GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neslužbeni rezultati: Utrka gotovo izjednačena, SPD tvrdi da ima novog kancelara

Neslužbeni rezultati: Utrka gotovo izjednačena, SPD tvrdi da ima novog kancelara
NEIZVJESNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.09.2021 / 19:56
Autor: SEEbiz / tportal
BERLIN - U Njemačkoj su se u nedjelju održali parlamentarni izbori, a po zatvaranju birališta u 18h objavljene su i prve izlazne ankete prema kojima SPD osvaja najviše glasova, 26 posto, CDU/CSU 24 posto, Zeleni 14,5, FDP 12 posto, AfD 10 posto, Die Linke 5 posto, a ostali 8,5 posto.

Stigli su i prvi neslužbeni rezultati, no utrka u Njemačkoj je i dalje tijesna. SPD je i dalje prvi s 24,9 posto, dok CDU-CSU osvaja 24,7 posto. Zeleni imaju 14,8 posto.

- Vrlo sam sretan što vas vidim u tolikom broju i vrlo sam sretan zbog rezultata. Glasači su odlučili da SPD ide prema gore i to je nevjerojatan uspjeh. Drago mi je što su građani ove zemlje glasali na način na koji su glasali - da je rezultat SPD-a bolji nego ikad. Ovo je biti vrlo duga izborna noć, no sigurno je da su mnogi glasali SPD i žele promjenu vlasti i žele da novi kancelar bude Olaf Scholz. U kampanji smo se zalagali za modernizaciju industrije, zaustavljanje klimatskih promjena i otvorenije i pravednije društvo', kazao je Scholz.

- Mi smo pragmatična stranka koja zna kako vladati, ali pokazali smo i da imamo znanje za upravljanje državom i zanamo kako Njemačku ostaviti jedinstvenom.Siguran sam da će građani biti zadovoljni s odlukom da glasaju za SPD', kazao je Scholz čiji je govor stalno bio isprekidan pljeskom i povicima.

- Sada pričekajmo konačne rezulate i onda ćemo početi s radom', dodao je Scholz.

Nakon prvih izlaznih anketa iz stožera CDU-a obratio se njihov kandidat za kancelara Armin Laschet, koji je prvo zahvalio Angeli Merkel na vođenju Njemačke posljednjih 16 godina.

'Bilo je jasno da će bez kancelarke ovo biti vrlo tijesna utrka. I to se dogodilo. Nemamo konačne rezulate, ali možemo odmah reći da nismo zadovoljni s dosadašnjim rezultatima. Bit će to duga noć. Rezultati izbora donose velike izazove za sve stranke i nijedna stranka ne može se sama suočiti s tim izazovima. Morat ćemo prevladati razlčitosti i držati Njemačku na okupu. Po prvi put ćemo imati nacionalnu vladu s tri koalicijska partnera. Napravit ćemo sve da sastavimo vladu s konzervativcima kao glavnim partnerom. Njemačka treba koaliciju za budućnost, koaliciju za veću održivost i vezano uz klimu i uz financije', rekao je Laschet.

'Dobili smo jasan mandat od svojih birača. Glas za uniju glas je protiv lijeve vlade', rekao je Laschet.

'Učinit ćemo sve što možemo da formiramo vladu koju će voditi CDU', zaključio je.

Tagovi: njemački izbori, Olaf Scholz, Angela Merkel, Annalena Baerbock, Armin Laschet
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE