GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Navaljni poziva EU da uvede sankcije Abramoviču i ostalim oligarsima

Navaljni poziva EU da uvede sankcije Abramoviču i ostalim oligarsima
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2020 / 10:35
Autor: SEEbiz
STRASBOURG - Ruski oporbeni lider Aleksej Navaljni poziva EU da uvede sankcije vlasniku Chelseaja Romanu Abramoviču i ostalim ruskim oligarsima.

Navaljni je u petak rekao članovima Europskog parlamenta da ciljanje samo dužnosnika povezanih s napadom korištenjem nervnog otrova neće imati utjecaja na rusko vodstvo. Umjesto toga, EU bi trebao izreći zabrane putovanja i zamrzavanje imovine Abramoviču i drugim tajkunima bliskim predsjedniku Vladimiru Putinu, poput Alishera Usmanova, rekao je.

"Dok najskuplja jahta gospodina Usmanova stoji u Barceloni ili Monaku, nitko u Rusiji ili Kremlju neće ozbiljno tretirati europske sankcije", rekao je Navaljni u video povezivanju s odborom za vanjske poslove skupštine sa sjedištem u Strasbourgu.

"Europska bi unija trebala ciljati novac ruskih oligarha.", dodao je.

Blok od 27 država u listopadu je sankcionirao šest dužnosnika zbog trovanja Navaljnog, uključujući Aleksandra Bortnikova, šefa ruske špijunske agencije i Sergeja Kirienka, prvog zamjenika šefa kabineta u predsjedničkoj administraciji.

"Rekao bih da nema smisla sankcionirati pukovnike ili generale ili neke ljude koji definitivno ne putuju puno po cijelom svijetu i definitivno nemaju puno nekretnina ili bankovnih računa u Europi", rekao je Navalny.

Navaljni je stvorio milijune sljedbenika putem internetskih postova usmjerenih na korupciju na visokoj razini u Rusiji, a prethodno je tražio sankcije protiv Putinovog kruga. Usmanov se 2017. godine sukobio s Navaljnim zbog istrage o donacijama fondu u korist tadašnjeg premijera Dmitrija Medvedeva. Milijarder je kasnije dobio tužbu za klevetu protiv Navaljnog.

Glasnogovornici Usmanova i Abramoviča odbili su komentirati.

Europske kaznene mjere zbog Navaljnog označavaju posljednju u nizu sporova između EU-a i Rusije, uključujući aneksiju ukrajinskog poluotoka Krim i vojnu potporu ukrajinskim separatistima 2014. i trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta na tlu Velike Britanije 2018. godine.

Prije šest godina, kao dio većeg paketa sankcija uvedenih zbog ruske agresije na Ukrajinu, EU je na crne liste uvrstila neke oligarhe bliske Kremlju.

Tagovi: Aleksej Navaljni, Roman Abramovič, Alisher Usmanov, Aleksandar Bortnikov, Vladimir Putin, Rusija
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE