GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Navaljni se u Berlinu ukrcao u avion za Rusiju

Navaljni se u Berlinu ukrcao u avion za Rusiju
POVRATAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2021 / 16:57
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Jedan od najglasnijih kritičara Kremlja, Aleksej Navaljni u nedjelju se u Berlinu ukrcao u zrakoplov tvrtke Pobeda kojim će vratiti u Rusiju prvi put otkako su ga pokušali otrovati, rekli su očevici Reutersu.

"Uhitit će me? Mene? Pa ja sam nevina osoba. U Njemačkoj mi je bilo dobro, no povratak kući uvijek je bolji", rekao je novinarima pri ulasku u avion.

"Evo u kolikoj su mjeri oni kukavice, jadnici i vrijedni poruge", napisao je Navaljni na Instagramu prije polijetanja, ismijavajući i u ostalim porukama na Twitteru drastične mjere poduzete u zračnoj luci Vnukovo.

Novinari AFP-a, koji su se u Berlinskoj zračnoj luci ukrcali u isti zrakoplov kojim putuju Navaljni i njegova supruga Julija, javili su da je avion poletio je nešto nakon 15:00 sati po mjesnom vremenu.

U moskovskoj zračnoj luci Vnukovo, gdje se slijetanje zrakoplova očekuje u 19.20 sati, razmještene su interventne policijske snage, a skupina od oko 200 njegovih pristaša okupila se ispred barijera koje bi im trebale blokirati pristup dvorani za dolaske, piše AFP.

"Kao i obično, za ruske je vlasti karakterističan strah", rekao je Navaljni, uspinjući se stepenicama u zrakoplov. Rekao je da je "vrlo sretan" što se vraća te je dodao da se "u Rusiji nema čega bojati".

Otkako je najveći neprijatelj ruskoga predsjednika Vladimira Putina u srijedu najavio da se kani vratiti kući, ruska Savezna služba za zatvore (FSIN) upozorila ga je da će biti "prisiljena" privesti ga i uhititi zbog kršenja uvjetne zatvorske kazne na koju je osuđen 2014. godine.

FSIN kaže da Aleksej Navaljni nije poštovao uvjetnu zatvorsku kaznu iz 2014. dok je boravio u Njemačkoj, koja ga je obvezivala da se zatvorskoj upravi redovito javlja najmanje dvaput mjesečno.

Navaljni optužnice protiv sebe smatra politički motoviranima.

Vadim Kobzev, jedan od odvjetnika Alekseja Navaljnog, rekao je Reutersu u četvrtak da je njegov klijent stavljen na nacionalni popis traženih osoba jer ga ruska zatvorska služba optužuje da joj se nije javio krajem prošle godine u vezi s uvjetnom kaznom koju odslužuje.

Navaljni naglašava da je u to doba bio u Njemačkoj na liječenju.

U kolovozu 2019. Navaljni je zrakoplovom bio prevezen u Njemačku pošto je kolabirao na letu iz Sibira. Njemačka i ostale zapadne zemlje tvrde da se radilo o pokušaju ubojstva nervnim otrovom, no ruske vlasti odbacuju bilo kakvu umiješanost u taj slučaj.

Ruska zatvorska služba kaže da je otpušten iz berlinske bolnice u rujnu i da se stoga trebao vratiti u Rusiju i javiti njima.

"U teoriji mogu ga uhititi čim se vrati (u Rusiju), ali isprva samo na 48 sati", rekao je Kobzev koji očekuje da sud razmotri pojedinosti slučaja 29. siječnja kada i može odrediti da se uvjetna kazna preinači u zatvorsku.

"Sud može izmijeniti uvjetnu kaznu i odrediti zatvorsku kaznu i staviti ga tri i pol godine u zatvor", rekao je Kobzev.

Unatoč pritiscima koje ruske vlasti provode pretraživanjem prostorija njegovih suradnika, stalnim podizanjem optužnica i kraćim boravcima u zatvoru i samog Navaljnog i njegovih suradnika, on je uspio organizirati nekoliko velikih prosvjeda zadnjih godina.

Međutim, iako je u inozemstvu poznat kao amblem oporbe predsjedniku Putinu, u manjim naseljima diljem Rusije nije popularan te anketa neovisnog centra Levada iz rujna otkriva da samo 20 posto Rusa odobrava Navaljnijeve poteze.

Stručnjaci drže da je povratak Alekseja Navaljnog u Rusiju velika dilema za Kremlj jer ako ga ostavi na slobodi pokazat će slabost, a ako ga uhiti ponovno će izazvati skandal i slijedit će optužbe za gušenje sloboda.

Tagovi: Aleksej Navaljni, Vladimir Putin, Kira Jarmiš, Bjelorusija, Rusija, Aleksandaer Lukašenko
PROČITAJ I OVO
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE