GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nakon cijepljenja protiv koronavirusa oboljeli od raka slabije zaštićeni

Nakon cijepljenja protiv koronavirusa oboljeli od raka slabije zaštićeni
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2021 / 12:15
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Osobe oboljele od raka slabije su zaštićene nakon prve doze cjepiva Pfizer/BioNTech protiv koronavirusa od drugih osoba, pokazalo je britansko istraživanje koje sugerira i da se kod oboljelih od raka ne smije kasniti s drugom dozom cjepiva.

Prema rezultatima studije biomedicinskog istraživačkog centra Instituta Francis Crick u Londonu i londonskog sveučilišta King’s College tri tjedna nakon prve doze cjepiva otkrivena su antitijela na razini od 39 posto kod oboljelih od solidnih tumora, odnosno tumora koji pogađaju kompaktne organe, a ne krv.

Kod oboljelih od raka krvi postotak je bio 13.

To znači da je više od polovice oboljelih od raka koji su primili prvu dozu Pfizera imalo vrlo slabu zaštitu od virusa.

Za usporedbu - kod osoba koje ne boluju od raka tri tjedna nakon prve doze cjepiva pronađene su antitijela na razini od 97 posto.

Kad su osobe oboljele od solidnih tumora primile drugu dozu cjepiva tri tjedna nakon prve, razina antitijela porasla je na 95 posto.

Među onima koji su trebali čekati dulje na drugu dozu nije bilo povećanja zaštite.

Pet tjedana nakon prve doze razine antitijela su bila na razini od 43 posto kod oboljelih od solidnih tumora, osam posto kod oboljelih od raka krvnih stanica i sto posto kod osoba koje nisu bolovale od nekog karcinoma, što znači da kasnije davanje druge doze nije dovelo do nekog jačanja zaštite kod oboljelih od raka.

"Ti podaci o odgovoru na cjepivo kod oboljelih od raka sugeriraju da bi razmak od 12 tjedana između dvije doze cjepiva Pfizer-BioNTech mogao ostaviti mnoge oboljele od raka izložene riziku teškog oblika covida-19", kazali su znanstvenici.

U Britaniji se trenutno druge doze cjepiva daju stanovništvu s razmakom do 12 tjedana nakon prve doze.

Stoga je znanstvenica Sheeba Irshad, koja je sudjelovala u istraživanju zatražila hitno preispitivanje strategije cijepljenja za osjetljive skupine.

Studijom je bilo obuhvaćeno 205 sudionika i ono nije prošlo znanstvene recenzije.

Tagovi: cijepljenje protiv koronavirusa, oboljeli od raka, Pfizer
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE