GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najmanje dvije žrtve ruskih napada u Ukrajini; dogovoreno devet koridora za subotu

Najmanje dvije žrtve ruskih napada u Ukrajini; dogovoreno devet koridora za subotu
RAT U UKRAJINI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2022 / 09:23
Autor: SEEbiz / H
KIJEV - Najmanje su dvije civilne osobe ubijene, a četiri ranjene u ruskim napadima diljem Ukrajine, a napada je bilo i na predgrađe Kijeva, objavili su lokalni dužnosnici u subotu za koju je dogovoreno devet humanitarnih koridora za evakuaciju civila.

Jedna je osoba poginula, a tri su ranjene u raketiranju istočne regije Luhansk, objavio je guverner te oblasti Serhij Gajdaj na Telegramu.

Oštećen je plinovod u Lisjčansku i Sjeverodonecku koji je bez vode i plina, napisao je Gaidai u objavi i pozvao stavnonvištvo na evakuaciju.

"Evakuirajte se dok je to još moguće", napisao je na Telegramu i dodao da autobusi čekaju.

Jedna je osoba poginula, a druga je ranjena u selu blizu Poltave, glavnog grada središnje istoimene regije, rekao je guverner te oblasti Dmitro Lunin u objavi na Telegramu.

Opet eksplozije u Kijevu

Eksplozije su se čule u u subotu ujutro u glavnome gradu Ukrajine, Kijevu, na sjeveru te na u zapadnom gradu Lavovu gdje za sada nema informacijama o žrtvama.

Spasilačke i medicinske ekipe rade od subotu rano ujutro na mjestu eksplozije u predgrađu Kijeva, rekao je gradonačelnik ukrajinske prijestolnice Vitalij Kličko u objavi na mreži.

Eksplozija se dogodila u kijevskom okrugu Darnicki, objavio je Kličko na Telegramu.

Gradonačelnik Kličko potvrdio da je informaciju o ranjenima.

Rusija opovrgava optuže da napada civile i civilne ciljeve u Ukrajini od početka invazije i zapadne te ukrajinske optužbe za masovne grobnice s tijelima ubijenih civila naiva fabriciranima.

Humanitarni koridori

Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk objavila je da je za subotu dogovoreno devet humanitarnih koridora za evakuaciju civila, a među njima je lučki grad Mariupolj, potpuno razoren do kojeg tjednima ne stiže humanitarna pomoć.

Mariupolj je moguće napustiti privatnim automobilima, rekla je.

U priopćenju je Vereščuk izvijestila da je pet od devet koridora dogovoreno za regiju Luhansk na istoku koja je pod teškim bombardiranjima.

Krajem ožujka Moskva je objavila da je završila prvu fazu svoje "posebne vojne operacije" kako ona naziva agresiju na susjednu Ukrajinu te počela povlačiti svoje ljudstvo kako bi se usredotočila na istočnu regiju Donbas, koja obuhvaća Doneck i Luhansk u kojima se Kijev od 2014. bori protiv proruskih separatista.

Ranije u petak, rusko ministarstvo obrane reklo je da je tijekom noći krstarećim projektilima pogodilo vojnu metu u rubnom dijelu Kijeva i obećao nove udare na ukrajinski glavni grad, kao odgovor na ukrajinske napade na ruske ciljeve.

U petak je Moskva objavila da je ruska vojska raketirala tvornicu koja je proizvodila i popravljala ukrajinske projektile, uključujući protubrodske.

"Broj i opseg raketnih napada na ciljeve u Kijevu povećat će se kao odgovor na bilo kakve terorističke napade ili sabotaže na ruskom teritoriju koje je počinio nacionalistički režim u Kijevu", stoji u priopćenju ruskog ministarstva obrane.

Zelenskij: poginulo do 3 tisuće ukrajinskih vojnika

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kazao je u intervjuu za CNN u petak da je u sedmotjednoj ruskoj invaziji na Ukrajinu poginulo 2.5-3 tisuće ukrajinskih vojnika, dok ih je desetak tisuća ozlijeđeno.

Nema podataka o broju civilnih žrtava, kazao je za američku tv mrežu.

Istaknuo je da su ruski vojni gubici znatno veći te da je poginulo 19-20 tisuća ruskih vojnika. Moskva je prošloga mjeseca objavila da je poginuo 1.351 ruski vojnik, dok ih je 3.825 ranjeno.

Zelenskij je vojnu situaciju na jugu i istoku zemlje opisao kao "još uvijek vrlo tešku", pri čemu je pohvalio svoje oružane snage.

Najžešće borbe vode se u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju u Doneckoj oblasti.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je zauzelo gradsku čeličanu Iljič, što Reuters nije mogao verificirati.

Vjeruje se da se ukrajinski branitelji uglavnom drže u Azovstalu, još jednoj ogromnoj čeličani. Obje tvornice su u vlasništvu Metinvesta, tvrtke najbogatijeg Ukrajinca.

Metinvest je potvrdio Reutersu u petak da njegove tvornice nikada neće djelovati pod ruskom okupacijom.

Tagovi: rat u ukrajini, NATO savez, ukrajinska protuzračna obrana, ruska vojska, Jens Stoltenberg
PROČITAJ I OVO
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE