GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najveća blokada u povijesti Ureda za sprječavanje pranja novca, dojava stigla od banaka

Najveća blokada u povijesti Ureda za sprječavanje pranja novca, dojava stigla od banaka
PLJAČKA INE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.08.2022 / 12:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Blokada 813 milijuna kuna u aferi preprodaje Ininog plina najveća je u povijesti Ureda za sprječavanje pranja novca, a prvu informaciju o mogućim malverzacijama ured je primio iz bankarskih krugova, rekao je u ponedjeljak šef Ureda za sprječavanje pranja novca pri Ministarstvu financija Ante Biluš.

Po njegovim riječima s konferencije za novinare, blokirano je 813 milijuna kuna u osam poslovnih banaka na 16 računa, u 6 otvorenih investicijskih fondova, a blokirane su i nekretnine.

Istaknuo je da je tijekom praćenja slučaja ostvaren nadzor nad tim sredstvima i da će ona u slučaju sudskog utvrđivanja nezakonitosti u njihovu stjecanju moći biti vraćena.

Rekao je da je sve krenulo putem obavijesti banke i i to "više od jedne banke". Novac je po njegovim riječima blokiran u subotu.

Ocijenio je da je "sustav reagirao na vrijeme", a na pitanje šokira li da je novac od transakcija plinom završavao na računu jednog umirovljenika, odgovorio je da to "izgleda malo neuobičajeno".

Ministar financija Marko Primorac dodao je da su otkriće prijevare i blokada novca rezultat koordiniranog rada državnih tijela koja rade profesionalno i neovisno.

Na pitanje o odgovornosti upravljačkih i nadzornih tijela u Ini, odgovorio je kako "ne zna kako ti procesi unutar Ine funkcioniraju".

"Po onome što ja znam radi se o tome da je jedna osoba dogovarala niže cijene. Ako su to neki interni procesi dozvolili, onda je to nešto neuobičajeno", rekao je ministar.

"Ne znam na koji način su odluke stigle na Nadzorni odbor (...) treba provesti sve istražne radnje do kraja i ako postoji odgovornost to treba adekvatno tretirati", rekao je Primorac.

U akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija uhićeno je petero osumnjičenih zbog malverzacija s prirodnim plinom kojim raspolaže Ina, a koji je prodavan ispod tržišne cijene, čime šteta za tu energetsku kompaniju navodno premašuje milijardu kuna.

Na meti istražitelja tako se našao i direktor u Ini Damir Škugor, koji je na ispitivanju, kako se doznaje, ustvrdio da nije kriv te da je plin prodavan prema poslovnoj politici Ine. Istražitelji kažu da je novac od spornih transakcija uplaćivao na račun svog oca, umirovljenika Dane Škugora.

Među osumnjičenima su i predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić i predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Fotografija: Goran Stanzl, Pixsell

Tagovi: kriminal u Ini, Ante Biluš, Ured za sprječavanje pranja novca, Marko Primorac, Josip Šurjak, Hrvatska odvjetnička komora, Marija Rektić, OMS ulaganje, Damir Škugor
PROČITAJ I OVO
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
Preminuo Mile Ćulibrk, kralj pljeskavica
IN MEMORIAM
Preminuo Mile Ćulibrk, kralj pljeskavica
BEOGRAD - U Beogradu je u 78. godini preminuo Mile Ćulibrk, koji je, među ostalim, godinama vodio poznatu ljubljansku gostionicu Čad. Nakon brisanja morao je napustiti Sloveniju i novi dom pronaći u Beogradu.
Tomašević: Nevjerojatno je da Plenković vodi listu HDZ-a za europske izbore
OCJENE
Tomašević: Nevjerojatno je da Plenković vodi listu HDZ-a za europske izbore
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik i koordinator stranke Možemo! Tomislav Tomašević izjavio je kako je nevjerojatno da predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, koji tvrdi da želi i dalje biti premijer, vodi listu HDZ-a za europske izbore, ocijenivši to izrazom slabosti i nesigurnosti.
Puhovski: Penava nedovoljno kapacitiran za situaciju u kojoj se našao
ANALITIČARI
Puhovski: Penava nedovoljno kapacitiran za situaciju u kojoj se našao
ZAGREB - "Penava je, jednostavno rečeno, nesuvisli desničar. "
Penava: Nemamo ništa protiv manjina, imamo protiv SDSS-a
DOMOVINSKI POKRET
Penava: Nemamo ništa protiv manjina, imamo protiv SDSS-a
ZAGREB - "Spremni smo na formiranje stastavljanje buduće većine i Vlade, spremni i na četiri godine u oporbi, ali spremni i na nove izbore."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE