GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Naknadu za obnovu država će odsad uplaćivati vlasnicima zgrada

Naknadu za obnovu država će odsad uplaćivati vlasnicima zgrada
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2023 / 10:11
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Za manje od tjedan dana navršit će se pune tri godine od zagrebačkog potresa, a obnova oštećenih zgrada i dalje je u povojima.

U organiziranoj obnovi do sada nije izgrađena ni jedna zamjenska obiteljska kuća, iz čega je na koncu i Vlada zaključila kako organizirana obnova možda i nije nabolji put pa je novim zakonom naglasak stavila na samoobnovu. A da bi građanima koji se na nju odluče olakšala posao, novim je Programom mjera propisala i nova pravila, prije svega kad je riječ o novcu za samoobnovu, piše Večernji list.

Među brojnim problemima na koje su stradalnici u Zagrebu ukazivali kad je riječ o samoobnovi spominjala se samoobnova višestambenih zgrada, konkretno novac koji je država isplaćivala onima koji su imali koordinirati proces, uključujuči i izbor projektanata, pronalaženje izvođača... Vlasnici i predstavnici stanara nerijetko su se žalili da osobno ugovaraju i vode sve poslove, a naknadu za koordinatore uzimaju tvrtke koje upravljaju zgradama, u Zagrebu najčešće GSKG.

Dosad su se, naime, sredstva za koordinaciju procesa samoobnove isplaćivala na račun podnositelja zahtjeva, najčešće na račun upravitelja zgrada, a da je svjesno problema koje to izaziva u praksi resorno Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine pokazalo je upravo kroz novi Program mjera, kojim je uređeno da će pri podnošenju zahtjeva za samoobnovu biti potrebno priložiti i odluku suvlasnika u kojoj će jasno biti navedeno koja je fizička ili pravna osoba koordinator, odnosno voditelj obnove pa će toj osobi biti uplaćena i naknada za poslove kordinacije. A novčana pomoć za konstrukcijsku obnovu višestambene zgrade iznosit će 5309 eura za zgradu bruto razvijene površine do 700 metara kvadratnih, nešto više od 7963 eura za zgradu do 1500, a 10.617 eura za zgradu iznad 1500 kvadratnih metara.

Za koordinaciju samoobnove kod novčane pomoći za konstrukcijsku obnovu obiteljske kuće prije početka obnove, tijekom obnove, nakon dovršene obnove ili kod obnove konstrukcije obiteljske kuće u okviru rekonstrukcije novčana pomoć iznosit će nešto više od 2654 eura. Novčana pomoć za koordinaciju samoobnove kod novčane pomoći umjesto gradnje zamjenske obiteljske kuće iznosit će, pak, 3318 eura.

Da bi se dodatno potaknula samoobnova, novi je Zakon o obnovi omogućio da se svakom vlasniku kojemu slijedi konstrukcijska obnova ili gradnja zamjenske kuće novac za samoobnovu unaprijed isplati u punom iznosu. Izračun prihvatljivih troškova obnove u ovom dijelu prepušten je zagrebačkom Građevinskom fakultetu i uskoro se očekuje objava tablice troškova, no koliko bi novca moglo biti isplaćeno na račune građana koji se odluče na samoobnovu moguće je zaključiti i iz preliminarnih izračuna Ministarstva

graditeljstva. A po njihovoj tablici, maksimalna cijena usluga i radova za isplatu novčane pomoći na koju će moći računati vlasnici kuća do 55 četvornih metara je, zajedno s naknadom za koordinaciju samoobnove i PDVom, oko 128.211 eura. Vlasnici kuća od 70 kvadrata moći će računati na naknadu od oko 161.838 eura, a oni koji obnavljaju više od 85 kvadrata na oko 195.466 eura.

Novi ministar graditeljstva Branko Bačić i ranije je pritom napominjao kako je važno da građani razumiju kako odabirom modela samoobnove sami koordiniraju obnovu, biraju izvođača radova... A da bi taj postupak trebao biti jednostavniji od onog što ga provodi država govori i činjenica da građan pri odabiru izvođača nisu obvezni provoditi postupke javne nabave, koji u organiziranoj obnovi znaju biti dugotrajni, što odbija i potencijalne izvođače. No, to ne znači da se s tim novcem može raspolagati kako se vlasnicima prohtije. Uvjet za svaku isplatu je potpis izvođača radova i nadzornog inženjera, a sve će dodatno proći i trijažu Ministarstva, jer se radi o javnom novcu i kontrola je nužna kako ne bi došlo do nenamjenskog trošenja. Iz Ministarstva napominju i kako je već podnesene zahtjeve za organiziranu obnovu sada moguće izmijeniti u zahtjev za samoobnovu. Pritom se nudi i novčana pomoć za nužnu zaštitu kuća i zgrada od atmosferilija, popravak ili zamjenu dimnjaka, zabatnog zida, stubišta ili dizala.

Prihvatljivi troškovi nakon dovršene obnove pritom iznose maksimalno 2986 eura po posebnom dijelu obiteljske kuće ili zgrade, odnosno 4712 eura po obiteljskoj kući ako nema više posebnih dijelova.

Tagovi: naknada za obnovu zgrada, Branko Bačić, konstrukcijska obnova
PROČITAJ I OVO
Sedam Afganistanaca ilegalno čamcem prešlo Savu, uhvaćeni pri ulasku u Hrvatsku
MIGRANTI
Sedam Afganistanaca ilegalno čamcem prešlo Savu, uhvaćeni pri ulasku u Hrvatsku

SLAVONSKI BROD - Sedam osoba uhvaćeno je pri ilegalnom ulasku u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine u subotu oko 21,30 sati nedaleko mjesta Vrbje u Brodsko-posavskoj županiji.

U ruskom gradu eksplodirao isti dron kakav je pao u Zagrebu
EKSPLOZIJA
U ruskom gradu eksplodirao isti dron kakav je pao u Zagrebu
MOSKVA - Ruski mediji objavili su da je došlo do eksplozije u gradu Kirejevsku u ruskoj regiji Tula te da su dvije osobe zadobile rane od gelera.
Putin: Rusija i Kina ne stvaraju vojni savez
PORUKE
Putin: Rusija i Kina ne stvaraju vojni savez
MOSKVA . Rusija i Kina ne osnivaju vojni savez niti kriju išta vezano uz njihovu vojnu suradnju, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za državnu televiziju u nedjelju, javljaju agencije.
Ministarstvo pravosuđa će za web stranicu za prijavu korupcije potrošiti nevjerojatnih 640.000 eura
ENORMNO
Ministarstvo pravosuđa će za web stranicu za prijavu korupcije potrošiti nevjerojatnih 640.000 eura
ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa i uprave planira otvoriti web stranicu pod nazivom “Građani, prijavite korupciju”. Koštala bi ih, po trenutnim procjenama, 640.000 eura kako piše Večernji list.
Rat za čistačice ususret turističkoj sezoni
TEŠKA BORBA
Rat za čistačice ususret turističkoj sezoni
SPLIT - Još malo je ostalo do početka turističke sezone, a tko nije pronašao radnu snagu nada se da ću u zadnji tren pronaći najbolje radnike. Uz konobare, među najtraženijima su i čistačice apartmana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE