GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nakon rekordno vrućih dana stiže intenzivna promjena vremena

Nakon rekordno vrućih dana stiže intenzivna promjena vremena
VRUĆINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2021 / 09:57
Autor: SEEbiz/Jutarnji list

ZAGREB - Jučerašnji dan bio je izniman po visokoj temperaturi zraka. Ponegdje je bilo i 39 °C, pri čemu je u Makarskoj izjednačen dosadašnji srpanjski rekord iz 2007. godine - 38,7 °C, a na Mljetu je u 14 sati izmjereno čak 40,1 °C! Podjednako vruće bilo je i u okolici, primjerice u Bosni i Hercegovini - 40 °C u Zenici, u Mostaru čak 41 °C.


Na podjednaku vrućinu, gdjekad čak i izraženiju, valja nam se prilagoditi i u nastavku tjedna, do kada će se nad Hrvatskom i okolicom i dalje zadržavati razmjerno topao zrak. Srećom, manje nego na jugoistoku Europe, gdje će biti čak i toplije nego kod nas, i to ne samo do vikenda, kao u većini Hrvatske, nego i poslije, jer frontalni poremećaj koji nam se približava s oceana - do juga Europe neće stići.

Ako živite u kontinentalnom području i dosta vam je vrućine i sparine - na svoje ćete, barem djelomično, doći početkom sljedećega tjedna. Do tada nam valja ne zanemarivati upozorenja na toplinski val koji može utjecati na zdravlje. Njima se tijekom vikenda pridružuju i upozorenja na pljuskove s grmljavinom, ponegdje vjerojatno i olujna nevremena s tučom, koja su moguća i na Jadranu, uglavnom sjevernom dijelu, a i nedjeljno često jako jugo nekima bi moglo poremetiti planove. Pritom se temperatura zraka na većini Jadrana neće znatnije mijenjati pa će i dalje biti viša od prosječne za doba godine. Nadam se samo ne i rekordna - povijesna, kao večer i noć s utorka na srijedu, prognozirao je za HRT meteorolog DHMZ-a Zoran Vakula koji u nastavku donosi detalje vezane uz vremensku prognozu:


U četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano i iznadprosječno toplo - uz najnižu temperaturu zraka tijekom noći i jutra od 19 do 22 °C, te najvišu poslijepodnevnu uglavnom 34 i 35 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj ponegdje topla noć, te posvuda još jedan vruć dan pa stručnjaci DHMZ-a procjenjuju kako postoji ne samo umjerena, nego na širem karlovačkom području i velika vjerojatnost toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje.

Upozorenja zbog vrućine, i to također drugog od moguća 3 stupnja, postoje i na sunčanome sjevernom Jadranu i unutrašnjosti Istre, a danju bi malo podnošljivije trebalo biti onima u oblačnijem gorju, gdje postoji samo mala vjerojatnost kratkotrajnih lokalnih pljuskova, i to uglavnom uz granicu sa Slovenijom. Vjetar slab.

Na srednjem Jadranu mjestimice i umjeren maestral, uz malo valovito more temperature oko 25 °C - podjednaka kao najniža zraka uz obalu, pa i na imotskome području, dok će u većini unutrašnjosti Dalmacije u drugom dijelu noći i ujutro biti od 16 do 20 °C. Tijekom pretežno vedrog poslijepodneva vruće, mjestimice čak i vrlo vruće, uz temperaturu i oko 37 °C!

Podjednake vrijednosti bit će i na jugu Hrvatske, uz također prevladavajuću vedrinu, te slab vjetar i malo valovito more.

Vruće će biti i sljedećih dana, uz nastavak toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje, i to ne samo zbog iznadprosječne dnevne topline, nego i noćne. Pritom će u petak još biti većinom suho i sunčano, a za vikend oblačnije, uz veliku vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu, ponegdje i tuču.
Na Jadranu stabilnije, u petak i čak pretežno vedro, uz tople noći i vruće dane, te do subote uz uglavnom slab do umjeren vjetar, najprije jugozapadni pa sve češće i jače jugo, s kojim će dolaziti oblaci pa pljuskova i grmljavine već u noći sa subote na nedjelju može biti na sjevernom Jadranu, tijekom oblačnije i vjetrovitije nedjelje i južnije.

Tagovi: prognoza, temperature zraka, rekord, toplinski val
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE