit će odgovorni da se odluke provede", rekao je voditelj Stožera.

U bolnicu će biti smješteni samo teži slučajevi

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu Alemka Markotić rekla je kako je došlo vrijeme da se uozbiljimo.

"Ne gledamo film, nego je ovo naša stvarnost. Vidjela sam građane kako se okupljaju. Ako želimo korona party imat ćemo ga, ali mislim da ne želimo. Korona party izgledat će tako da će stariji završiti kao teško bolesni, na respiratoru. U Klinici primamo sve veći broj ljudi. Sada na naplatu dolaze odlasci na skijanja, nejavljanja i nepridržavanja pravila samoizolacije"; rekla je Markotić.

Istaknula je kako će u bolnicu biti smješteni samo teži slučajevi, a blaži slučajevi bolesti morat će naći način da ostanu doma u samoizolaciji.

"Svi oni koji imaju blagi oblik respiratorne bolesti, trebaju se javiti telefonom u domove zdravlja i dogovoriti s liječnikom pregled. Pregledat će ih se u domu zdravlja, uzeti bris i poslati u samoizolaciju dok ne stigne nalaz. Samo teži slučajevi idu u bolnicu", rekla je Markotić.

Pozvala je građane da daju prednost onima koji su stvarno bolesni. Oni koji imaju visoku temperaturu, stezanje u prsima i jako kašlju moraju biti pregledati u Infektivnoj, rekla je Markotić.

Capak: Uzlazna krivulja oboljelih

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je da se intenzivno radi na daljnjim mjerama jer je došlo vrijeme da se zaustavi sve što nije nužno za osiguranje osnovnog života.

"Imamo uzlaznu krivulja oboljelih, moramo uvoditi strože mjere", naglasio je.

Iznio je i podatke da je 90 osoba u karanteni, od kojih je 54 hrvatska državljana, a ostali su stranci. Osim toga, 45 vozača kamiona pod posebnim je karantenskim režimom. Mjera samoizolacije određena je za 14.134 osobe, a 993 kontakata oboljelih je pod strogim epidemiološkim nadzorom.

Tagovi: koronavirus, Nacionalni stožer civilne zaštite, Davor Božinović, Vili Beroš, Krunoslav Capak, Alemka Markotić
PROČITAJ I OVO
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
RAZOČARANI
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
ZAGREB - Umirovljenici su u srijedu dobili još jedan Vladin dodatak, ali umjesto veselja, neugodno ih je iznenadio manji iznos od onoga koji su očekivali.
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim podacima, potres se dogodio 13 kilometara od grada Tolmezza, a osjetio se i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i dio Hrvatske.
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
REAKCIJE
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe Zapada da se Rusija planira boriti protiv Europe. Nazvao ih je "potpunom besmislicom".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE