GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nestašica kućnih testova, ljekarne ih prodaju i 150 na dan

Nestašica kućnih testova, ljekarne ih prodaju i 150 na dan
TESTOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.01.2022 / 09:42
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Otkad prevladava brzošireća omikron-varijanta koronavirusa i na testiranje se čeka dulje nego ikad, a antigenski su testovi i službeno proglašeni valjanima za potvrdu bolesti, postali su tražena roba, piše u nedjelju Večernji list.

Potražnja za brzim kućnim antigenskim testovima (BAT) traje već danima pa je u mnogim ljekarnama došlo do njihove nestašice.

"Testovi za covid masovno se kupuju, zadnji tjedan ljudi uzimaju po dva-tri minimalno. Baš me zvao kolega koji ih je uzalud pokušavao naručiti i onda je konačno našao dva mala dobavljača preko kojih je to uspio", rekla je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

"Posebno su traženi otkad je aktualan omikron. Prije toga smo ih prodavali tu i tamo, a u zadnje vrijeme i 150 u jednom danu. Od srijede smo ostali bez kućnih testova za covid, a dobavljač ih više nije imao na zalihama. Najavili su nam da ćemo ih dobiti u ponedjeljak", kažu u jednoj zagrebačkoj ljekarni.

Za razliku od testova za kućnu upotrebu, antigenskih za upotrebu na testnim punktovima i u ordinacijama na tržištu ne nedostaje, ali su neki liječnici ipak ostali bez njih do kraja tjedna.

"Sin mi je bio na kućnom testu pozitivan pa smo htjeli da se to upiše u njegov zdravstveni karton i stoga inzistirali da dođemo k obiteljskoj liječnici. Rekla nam je da kupimo antigenski test u ljekarni i donesemo ga, što smo i napravili. Testova je bilo, uzeli smo nekoliko komada ako sad i mi obolimo. Liječnica je testirala sina i potvrdila mu covid-19", ispričala nam je jedna Zagrepčanka.

BAT za kućnu upotrebu i oni za korištenje u ordinacijama isti su, razlika je samo u pakiranju i uputama (reagens je za korištenje u medicinskim ustanovama pakiran po dva decilitra pa ga zdravstveni radnik odmjeri pri upotrebi).

Iz Medike, jednog od najvećih dobavljača, kažu da testova ima dovoljno. "Idući tjedan stižu nove pošiljke", kaže Jakov Radošević, član uprave Medike, donosi Večernji list.

Tagovi: kućni testovi, brzi antigenski testovi, PCR testovi
PROČITAJ I OVO
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE