GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nemiri se šire Amerikom, policija napadnuta u više gradova (VIDEO)

Nemiri se šire Amerikom, policija napadnuta u više gradova (VIDEO)
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2020 / 22:25
Autor: SEEbiz / Reuters
MINNEAPOLIS - Nacionalna garda Minnesote aktivirana je prvi put nakon Drugog svjetskog rata nakon četiri noći ponekad nasilnih prosvjeda koji su se proširili i na druge američke gradove nakon ubojstva Afroamerikanca od strane bijelog policajca iz Minneapolisa koji mu je kleknuo na vrat.

Guverner Minnesote Tim Walz rekao je da je raspoređivanje potrebno jer autsajderi koriste demonstracije zbog smrti Georgea Floyda za širenje kaosa, te da je očekivao da će prosvjedi u subotu navečer biti najžešći.

Od Minneapolisa do New Yorka, Atlante i Washingtona, prosvjednici su se u petak kasno sukobili s policijom u eksploziji bijesa zbog postupanja prema manjinama od strane policije.

"Napadnuti smo", rekao je Walz na brifingu. „Red treba vratiti. ... Upotrijebit ćemo svoju punu snagu dobrote i pravednosti da se ovo završi."

Rekao je da vjeruje da su "strogo kontrolirana" skupina vanjskih agitatora, neke bijele rasističke skupine i karteli s drogom krivi za nasilje u Minneapolisu, ali nije precizirao o kome se radi kada su ga novinari tražili dodatna objašnjenja. Kazao je da je čak 80% uhićenih izvan države.

U izvanrednom potezu, Pentagon je rekao da je stavio vojne jedinice na četverosatni status opoziva kako bi bile spremne ako Walz to zatraži za podršku Nacionalnoj gardi Minnesote i provođenju zakona. Demonstracije su izbile četvrtu noć unatoč tome što su tužitelji u petak najavili da je policajac Derek Chauvin koji je ubio Floyda, uhićen zbog optužbi za ubojstvo trećeg stupnja.

Trojica službenika otpuštena su i protiv njih se vodi istraga u vezi s incidentom u ponedjeljak, koji je ponovno zavladao bijes za koji su aktivisti za građanska prava rekli da dugo tinja u Minneapolisu i gradovima širom zemlje zbog stalnih rasnih pristrasnosti u američkom kaznenom pravosudnom sustavu.

Neke od najkaotičnijih scena u petak viđene su u Brooklynu (New York), gdje se tisuće demonstranata okupilo u blizini arene Barclays Center. Policija naoružana palicama i sprejevima s paprom izvršila je više od 200 uhićenja u ponekad nasilnim sukobima. Nekoliko je policijskih službenika ozlijeđeno, priopćila je policija.

U Washingtonu su se policajci i agenti tajne službe rasporedili oko Bijele kuće prije nego što su se deseci demonstranata okupili preko puta na trgu Lafayette. 

Bijela kuća je bila privremeno zatvorena dok su se stotine ljudi okupljaju tijekom podneva okupljale preko puta na trgu Lafayette.

Nakon što su otišli u prosvjednoj povorci, prosvjednici su se kasnije opet okupili, a video snimke su pokazale naguravanje između policajaca i prosvjednika koji su se razišli u subotu rano ujutro.




Tagovi: prosvjedi u SAD-u, Mineeapolis, George Floyd, Brooklyn, Nacionalna garda Minnesote, Tim Walz, rasizam u SAD-u, rasizam
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE