GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neslaganja u slovenskoj vladi u vezi popuštanja mjera

Neslaganja u slovenskoj vladi u vezi popuštanja mjera
SUKOBI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2020 / 11:56
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - U bolnicama je trenutno 1304 covid pacijenata, što je troje više nego dan ranije, a na intenzivnim odjelima 193 je teže oboljelih, tri manje nego prethodni dan, kazao je jutros na konferenciji za novinare glasnogovornik vlade za Covid-19 Jelko Kacin.

Stanje s pandemijom covid-a19 Kacin je ocijenio zabrinjavajućim jer broj novih zaraza ne pada, a ponovno je zabilježen rast zaraza u Ljubljani i drugim većim žarištima. Među manjim sredinama najveći rast novozaraženih potvrđen je u Krškom.

Udio pozitivnih testova neznatno je manji u odnosu na prethodni dan i iznosi 26,42 posto, a broj novozaraženih u odnosu na stanje od prije sedam dana porastao je, potvrdila je vlada.

Unatoč najstrožim mjerama ograničenja koje su na snazi već mjesec i pol dana i produljene su za cijeli ovaj tjedan, rezultati zatvaranja nisu dali očekivani rezultat jer je broj zaraženih i preminulih od posljedica bolesti još visok. Stoga se pojavljuju neslaganja u vladi i među njezinim stručnjacima za covid-19 o tome treba li u pristupu za stišavanje epidemije nešto mijenjati.

Ovih je dana neopozivu ostavku na mjesto vodećeg savjetnika u ministarstvu zdravstva podnio epidemiolog Mario Fafangel koji je u tisku ranije iznio više kritičkih primjedbi na mjere vlade.

Sam ministar zdravstva Tomaž Gantar koji se i prije zalagao za pooštravanje mjera predložio je vladi da na dva tjedna zatvorie "sve nenužne gospodarske aktivnosti".

"Nema drugog načina da se zaustavi epidemija", napisao je Gantar u pismu potpredsjedniku vlade i ministru gospodarstva Zdravku Počivalšeku.

Prošli tjedan Počivalšek je najavljivao potrebu "promjene" sadašnje strategije borbe s virusom, ali je bio protiv novih ograničenja za poslovanje tvrtki i djelatnosti koje su važne za nacionalnu ekonomiju.

Uz zabrinutost zbog ograničenih zdravstvenih kapaciteta zbog velikog broja hospitaliziranih Gantar je u utorak, komentirajući trenutnu situaciju, na svom Twitteru napisao da je zbog covida-19 i mjera u bolnicama ove godine moralo biti otkazano oko 26.000 zdravstvenih usluga koje su ocijenjene kao "nenužne". Ocijenio je da su potrebne nove mjere kako bi bolnice što prije mogle prijeći na saniranje te štete.

Sa smrtnim ishodima bolesti u zadnja 24 sata ukupan broj preminulih od posljedica Covida-19 povećao se na 1861.

Prema javnim podacima o broju umrlih među zaraženima u odnosu na broj stanovnika Slovenija je među najpogođenijima u Europi, što se tumači relativno visokim udjelom starijih u populaciji i velikim brojem smještenih u domove za starije i nemoćne.

Neki stručnjaci iznose i drukčija tumačenja.

Epidemiologinja Mateja Logar ustvrdila je u ponedjeljak na konferenciji za novinare da podatak o mortalitetu za Sloveniju zbog Covida-19 može varati zbog različitih metodologija koje u navođenju uzroka smrti navode različite države, te da Slovenija kao posljedicu navodi Covid-19 za svaku smrt pojedinca kod kojega je potvrđen virus, pa i onda kad je neposrednu smrt možda izazvala i druga bolest ili oštećenje.

Prema podacima koje je ovih dana objavio slovenski statistički ured, broj umrlih u Sloveniji u prvih deset mjeseci ove godine iznosi 17575 i veći je za 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Međutim, razlika u broju umrlih u odnosu na lanjski mortalitet stanovništva izrazita je u zadnja dva mjeseca, kad je broj zaraženih i umrlih u drugom epidemijskom valu porastao.

Tako je u listopadu u Sloveniji bilo 2073 preminulih, što je za 26,78 posto više nego u istom mjesecu lani, a u studenom po preliminarnim podacima umrlo je 2100 ljudi, znatno više od 1614 umrlih u studenom 2019.

Tagovi: koronavirus u Sloveniji, koronavirus, Tomaž Gantar, Mario Fafangel, Zdravko Počivalšek, Jelko Kacin
PROČITAJ I OVO
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
SUKOB U MOST-u
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
ZAGREB - Ja sam želio da budu svi , a oni nisu to mogli prihvatiti, kazao je Petrov.
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
SIMBOLIKA
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
ZAGREB - Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista kaže da su i oni jučer bili na pregovorima koji su prošli u konstruktivnom tonu.
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
OBJAŠNJENJE
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
ZAGREB - Marija Selak Raspudić rekla je da zbog poštovanja kolega iz Mosta pričekala sa svojim obraćanjem za medije kako bi Most u miru predao svoju listu za europske izbore.
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
LISTE
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 25 kandidacijskih lista za europske izbore koji će se održati u nedjelju, 9. lipnja, a na kojima će birači izabrati 12 europskih zastupnika na pet godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE