GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Navaljni u intervjuu za NYT otkrio kakvu torturu prolazi u ruskom zatvoru

Navaljni u intervjuu za NYT otkrio kakvu torturu prolazi u ruskom zatvoru
TORTURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2021 / 13:21
Autor: SEEbiz / New York Times
MOSKVA - Najpoznatiji ruski zatvorenik, oporbeni čelnik Aleksej Navaljni, provodi većinu svog vremena sređujući blok svoje ćelije, čitajući pisma i posjećujući blagovaonicu za jelom, a na jelovniku su često kaše.

No, možda je najluđa stvar, sugerirao je u intervjuu za New York Times, leži u činjenici da je prisiljen gledati rusku državnu televiziju i odabrane propagandne filmove više od osam sati dnevno, u onome što vlasti nazivaju programom "podizanja svijesti" koji je zamijenio težak rad političkih zatvorenika.

"Čitanje, pisanje ili bilo što drugo" zabranjeno je, rekao je Navaljni o prisilnom vremenu provedenom ispred ekrana.

"Moraš sjediti na stolici i gledati televiziju." A ako zatvorenik kimne, rekao je, čuvari viču: "Ne spavaj, gledaj!"

U intervjuu za The New York Times, svom prvom od uhićenja u siječnju, Navaljni je govorio o svom životu u zatvoru, o tome zašto se Rusija tako snažno obračunala s oporbom i neistomišljenicima te o svom uvjerenju da je "Putinov režim", kako ga naziva, osuđen na propast.

Navaljni je pokrenuo veliki oporbeni pokret kako bi razotkrio korupciju na visokoj razini i izazvao predsjednika Vladimira V. Putina na izborima. Zatvoren je u ožujku nakon što se iz Njemačke vratio u Rusiju znajući da se suočava s kršenjem uvjetne slobode zbog osude u slučaju koji se smatra politički motiviranim. On je bio van zemlje radi liječenja nakon što su ga ruski agenti otrovali kemijskim oružjem Novichok, prema zapadnim vladama.

U današnjoj Rusiji, rekao je Navaljni, sati provedeni gledajući državnu televiziju i filmovi koje je izabrao veliki vođa iskustvo su političkog zatvorenika, a što je status koji je Amnesty International dodijelio Navaljnom. Nema više teškog rada u rudnicima ili šumama te uznemiravanje od strane kriminalaca i stražara, što sui bili zaštitni znakovi sovjetskog gulaga za političke zatvorenike.

"Možete zamisliti tetovirane mišićave muškarce sa čeličnim zubima koji se bore s noževima da uzmu najbolji krevetić kraj prozora", rekao je Navaljni. “Morate zamisliti nešto poput kineskog radnog logora, gdje svi marširaju u redu i gdje su posvuda obješene video kamere. Postoji stalna kontrola i kultura cinkarenja. ”

Unatoč okolnostima, Navaljni je bio optimističan u pogledu budućih izgleda Rusije i iznio je svoju strategiju za postizanje političkih promjena kroz izborni sustav čak i u autoritarnoj državi.

"Putinov režim je povijesna nesreća, a ne neizbježnost", napisao je, dodajući: "To je bio izbor korumpirane obitelji Jeljcin", što se odnosi na imenovanje g. Putina za vršitelja dužnosti predsjednika u prosincu od strane bivšeg predsjednika Borisa N. Jeljcina 1999. “Prije ili kasnije, ova će se pogreška popraviti, a Rusija će krenuti demokratskim, europskim putem razvoja. Jednostavno zato što to ljudi žele. ”

Kao i dosad, Navaljni je kritizirao Europu i Sjedinjene Države zbog ekonomskih sankcija koje je uvela Rusiji zbog njezinog miješanja u inozemstvo i represije nad disidentima, uključujući Navaljnog. Rekao je da su sankcije naštetile običnim Rusima i riskirao otuđenje široke izborne jedinice unutar Rusije koja je prirodni saveznik.

Sankcije bi, rekao je, trebale ciljati samo na vrhunske oligarhe koji podržavaju vladu gospodina Putina, umjesto na desetke do sada uglavnom opskurnih ličnosti. Istinski moćnici uvelike su izbjegli sankcije, rekao je, zadržavajući "vojsku odvjetnika, lobista i bankara, boreći se za pravo vlasnika prljavog i krvavog novca da ostanu nekažnjeni".

Kroz 20. stoljeće i ranije zatvor u Rusiji bio je lonac koji je krivotvorio ili lomio disidente i pisce, oblikovao vođe i slamao pluralističku politiku.

Suvremeno iskustvo ruskog političkog zatvorenika, rekao je Navaljni, uglavnom je "psihološko nasilje", pri čemu veliku ulogu igra vrijeme koje zatupljuje um.

Navaljni je opisao pet dnevnih sesija gledanja televizije za zatvorenike, prva koja je počela odmah nakon jutarnje gimnastike, doručka i čišćenja dvorišta.

Nakon nekog slobodnog vremena, pred ekranom je dva sata, ručak, zatim više vremena pred ekranom, večera, a zatim navečer više vremena za TV. Tijekom jedne popodnevne sesije igranje šaha ili backgammona prihvatljiva je alternativa.

"Gledamo filmove o Velikom Domovinskom ratu", rekao je gospodin Navaljni, misleći na Drugi svjetski rat, "ili kako su jednog dana, prije 40 godina, naši sportaši pobijedili Amerikance ili Kanađane."

Tijekom ovih sjednica rekao je: „Najjasnije razumijem bit ideologije Putinovog režima: sadašnjost i budućnost zamjenjuju se prošlošću - uistinu herojskom prošlošću, ili uljepšanom prošlošću, ili potpuno izmišljenom prošlošću. Sve vrste prošlosti moraju stalno biti u centru pažnje kako bi istisnule misli o budućnosti i pitanja o sadašnjosti. ”

Pristup dugotrajnog, prisilnog gledanja televizije, iako doveden do krajnjih granica u Kaznenoj koloniji br. 2, nije jedinstven na mjestu na kojem su zatvorenici u politički zatamnjenim slučajevima već bili zatvoreni.


To je proizašlo iz kaznene reforme u Rusiji započete 2010. godine kako bi se pojačala kontrola stražara nad zatvorenicima tijekom dana i smanjio utjecaj zatvorskih grupa. Namjera nije toliko ispiranje mozga koliko kontrola, kažu stručnjaci za ruski zatvorski sustav.

"Sve je organizirano tako da sam pod maksimalnom kontrolom 24 sata dnevno", rekao je gospodin Navalny. Rekao je da ga zatvorenici nisu napali niti prijetili, ali je procijenio da je oko jedne trećine onih koji su u ruskim zatvorima poznati kao "aktivisti", oni koji služe kao doušnici upravniku.

Tijekom prvih tjedana u zatvorskoj koloniji, udovi gospodina Navalnyja su se utrnuli, bilo zbog dugotrajnih posljedica trovanja, bilo zbog ozljede leđa od vožnje u zatvorskom kombiju. Također je započeo 24-dnevni štrajk glađu, podižući uzbunu zbog svog zdravlja.

Njegovi neurološki simptomi ublažili su se kad su ga čuvari prestali buditi satima po noći, navodno kako bi bili sigurni da nije planirao bijeg.

"Sada razumijem zašto je nedostatak sna jedno od omiljenih mučenja specijalnih službi", rekao je. "Nema tragova i nemoguće je tolerirati."

Rekao je da se dobro slaže s drugim zatvorenicima te da ponekad zalogaje kuhaju u mikrovalnoj pećnici.

"Kad kuhamo, uvijek se sjetim klasične scene iz filma" Goodfellas "kada mafijaški šefovi kuhaju tjesteninu u zatvorskoj ćeliji", rekao je. “Nažalost, nemamo tako cool lonac, a tjestenina je zabranjena. Ipak, zabavno je. ”


Protesti koji su izbili nakon spornih bjeloruskih izbora prošle godine uplašili su Kremlj, rekao je. Druga briga Putinove vlade, rekao je, bila je izborna strategija koju je osmislio i naziva "pametno glasovanje".

Prema strategiji, organizacija koju vodi Navaljni podržava kandidate za koje smatra da imaju šanse pobijediti na regionalnim i parlamentarnim izborima koji će se održati sljedećeg mjeseca.

Kremlj je bio toliko zabrinut zbog predstojećih izbora, rekao je, da je ove godine izazvao suzbijanje ne samo njegove grupe i drugih aktivista, već i umjerenih oporbenih političara, grupa civilnog društva i nezavisnih medijskih kuća poput Meduze, Proekta i Dozhd televizije.

Gospodin Navalny je sugerirao da iako se obračun može pokazati kao taktički uspjeh za gospodina Putina, to može biti i dugoročna odgovornost.

"Putin je riješio svoje taktičko pitanje: ne dopuštajući nam da oduzmemo većinu u Dumi", rekao je gospodin Navalny govoreći o donjem domu ruskog parlamenta. "Ali da bi to postigao, morao je potpuno promijeniti politički sustav, preći na načelno drugačiju, daleko oštriju razinu autoritarizma."

Navaljni sugerira da je ovaj potez naglasio glavnu slabost političkog sustava Vladimira Putina. Dok ljevičare i nacionaliste zastupaju stranke odane gospodinu Putinu, ne postoji stabilna, prokremaljska stranka desnog centra koja predstavlja nastajuću srednju klasu zemlje relativno prosperitetnih Rusa koji žive u gradovima.

"Oporba postoji u Rusiji ne zato što joj Aleksej Navaljni ili netko drugi zapovijeda iz sjedišta", rekao je, "već zato što oko 30 posto zemlje - uglavnom obrazovano, urbano stanovništvo - nema političku zastupljenost."

Kad ono što je nazvao reakcionarnom anomalijom vladavine gospodina Putina izblijedi, Rusija će se vratiti demokratskom upravljanju, rekao je Navaljni.

“Mi smo specifični, kao i svaki narod, ali mi smo Europa. Mi smo Zapad. ”

Tagovi: Aleksej Navaljni, Rusija, Vladimir Putin, ruski oligarsi
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE